Η λαμπαδηδρομία σταμάτησε στη Σπάρτη

Η λαμπαδηδρομία σταμάτησε στη Σπάρτη

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περίφημη κραυγή «This is Sparta» του διάσημου ηθοποιού Τζέραρντ Μπάτλερ, σήμανε και το απρόσμενο τέλος της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους!

Η παρουσία του Σκωτσέζου ηθοποιού, που ενσάρκωσε τον Λεωνίδα στην ταινία «300», στην ειδική τελετή υποδοχής της ολυμπιακής φλόγας στη Σπάρτη, προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που συγκεντρώθηκαν κατά εκατοντάδες για τον δουν από κοντά, σε σημείο που να θορυβήσει την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή λόγω του κορωνοϊού και να την υποχρεώσει, κατόπιν συνεννόησης με τη ΔΟΕ και το υπουργείο Υγείας, να ματαιώσει το υπόλοιπο πρόγραμμα της λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους.

Είναι η πρώτη φορά μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 που δεν ολοκληρώνεται η διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας από το στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου γίνεται η τελετή της αφής της, μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο όπου κατά κανόνα γίνεται η τελετή παράδοσής της στους διοργανωτές των Αγώνων. Για τον λόγο αυτό, η απόφαση της ΕΟΕ ήταν δύσκολη, αλλά κρίθηκε επιβεβλημένη για λόγους προστασίας του κοινωνικού συνόλου, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της:

«H EOE διακόπτει την ολυμπιακή λαμπαδηδρομία για την προάσπιση της δημόσιας υγείας! H Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μετά την απρόσμενα μεγάλη προσέλευση πλήθους στην τελετή του ολυμπιακού φωτός στη Σπάρτη και παρά τις επανειλημμένες συστάσεις προς το κοινό να μη συγκεντρώνεται στις τελετές, στις πόλεις διέλευσης της φλόγας πήρε τη δύσκολη αλλά επιβεβλημένη απόφαση να ματαιώσει το υπόλοιπο πρόγραμμα της λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με βαθιά αίσθηση ευθύνης, καθώς η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και αυτές τις δύσκολες ώρες επιβάλλεται η λογική στάση από όλες τις πλευρές.

Η παράδοση της ολυμπιακής φλόγας στην οργανωτική επιτροπή “Τόκιο 2020” θα γίνει κανονικά την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, χωρίς την παρουσία κοινού».

Ο Τζέραρντ Μπάτλερ καθιερώθηκε ως κινηματογραφικός σταρ παγκοσμίου μεγέθους μετά την ταινία «300» όπου υποδύθηκε με ξεχωριστή επιτυχία τον Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα. Με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών, ο δήμαρχος της Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, προσκάλεσε τον ηθοποιό να έλθει στην Ελλάδα για να παρευρεθεί σε μία σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ανάδειξη της πιο ιστορικής πόλης της Πελοποννήσου. Προσκλήθηκαν, επίσης, ο λακωνικής καταγωγής ηθοποιός Μπίλι Ζέιν και δύο πολύ γνωστοί παραγωγοί του Χόλυγουντ, οι Τζάνι Νουράρι και Αλαν Σίγκελ, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αφιλοκερδώς στην πρόσκληση και ήλθαν στην Ελλάδα για να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις.

Η παρουσία των δύο διάσημων ηθοποιών και ειδικά του Μπάτλερ, λειτούργησε, όπως ήταν εξαρχής ο στόχος άλλωστε, ως πόλος έλξης για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνον, με τη διαφορά πως όταν γινόταν ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα υπάρξει το φαινόμενο του κορωνοϊού. Παρά τις συστάσεις της ΕΟΕ και των τοπικών αρχών τις τελευταίες ημέρες να μην προσέλθει πολύς κόσμος στις εκδηλώσεις, εκατοντάδες πολίτες αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και συγκεντρώθηκαν για να δουν τον Μπάτλερ να τρέχει  ως λαμπαδηδρόμος από τον Μυστρά μέχρι τη Σπάρτη, όπου ήταν και ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην ειδική τελετή που διοργανώθηκε στο κέντρο της πόλης.

Η συγκέντρωση τόσο μεγάλου πλήθους ανθρώπων προκάλεσε αναπόφευκτα την απόφαση να διακοπεί η λαμπαδηδρομία, υπό τον φόβο ότι σε κάθε πόλη που θα έφτανε η ολυμπιακή φλόγα, πλήθος κόσμου θα περίμενε να υποδεχθεί τους λαμπαδηδρόμους και θα αυξανόταν κατακόρυφα ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2, σε μια κρίσιμη στιγμή της μάχης που δίνεται για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή