Ο… Ντουκαντάμ των ημερών μας ονομάζεται Ντάνιελ Μπατζ

Ο… Ντουκαντάμ των ημερών μας ονομάζεται Ντάνιελ Μπατζ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους τελευταίους ήρωες της ποδοσφαιρικής χρονιάς που φαίνεται να ολοκληρώνεται πρόωρα στην Ευρώπη είναι ο Ντάνιελ Μπατζ. Ο τερματοφύλακας της ημιεπαγγελματικής Ζάαρμπρικεν στη Γερμανία απέκρουσε πέντε πέναλτι, τα τέσσερα στη σχετική διαδικασία μετά την παράταση και έστειλε τη Δ΄ κατηγορίας ομάδα του στα ημιτελικά του Κυπέλλου Γερμανίας, θυμίζοντας τον θρυλικό Χέλμουτ Ντουκαντάμ.

Ο Ντουκαντάμ, στα 59 του σήμερα, είναι ο τερματοφύλακας που έγραψε ιστορία στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1986, αποκρούοντας τέσσερα πέναλτι των παικτών της Μπαρτσελόνα και χαρίζοντας στην ομάδα του, τη Στεάουα Βουκουρεστίου. τον μοναδικό τίτλο ρουμανικής ομάδας στην Ευρώπη.

Ο επονομαζόμενος «Ηρωας της Σεβίλλης», αφού εκεί είχε διεξαχθεί ο τελικός του θριάμβου για την ομάδα του ρουμανικού στρατού, δεν επέτρεψε στους αντιπάλους του να πετύχουν ούτε ένα τέρμα στη διαδικασία των πέναλτι, κι ενώ ο αντίπαλος γκολκίπερ, ο Ουρούτι, είχε πιάσει και εκείνος δύο πέναλτι· λίγοι όμως θυμούνται αυτόν.

Ο Ντουκαντάμ, αντιθέτως, πρόσθεσε στη μυθική του εικόνα διά της εξαφανίσεώς του από το ποδόσφαιρο για τρία χρόνια, καθώς τον Ιούλιο του 1986 τραυματίστηκε και χειρουργήθηκε, όπως ο ίδιος δηλώνει. Τότε όμως είχαν κυκλοφορήσει φήμες για αντιπαράθεσή του με τον Νίκο Τσαουσέσκου, επικεφαλής της Στεάουα και γιο του Ρουμάνου δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου. Κατά τη φημολογία, ο Ντουκαντάμ αρνήθηκε να δώσει στον Νίκο Τσαουσέσκου ένα πολυτελές αυτοκίνητο που είχε λάβει ως δώρο και ο ισχυρός άνδρας της Στεάουα φρόντισε να σπάσουν και τα δύο χέρια του 27χρονου τότε τερματοφύλακα.

Ωστόσο, ο Ντουκαντάμ επανήλθε στην ενεργό δράση το 1989, τη χρονιά που έληξε με την εκτέλεση του Ρουμάνου δικτάτορα, και ο ίδιος σήμερα διαψεύδει τις φήμες. Λέει, μάλιστα, ότι ως δώρο το 1986 έλαβε μόνο ένα αυτοκίνητο Ντάτσια…

Αυτό το κατόρθωμα με τα τέσσερα πέναλτι κατάφερε να ξεπεράσει ο 29χρονος γκοκίπερ της Ζάαρμπρικεν, Μπατζ, στον προημιτελικό του γερμανικού κυπέλλου με τη Φορτούνα Ντίσεντορφ στις 3 Μαρτίου: όχι μόνο κατάφερε με τις τέσσερις αποκρούσεις του στη διαδικασία των πέναλτι να φέρει για πρώτη φορά στην ιστορία μια ομάδα της τέταρτης τη τάξει κατηγορίας στην τελική τετράδα της διοργάνωσης, αλλά είχε αποκρούσει και ένα ακόμη πέναλτι στη διάρκεια του αγώνα. Βεβαίως, σε αντίθεση με τον Ντουκαντάμ, κάποιοι αντίπαλοί του μπόρεσαν να τον νικήσουν στη διαδικασία των πέναλτι, η οποία τελείωσε με σκορ 7-6.

Στην ποδοσφαιρική ιστορία έχουν αναφερθεί και άλλοι τερματοφύλακες που φάνταζαν ανίκητοι σε διαδικασίες πέναλτι, αλλά ο μόνος που το κατάφερε σε επίπεδο τόσο υψηλό όσο ο Ντουκαντάμ, αν και όχι με το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα, ήταν ο Αργεντινός Σέρχιο Γοϊκοτσέα, που με τις αλλεπάλληλες αποκρούσεις πέναλτι στον προημιτελικό και στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 1990 έφερε την εθνική Αργεντινής στον τελικό.

Υπάρχει και η πρόσφατη περίπτωση του Αυστραλού Λίαμ Ρέντι, που τον περασμένο Οκτώβριο έκανε τέσσερις αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι για την ομάδα του, την Αδελαΐδα, στον ημιτελικό του Αυστραλιανού πρωταθλήματος, ενώ σκόραρε ένα και ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή