Στο «ψυγείο» και ο αθλητισμός

Στο «ψυγείο» και ο αθλητισμός

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θανατηφόρο πέρασμα του κορωνοϊού από τον πλανήτη έχει σαρώσει και όλες τις αθλητικές διοργανώσεις, από τις μικρότερες ώς τις μεγαλύτερες, και τις επόμενες μέρες αναμένονται ανακοινώσεις για αναβολή ή ματαίωση κορυφαίων διοργανώσεων όπως το Τσάμπιονς Λιγκ, το Euro 2020, ίσως και αυτοί ακόμη οι Ολυμπιακοί Αγώνες του ερχόμενου καλοκαιριού, μετά την ακύρωση της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας στην Ελλάδα προχθές.

Καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ αθλητών και προπονητών διεθνώς, έχει κριθεί ότι η απόφαση διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών για την προστασία των θεατών απλώς δεν είχε νόημα τη δεδομένη περίοδο. Πρέπει όλα να «παγώσουν».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε αυτό που πολλοί επωνύμως και ανωνύμως συζητούν, ότι δηλαδή θα είναι καλύτερο να αναβληθούν κατά έναν χρόνο οι Ολυμπιακοί του Τόκιο, αντί να διεξαχθούν χωρίς κόσμο στις εξέδρες. Κάτι αντίστοιχο δήλωσε και μέλος της οργανωτικής επιτροπής στο πρακτορείο Ρόιτερς, πριν σπεύσει να ζητήσει συγγνώμη λόγω της έντονης αντίδρασης των διοργανωτών.

Η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, χαρακτήρισε «αδιανόητη» μια αναβολή ή ακύρωση των Ολυμπιακών, αλλά η μία μετά την άλλη οι προολυμπιακές διοργανώσεις, τόσο τα προκριματικά όσο και τα τεστ ιβέντ, αναβάλλονται για αργότερα χωρίς προκαθορισμένη ημερομηνία διεξαγωγής. Πάντως, η κ. Κόικε παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να πει πως η πανδημία δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο στη διοργάνωση.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Τραμπ προχθές, σύμφωνα με το Τόκιο, με αντικείμενο τον περιορισμό του κορωνοϊού, χωρίς όμως να συζητηθεί αναβολή των Ολυμπιακών, πάντα σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Σέικο Χασιμότο δήλωσε ότι «οι διοργανωτές δεν σκέπτονται καθόλου να ματαιωθούν ή να αναβληθούν οι Αγώνες, που θα αρχίσουν κανονικά στις 24 Ιουλίου».

Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Λωζάννη κάνουν λόγο για συνεχή επανεκτίμηση της κατάστασης από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, που ίσως χρειαστεί να περιμένει ώς τον Μάιο ώσπου να ανακοινώσει την οριστική της απόφαση για τη διεξαγωγή ή όχι των Ολυμπιακών φέτος.

Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Νομούρα, ήδη η Ιαπωνία αντιμετωπίζει προοπτική ύφεσης για φέτος κατά 0,7% λόγω του κορωνοϊού, και προσθέτει πως εφόσον δεν γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το καλοκαίρι η ύφεση αναμένεται να ανέλθει στο 1,5%.

Μεθαύριο αναμένεται να αποφασίσει η UEFA την τύχη των δικών της διοργανώσεων. Σε τηλεδιάσκεψη με τις 55 εθνικές ομοσπονδίες-μέλη της αναμένεται να αποφασιστεί η διακοπή του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ μέχρι νεωτέρας, κι ενώ ήδη τα παιχνίδια της νέας εβδομάδας έχουν αναβληθεί, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο αναβολής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του Ιουνίου και Ιουλίου, κάτι που ασφαλώς θα παρασύρει και τα πλέι-οφ του Nations League που είχαν προγραμματιστεί να δώσουν στα τέλη Μαρτίου τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια για το Euro 2020. Ισως σε λίγες μέρες λοιπόν να μιλάμε πια για Euro 2021…

Στον… πάγο έχουν μπει όλα τα κύρια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, από το αγγλικό και το ιταλικό ώς το ισπανικό και το γαλλικό. Ομοίως και οι ελληνικές διοργανώσεις σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα, ενώ έχουν κλείσει πλέον και τα γυμναστήρια για τις επόμενες 10 ημέρες τουλάχιστον.

Την Παρασκευή οριστικοποιήθηκε η μη έναρξη της σεζόν στη Φόρμουλα 1, ακριβώς 90 λεπτά πριν αρχίσουν τα πρώτα δοκιμαστικά στο Αλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης. Αν και η απόφαση αφορούσε μόνο το αυστραλιανό γκραν πρι, θεωρείται απίθανο να αρχίσει η σεζόν στο γκραν πρι του Μπαχρέιν που ακολουθεί, και ρεπορτάζ διεθνώς αναφέρουν ότι η αγωνιστική περίοδος μπορεί να μην εκκινήσει πριν από το γκραν πρι του Αζερμπαϊτζάν στις 7 Ιουνίου το νωρίτερο.

Μία ημέρα πιο πριν είχε ανακοινωθεί η διακοπή όλων των διοργανώσεων της Ευρωλίγκας και της FIBA στο μπάσκετ, ακολουθώντας το παράδειγμα του ΝΒΑ. Αντίστοιχη είναι και η απόφαση πολλών μεγάλων αθλητικών ομοσπονδιών σε άλλα αθλήματα. Ελάχιστες τρέχουσες διοργανώσεις έχουν μείνει ανεπηρέαστες παγκοσμίως, και οι αποφάσεις των επόμενων ημερών θα είναι κρίσιμες για τους επόμενους μήνες, καθώς κάποιες διοργανώσεις σπεύδουν ήδη να αναδείξουν νικητές, δύο ή και τρεις μήνες νωρίτερα του κανονικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή