Tο Euro 2020 έγινε Euro 2021

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύβος ερρίφθη, και η UEFA αποφάσισε χθες να αποδεχθεί το αίτημα των εθνικών ομοσπονδιών και των λιγκών και να αναβάλει κατά ένα χρόνο το Euro 2020 λόγω του κορωνοϊού, κάνοντάς το πλέον… Euro 2021. Ετσι, θα δοθεί χρόνος στις ευρωπαϊκές λίγκες να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματά τους πριν από τη λήξη της σεζόν (και των συμβολαίων) στις 30 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ο εφιάλτης της πανδημίας θα έχει υποχωρήσει.

Επίσης η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ανακοίνωσε ότι συστήνεται ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει πώς μπορούν να ολοκληρωθούν οι διασυλλογικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις για φέτος.

Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας της UEFA με τους εκπροσώπους των 55 εθνικών ομοσπονδιών-μελών της αποφασίστηκε το τουρνουά των 24 εθνικών ομάδων, που επρόκειτο να αρχίσει στις 12 Ιουνίου, να μετατεθεί για τις 11 Ιουνίου 2021. Η ειρωνεία είναι ότι η καταταλαιπωρημένη αυτή διοργάνωση, ιδέα του Μισέλ Πλατινί, υποτίθεται πως θα μοιραζόταν σε πολλές πόλεις της Ευρώπης ώστε να εορτασθεί η επέτειος των 60 ετών από το πρώτο Κύπελλο Εθνών της Ευρώπης, το 1960. Μόνο που τώρα θα συμπέσει με την επέτειο των… 61 ετών.

Την κοινή απόφαση, πέρα από την UEFA, συνυπογράφουν η ένωση των ευρωπαϊκών συλλόγων, ο σύνδεσμος των ευρωπαϊκών λιγκών και το ευρωπαϊκό παράρτημα της διεθνούς ομοσπονδίας επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Εκεί αναφέρεται ότι ομάδα εργασίας θα εξετάσει πιθανές λύσεις για το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ, και θα μελετήσει την τροποποίηση των προκριματικών της επομένης σεζόν σε περίπτωση που παραταθεί η φετινή και μετά τις 30 Ιουνίου. Ετερη ομάδα εργασίας θα εξετάσει αργότερα και τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού στο ποδόσφαιρο.

Σε δήλωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη, χθες, ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία κατέθεσε στο τραπέζι «μια σειρά επιλογών ώστε οι διοργανώσεις να μπορούν να ολοκληρωθούν με ασφάλεια φέτος, και είμαι υπερήφανος για την ανταπόκριση των συναδέλφων μου από όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Υπήρχε πραγματικό πνεύμα συνεργασίας και όλοι αναγνώρισαν ότι πρέπει να θυσιάσουν κάτι για να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο Σλοβένος παράγοντας τόνισε ότι η αναβολή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σημαίνει τεράστιο κόστος για την UEFA, προσθέτοντας όμως ότι «ο σκοπός είναι πάνω από τα κέρδη» και ότι «η σκέψη της διοργάνωσης ενός πανευρωπαϊκού φεστιβάλ ποδοσφαίρου σε άδεια γήπεδα, με εγκαταλειμμένες ζώνες φιλάθλων, ενώ η ήπειρος κάθεται απομονωμένη σπίτι της, δεν αποφέρει χαρά και δεν θα μπορούσαμε να την αποδεχθούμε για τον εορτασμό της 60ής επετείου της διοργάνωσης».

Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων έχει κατεβάσει τα ρολά και η ελπίδα των λιγκών είναι μήπως σωθεί η χρονιά με επανέναρξη των αγώνων όταν ζεστάνει ο καιρός, δηλαδή από τον Μάιο. Μάλιστα χθες, ο πρόεδρος της Τζένοα, Ενρίκο Πρετσιόζι, αποκάλυψε ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ιταλίας και η ιταλική λίγκα έχουν συμφωνήσει για επανέναρξη του Καμπιονάτο στις 9 Μαΐου, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Μαζί με την αναβολή του Euro 2020, ήρθε χθες από την ποδοσφαιρική συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) και η αναβολή κατά ένα χρόνο και του Κόπα Αμέρικα, που είχε προγραμματιστεί για φέτος (μολονότι είχε λάβει χώρα και πέρυσι) ακριβώς για να ταυτιστεί με την περίοδο διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η μετάθεση των δύο σημαντικότερων ηπειρωτικών πρωταθλημάτων εθνικών ομάδων προξενεί πρόσθετο πονοκέφαλο στη FIFA, λόγω των σχεδίων της για την καθιέρωση του νέου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων από το καλοκαίρι του 2021 στην Κίνα.

Σε αναλυτική δήλωσή του χθες, ο πρόεδρος της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Τζάνι Ινφαντίνο, είπε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα, όταν θα είναι πιο καθαρό το τοπίο αναφορικά με την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ενώ ανέφερε ως εναλλακτικές ημερομηνίες «αργότερα μέσα στο 2021, είτε το 2022 είτε το 2023». Πρόσθεσε ότι θα γίνουν σχετικές συζητήσεις με τις κινεζικές αρχές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως οι εθνικές ομοσπονδίες, ώστε να βρεθούν λύσεις έως τα τέλη Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή