Ολυμπιακή Φλόγα: Φως πιο συμβολικό από ποτέ

Ολυμπιακή Φλόγα: Φως πιο συμβολικό από ποτέ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άδειο από κόσμο Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής του Τόκιο, αντικατόπτριζε την εικόνα του παγκόσμιου αθλητισμού που βρίσκεται στα… σχοινιά από τον COVID-19. Ολες οι αθλητικές διοργανώσεις έχουν αναβληθεί, ο φονικός ιός «χτύπησε» και αξιωματούχο του «Τόκιο 2020», οι αθλητές νιώθουν ανασφαλείς και μόνο το Ολύμπιο Φως που φώτισε το Παναθηναϊκό Στάδιο έστειλε ελπιδοφόρο μήνυμα.

Από το 1936, που καθιερώθηκε η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, μόνο δύο φορές δεν έχει πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την τελετή παράδοσης σε εκπροσώπους της διοργανώτριας πόλης: το 1948 και το 1984. Χθες, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή διοργάνωσε μία λιτή εκδήλωση με ελάχιστους προσκεκλημένους. Ο Λευτέρης Πετρούνιας εισήλθε στο Στάδιο, παρέδωσε τη Φλόγα στην Κατερίνα Στεφανίδη και η «χρυσή» ολυμπιονίκης άναψε τον βωμό. Ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος παρέλαβε από την πρωθιέρεια το Φως από τη γη της Αρχαίας Ολυμπίας και το παρέδωσε με τη σειρά του στη Ναόκο Ιμότο, παλαιά αθλήτρια της κολύμβησης με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996), η οποία ζει στην Ελλάδα.

Ολυμπιακή Φλόγα: Φως πιο συμβολικό από ποτέ-1

Ο Λ. Πετρούνιας παραδίδει τη Φλόγα στην Κ. Στεφανίδη και η «χρυσή» ολυμπιονίκης θα ανάψει τον βωμό.

Δεκάδες κάμερες μετέδωσαν σε όλο τον κόσμο τη γεμάτη συμβολισμούς στιγμή, ενώ τα ολυμπιακά μηνύματα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Ο άνθρωπος, η εφευρετικότητα, το πνεύμα, η γνώση, αυτά που συμβολίζει η Ολυμπιακή Φλόγα, καλούνται να συμμαχήσουν και να βγάλουν την ανθρωπότητα από τη δίνη του φονικού ιού. «Ελπίζω ότι αυτή η Φλόγα να εξολοθρεύσει τον κακό μας εχθρό, τον κορωνοϊό, και σε τέσσερις μήνες θα βρεθούμε όλοι μαζί στο Τόκιο. Συγκινήθηκα περισσότερο από τις προηγούμενες φορές όπου το Στάδιο ήταν γεμάτο», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος.

Για το μήνυμα του Ολυμπισμού μίλησε και η Κατερίνα Στεφανίδη. Η πρωταθλήτρια εξέφρασε όμως και τους προβληματισμούς της για την προετοιμασία των αθλητών. Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020» Γιοσίρο Μόρι, ο οποίος δεν ταξίδεψε στην Αθήνα καθώς θα αναγκαζόταν να παραμείνει σε καραντίνα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιαπωνία, έστειλε με video το μήνυμά του. Τη Φλόγα στο ταξίδι της προς την Ιαπωνία συνόδεψαν μέλη της ιαπωνικής αποστολής που είχαν παραστεί στην Αφή της Φλόγας και παρέμειναν στη χώρα μας.

Στο μεταξύ, μία σύσκεψη αθλητικών παραγόντων της Ιαπωνίας έχει προκαλέσει τρόμο στην αθλητική κοινότητα της χώρας. Η σύσκεψη αφορούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του ράγκμπι και μετείχαν 60 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Κόζο Τασίμα. Ο Τασίμα, αντιπρόεδρος της Ο.Ε. των Αγώνων του Τόκιο, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Τη συνάντηση παρακολούθησε και ο 82χρονος Γιοσίρο Μόρι, ο οποίος έχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Στη συνέχεια, ο Μόρι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε.

Ολα αυτά οδήγησαν τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, και αθλητή της σκοποβολής με ολυμπιακή συμμετοχή (1976), Τάρο Ασο να χαρακτηρίσει «καταραμένους» τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται κάθε 40 χρόνια. Ο Ιάπωνας πολιτικός αναφέρθηκε στις διοργανώσεις του 1940, που δεν διεξήχθη εξαιτίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του 1980 όταν 66 χώρες έκαναν μποϊκοτάζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή