«Πέφτει» το τελευταίο οχυρό

«Πέφτει» το τελευταίο οχυρό

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αεροπορική βάση Ματσουσίμα φωτίζει από το πρωί της Παρασκευής η ολυμπιακή φλόγα. Το φως, που προέρχεται από τη γη της Αρχαίας Ολυμπίας, προορίζεται να ενώσει κάτω από τη φλόγα του τους αθλητές των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων, μιας διοργάνωσης που κανένας δεν γνωρίζει εάν θα γίνει, εάν πρέπει να γίνει, και κάτω υπό ποιες συνθήκες μπορεί να διεξαχθεί. Διοργανωτές και «Αθάνατοι» βρίσκονται καθημερινά σε τηλεδιασκέψεις, αλλά αθλητικοί αγώνες με τηλεδιάσκεψη δεν μπορούν να διεξαχθούν. 

Οταν το 2019 εντοπίστηκε στη Γουχάν της Κίνας η νόσος του κορωνοϊού, μόνο ένας συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας ίσως να μπορούσε να περιγράψει την έκταση που θα λάβει. Η λαίλαπα του COVID-19 σιγά σιγά «αγκάλιασε» και τον αθλητισμό. Οι πρώτες διοργανώσεις που αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν ήταν αυτές της Κίνας. Οταν όμως αναβλήθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που θα διεξαγόταν στη Νανζίνγκ (13-15 Μαρτίου), τότε πολλοί άρχισαν να σκέφτονται ότι η θεωρία του ντόμινο ίσως έπαιρνε και… αθλητική διάσταση. Πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκαν. Κορυφαίοι διεθνείς αγώνες, όπως το Ευρωπαϊκό

Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και το Copa America, το Ρολάν Γκαρός, η F1 κ.ά. ανεστάλησαν και τα προολυμπιακά τουρνουά, από τα οποία θα κρίνονταν οι προκρίσεις για τη μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού, αναβλήθηκαν.

Γρήγορα μπήκε στο τραπέζι ή μάλλον στην οθόνη των τηλεδιασκέψεων και το θέμα της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων με τους Ιάπωνες και τους ιθύνοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να μη θέλουν να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η ιαπωνική οικονομία στηρίζεται στη διοργάνωση του καλοκαιριού για μία ανάκαμψη. Το συνολικό κόστος των Αγώνων αγγίζει τα 11,2 δισ. ευρώ και μία αναβολή θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα τόσο για την οικονομία της χώρας όσο και για την κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε. Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι και «Αθάνατοι» είναι σαν να περπατούν σε μία λεπτή γραμμή. Παρά τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν, σε αυτή τη χρονική περίοδο, δεν μπορούν να αναβάλουν τη διοργάνωση γιατί εάν η επιδημία τεθεί υπό έλεγχο, τότε η κατακραυγή που θα εισπράξει η κυβέρνηση Αμπε θα είναι μεγάλη. Κάποιοι συγκρίνουν τον κορωνοϊό με τον ιό Ζίκα, ο οποίος όμως δεν προκάλεσε προβλήματα ούτε στις προκρίσεις ούτε στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών του 2016. Ετσι, σε αυτή τη φάση, φέρονται αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα χρονικά περιθώρια. Η ΔΟΕ έχει περιθώριο να αλλάξει το πρόγραμμα των Αγώνων μέχρι δύο μήνες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Προκρίσεις στον «αέρα»

Ενας από τους μεγάλους… πονοκεφάλους που απασχολεί διοργανωτές και ΔΟΕ είναι οι προκρίσεις των αθλητών. Υπολογίζεται ότι το 57% έχει προκριθεί, αλλά άγνωστο παραμένει πώς θα γίνουν οι προκρίσεις για το υπόλοιπο 43%. «Η ΔΟΕ συζητεί με τις παγκόσμιες ομοσπονδίες για να βρεθεί λύση σε ό,τι αφορά τις προκρίσεις με γνώμονα το σωστότερο για τους αθλητές. Απόλυτα σωστό δεν υπάρχει. Από την πλευρά μου δεσμεύομαι πως θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην αδικηθεί κανένας Ελληνας αθλητής. Ζούμε μία καινούργια πραγματικότητα και είναι λογικό και οι αθλητές να έχουν ερωτήματα και να φοβούνται ότι μπορεί να αδικηθούν και να πάει χαμένη όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουν τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος.

Η αβεβαιότητα κυριαρχεί στο διεθνές αθλητικό και επιχειρηματικό στερέωμα. Οι εταιρείες που έχουν δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια για χορηγίες, από τη μία πλευρά διαφημίζουν τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και από την άλλη ετοιμάζουν εναλλακτικό σχέδιο για ενδεχόμενη αναβολή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η μεγαλύτερη σε χορηγικά πακέτα αθλητική διοργάνωση. «Η ΔΟΕ δεν θα βάλει σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών. Βλέπει τα πάντα με υπεύθυνο τρόπο. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τότε θα έχει καταπολεμηθεί ο ιός και θα διεξαχθούν κανονικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες», υπογράμμισε ο κ. Καπράλος.  

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και πρωταθλητής στη σκοποβολή, Τάρο Ασο, χαρακτήρισε «καταραμένους» τους Αγώνες που διεξάγονται κάθε 40 χρόνια. Οπως και να ’χει, μπορεί οι συσκέψεις των ιθυνόντων να πραγματοποιούνται υπό τον φόβο του κορωνοϊού μέσω της τεχνολογίας, αλλά οι αθλητές δεν μπορούν να αγωνιστούν με… τηλεδιάσκεψη. Εκτός κι αν μπουν στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα τα… esports.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή