Ολυμπιακοί Αγώνες: Θέμα χρόνου η αναβολή

Ολυμπιακοί Αγώνες: Θέμα χρόνου η αναβολή

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά στο ενδεχόμενο της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 βρίσκονται περισσότερο από ποτέ η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η Οργανωτική Επιτροπή «Τόκιο 2020». Καθημερινά πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να μη διεξαχθεί το καλοκαίρι η αθλητική γιορτή υπό τη σκιά του φονικού ιού.

Η αναβολή μοιάζει να είναι η μόνη λύση μπροστά στην επέλαση του κορωνοϊού. Μάλιστα, ο πρώην αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ρίτσαρντ Πάουντ, επικαλούμενος πηγές του, δήλωσε στην USA Today ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» υπάρχει πρόταση για τις ίδιες ημερομηνίες.   

Οι ολυμπιακές επιτροπές του Καναδά, της Πολωνίας, της Μ. Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Κύπρου κ.ά. ζήτησαν την αναβολή της διοργάνωσης και κάποιες από αυτές ενημέρωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να στείλουν ομάδες εάν οι Αγώνες πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι. Μάλιστα, ο Καναδάς έκανε έκκληση μέχρι και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για αναβολή των Ολυμπιακών. «Ζητάμε να αναβάλουν τους Αγώνες για έναν χρόνο και τους προσφέρουμε την πλήρη υποστήριξή μας για να βοηθήσουμε ώστε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια που θα προκύψουν από τον επαναπρογραμματισμό» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση των ηγετών του ολυμπιακού – παραολυμπιακού αθλητισμού της χώρας.

Ο κορωνοϊός δεν επιτρέπει στους αθλητές να προετοιμαστούν σωστά. Σε αυτό έχουν αναφερθεί τόσο οι ολυμπιακές αρχές της Αυστραλίας όσο και αυτές της Μ. Βρετανίας. «Εάν οι προβλέψεις της κυβέρνησης επαληθευτούν, τότε δεν θα μπορέσουν οι αθλητές μας να ταξιδέψουν στο Τόκιο. Δεν θα μπορέσουν να προετοιμαστούν», δήλωσε ο Βρετανός πρόεδρος Χιουγκ Ρόμπερτσον. Οι εκπρόσωποι του βρετανικού αθλητισμού αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα και να αποφασίσουν για την οριστική στάση τους.

Η πανδημία έχει τρομοκρατήσει και την Αυστραλία. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας ενημέρωσε τους αθλητές της να προπονηθούν για Αγώνες το 2021. Σημαντική είναι όμως η παρέμβαση του Σεμπάστιαν Κόου. Ο ισχυρός άνδρας του παγκόσμιου στίβου έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και του ζήτησε να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί διότι δεν πρέπει να μπει σε κίνδυνο η υγεία των αθλητών. Υπέρ της αναβολής είναι και ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας Στίβου, Γιούργκεν Κέσινγκ. «Πρέπει να αναβληθούν όπως αναβλήθηκε και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Οι αθλητές ζουν μέσα στο άγχος. Δεν θα υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού», υπογράμμισε.

Στο πλευρό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είναι η Ρωσία. Εξάλλου, ο Τόμας Μπαχ έχει επιτρέψει να αγωνιστούν οι αθλητές της στους Ολυμπιακούς, έστω και με ουδέτερη σημαία. «Θεωρούμε απαράδεκτη κάθε προσπάθεια άσκησης πίεσης που κάνουν κάποιες επιτροπές», τόνισαν οι Ρώσοι.

Η πίεση παραγόντων και αθλητών για αναβολή ανάγκασε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αναθεωρήσει το αρχικό της σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα εξαντλούσε κάθε χρονικό όριο μέχρι να λάβει την οριστική απόφαση. Ετσι όρισαν ως χρονικό περιθώριο τις τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να επεξεργαστούν τις εναλλακτικές λύσεις.

Ο Τόμας Μπαχ, ο οποίος έχει δεχθεί τα περισσότερα… βέλη για τη, μέχρι τώρα, αδιαλλαξία του, θέλοντας να «λειάνει» τις αντιδράσεις έστειλε επιστολή στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα στην οποία τονίζει ότι η υγεία των αθλητών προέχει μιας αθλητικής διοργάνωσης: «Η ανθρώπινη ζωή υπερισχύει όλων, συμπεριλαμβανομένων των Αγώνων. Η ΔΟΕ θέλει να είναι μέρος της λύσης. Ως εκ τούτου, έχουμε καταστήσει σαφές ότι βασική μας προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε την υγεία όλων των εμπλεκομένων και να συμβάλουμε στη συγκράτηση εξάπλωσης του ιού».

Και οι ιθύνοντες της Ιαπωνίας αρχίζουν σιγά σιγά να σκέφτονται την αναβολή. Ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Αμπε, για πρώτη φορά, παραδέχθηκε ότι ο COVID-19 αποτελεί εμπόδιο.

Στις 26 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να αρχίσει η λαμπαδηδρομία επί ιαπωνικού εδάφους. Η εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί στη Φουκουσίμα, αλλά αρκετοί λαμπαδηδρόμοι ζήτησαν να μη μεταφέρουν το Ολύμπιο Φως διότι φοβούνται για την υγεία τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή