Το παρασκήνιο της ιστορικής απόφασης για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων

Το παρασκήνιο της ιστορικής απόφασης για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απόφαση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020» Γιοσίρο ανακοινώθηκε σήμερα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 αναβάλλονται μέχρι και το καλοκαίρι του 2021, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού – η πρώτη φορά στην ιστορία που οι Αγώνες αναβάλλονται, αν και είχαν ακυρωθεί αρκετές φορές στη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Πως φτάσαμε στην αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι αλλεπάλληλες ακυρώσεις – αναβολές των προ-ολυμπιακών διοργανώσεων εξαιτίας του φονικού κορωνοϊού ήταν αυτές που έριξαν τις πρώτες… σκιές πάνω στην προγραμματισμένη γι΄ αυτό το καλοκαίρι ολυμπιακή διοργάνωση. Ο Covid-19 εξαπλώθηκε σαν λαίλαπα από την Κίνα σε ολόκληρο τον κόσμο και τη θανατηφόρα πορεία του δεν μπόρεσε να εμποδίσει ούτε ο αθλητισμός.

Και μετά τις αλλεπάλληλες ακυρώσεις των διοργανώσεων άρχισαν να εκφράζουν την ανησυχία τους οι πρωταγωνιστές: οι αθλητές. Στην αρχή διστακτικά γιατί έβλεπαν ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιθυμούσε να διεξαχθεί η διοργάνωση αυτό το καλοκαίρι αλλά όσο η πανδημία εξαπλωνόταν αποφάσισαν να ορθώσουν ανάστημα.

Ανάμεσα στους πρώτους ήταν η Ελληνίδα Κατερίνα Στεφανίδη. Με τοποθέτησή της σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι η επιμονή για διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων βάζει σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών και των οικογενειών τους. Όλο και περισσότεροι αθλητές – σύμβολα για τον διεθνή αθλητισμό- το τελευταίο χρονικό διάστημα εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους ως προς τη διεξαγωγή, και ζήτησαν την αναβολή της κορυφαίας αθλητικής γιορτής διότι οι συνθήκες προετοιμασίας δεν ήταν ίδιες για όλους.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή όμως έδειχνε να… μην ακούει. Τα συμβόλαια πολλά, το ίδιο και οι χορηγίες… Εκπρόσωποι του Ολυμπισμού ανέφεραν ότι δεν υπάρχει η λέξη «αναβολή» στο τραπέζι των τηλεδιασκέψεων. Οι πολλές πιέσεις όμως είχαν ως αποτέλεσμα να δηλώσουν ότι η απόφαση θα ανακοινωνόταν μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, κι ενώ η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία ήταν να ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου. Κι ενώ οι «Αθάνατοι» πραγματοποιούσαν τηλεδιασκέψεις, οι αθλητές έκαναν «ξηρή» προπόνηση στα σπίτια τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Άννα Κορακάκη που χρησιμοποιούσε μία σιδερώστρα ως πάγκο ώστε να στερεώνει το πιστόλι και να σημαδεύει φανταστικούς στόχους.   

Οι αθλητές με δημόσιες τοποθετήσεις τους ζητούσαν συνεχώς από τους «αθανάτους» να σεβαστούν την υγεία τους, και κάπου εκεί ο Τόμας Μπαχ, για να λειάνει την κακή εικόνα που έδειχνε η επιμονή του, αποφάσισε να στείλει μία επιστολή στο αθλητικό κίνημα όπου, μεταξύ άλλων, αναφερόταν, ότι καμία διοργάνωση δεν είναι πάνω από την υγεία.

Κι ύστερα ήρθε η σειρά των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών. Μία από τις πρώτες που ανακοίνωσε ότι δε θα στείλει αυτό το καλοκαίρι αθλητές στο Τόκιο ήταν ο Καναδάς. Ακολούθησε η Αυστραλία, η Μ. Βρετανία, η Νορβηγία, η Πολωνία κ.α. Αντίθετος ως προς τη διεξαγωγή των Αγώνων δήλωσε και ο πρόεδρος του παγκόσμιου στίβου, ο Ολυμπιονίκης Σεμπάσταν Κόου. Μοναδικός σύμμαχος της ΔΟΕ, και μάλιστα με δημόσια τοποθέτηση, ήταν η Ρωσία. Η πλάστιγγα είχε αρχίσει να γέρνει…

Σήμερα το πρωί τη… σκυτάλη πήρε η υπερδύναμη των Ολυμπιακών Αγώνων, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ της αναβολής της διοργάνωσης. Κάπου εκεί η ηγεσία των «Αθανάτων» κατάλαβε ότι το… παιχνίδι είχε κριθεί.

Η… καυτή πατάτα έφτασε στο γραφείο του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας. Ο Σίνζο Άμπε με μία γενναία απόφαση γνωστοποίησε την πρόθεσή του για την αναβολή των Αγώνων μέχρι το καλοκαίρι του 2021 με στόχο να προστατευτεί η υγεία των αθλητών και όχι μόνο.   

Εφόσον οι Ολυμπιακοί Αγώνες προγραμματιστούν για το 2021 θα είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθούν σε μονή χρονολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή