Ποδόσφαιρο: Το Κατάρ παίζει επικίνδυνα «παιχνίδια»

Ποδόσφαιρο: Το Κατάρ παίζει επικίνδυνα «παιχνίδια»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το Κατάρ να έχει εφαρμόσει κι εκείνο μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού, τα οποία απαγορεύουν κάθε είδους συγκέντρωση πολλών ανθρώπων, ωστόσο όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Guardian, οι αλλοδαποί εργάτες εξακολουθούν να στριμώχνονται στα σημεία ανέγερσης σταδίων και υποδομών για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022.

Με λιγότερες από χίλιες ημέρες να απομένουν πλέον έως το εναρκτήριο λάκτισμα στο προσεχές Μουντιάλ, οι εργάτες δηλώνουν ότι η δουλειά συνεχίζεται κανονικά, καθώς οι οικοδομικές εργασίες συνεχίζονται με ανελέητο ρυθμό. Μπορεί κανείς να δει πολλά λεωφορεία με εργάτες που κατευθύνονται στα εργοτάξια, πριν αρχίσουν τις μακρές βάρδιές τους με ελάχιστους υγειονομικούς ελέγχους.

Η απόσταση των δύο μέτρων είναι αδύνατον να τηρηθεί στα εργοτάξια του Κατάρ, όπου οι εργάτες διαβιούν σε στριμωγμένα εργατικά υπνωτήρια, συχνά μαζί με άλλους οκτώ ή δέκα ανθρώπους, και μεταφέρονται στη δουλειά με εταιρικά λεωφορεία όπου στοιβάζονται έως και 60 άτομα.

Το Κατάρ δεν έχει ακόμη επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, και σε ορισμένους τομείς η εργασία συνεχίζεται, αλλά οι χαμηλόμισθοι αλλοδαποί εργάτες είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι, δεδομένου του πόσο στενά συνεργάζονται με άλλους και διαμένουν στριμωγμένοι. Οι εργαζόμενοι αυτοί δηλώνουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παρουσιαστούν για δουλειά, υποχρεωμένοι τόσο από τους εργοδότες όσο και από την επείγουσα ανάγκη για χρήμα που θα σταλεί στις οικογένειές τους στην πατρίδα.

«Ανησυχώ πολύ μήπως κολλήσω τον ιό, αλλά χρειάζομαι τα λεφτά», λέει στη βρετανική εφημερίδα ένας Κενυάτης οικοδόμος, που δεν εργάζεται σε έργο που αφορά στο Μουντιάλ, αλλά δουλεύει στην Ντόχα 14 ώρες την ημέρα. Λέει ότι φοράει γάντια και μάσκα στη δουλειά, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό: «Μόνο ο Θεός είναι αρκετός», πρόσθεσε.

Ενας Νεπαλέζος εργάτης που συμμετέχει στην οικοδόμηση ενός πάρκινγκ αυτοκινήτων, λέει ότι πριν από κάθε βάρδια ελέγχεται η πίεσή του. «Χρησιμοποιώ μάσκα που αγόρασα ο ίδιος. Οσοι δεν έχουν μάσκα καλύπτουν το στόμα τους με κάποιο ύφασμα», δήλωσε.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στο Κατάρ έχει ξεπεράσει τα 500, με τη μεγάλη πλειονότητα να αφορά μετανάστες εργάτες. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στον Περσικό Κόλπο, μετά το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή