Οχυρώνεται ο αθλητισμός

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωπαϊκούς τελικούς μέσα στο καλοκαίρι ετοιμάζεται να διοργανώσει η UEFA, αν δεν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς χθες ουσιαστικά αποφάσισε την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών κυπέλλων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με παράλληλη αναβολή των αγώνων εθνικών ομάδων που είχαν προγραμματιστεί για όλο το καλοκαίρι.

Κατόπιν τηλεδιάσκεψης με τους γενικούς γραμματείς των 55 ομοσπονδιών-μελών της, η UEFA ανακοίνωσε την επ’ αόριστον αναβολή των αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ, του Γιουρόπα Λιγκ και των πλέι οφ του Nations League για πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, το οποίο πλέον θα διεξαχθεί το επόμενο καλοκαίρι.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε η χαλάρωση των μέτρων περί αδειοδότησης και Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι για τη σεζόν 2020-21, καθώς λαμβάνεται υπόψη ο μεγάλος αντίκτυπος της επιδημίας του κορωνοϊού στα οικονομικά των ποδοσφαιρικών συλλόγων. Ακυρώθηκαν ακόμη όλα τα καλοκαιρινά πρωταθλήματα των εθνικών ομάδων ηλικιών κάτω των 17 και κάτω των 19.

Το σημαντικό στην ανακοίνωση της UEFA είναι ότι αναβάλλεται για αργότερα (θα ανακοινωθεί εν καιρώ) η προθεσμία της δήλωσης κάθε ομοσπονδίας των ομάδων που θα συμμετάσχουν στα κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι πλέον η ολοκλήρωση της φετινής χρονιάς με κάθε τρόπο, κάτι που επαφίεται σε κάθε χώρα.

Ηδη η Κροατία αποφάσισε χθες την πρόωρη ολοκλήρωση του φετινού πρωταθλήματος, αφού δεν θα γίνουν άλλοι αγώνες, δεν θα αναδειχθεί πρωταθλητής ούτε θα υποβιβασθεί κάποια ομάδα.

Χθες επίσης ανακοινώθηκε η ματαίωση του Γουίμπλεντον, του κατά πολλούς κορυφαίου τουρνουά τένις, που ήταν προγραμματισμένο για τις 29 Ιουνίου με 12 Ιουλίου. Επιπλέον οι ενώσεις των επαγγελματιών τενιστών (ΑΤΡ) και τενιστριών (WTA) ανακοίνωσαν ότι ματαιώνονται όλοι οι αγώνες που είχαν προγραμματιστεί έως τις 13 Ιουλίου, ακυρώνοντας έτσι όλη τη σεζόν στο χορτάρι.

Παράλληλα, στο άθλημα κυριαρχεί ο προβληματισμός για το τι αγώνες μπορεί να γίνουν από το καλοκαίρι και μετά, και για το… στρίμωγμα του Ρολάν Γκαρός μία εβδομάδα μετά το Αμερικανικό Οπεν τον Σεπτέμβριο, με σοβαρές διαμαρτυρίες εκ μέρους των τενιστών. Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και για τον Γύρο της Γαλλίας στην ποδηλασία, για τον οποίο ακόμη δεν έχει αποφασισθεί τι θα συμβεί. Οι διοργανωτές είναι υπό πίεση να πάρουν κάποια απόφαση, αλλά οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν θα αλλάξει κάτι στα σχέδιά τους τουλάχιστον έως τις 15 Μαΐου.

Μεταξύ των πιθανών εκδοχών είναι η ματαίωση, η αναβολή για αργότερα φέτος και η διεξαγωγή χωρίς θεατές, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο δεδομένης της φύσης του αθλήματος, με τον κόσμο στους δρόμους. Η φετινή διοργάνωση είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 27 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου, καθώς οι ημερομηνίες ήρθαν λίγο νωρίτερα αφού επρόκειτο στις 24 Ιουλίου να γίνει η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ετσι, μια μικρή αναβολή για πιο βαθιά μέσα στο καλοκαίρι φαντάζει εφικτή, αλλά πιθανότατα όχι αρκετή. Ακόμη, η μετάθεση των Ολυμπιακών για το καλοκαίρι του ’21 (23 Ιουλίου – 8 Αυγούστου) σημαίνει ότι ο Γύρος Γαλλίας του 2021 θα ολοκληρωθεί μετά την τελετή έναρξης, αφού οι ημερομηνίες για του χρόνου είναι 2 – 25 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή