Ποδόσφαιρο στην… ομίχλη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Tοπίο στην ομίχλη» θυμίζει η εικόνα του ποδοσφαίρου, αφενός, λόγω της παύσης όλων των δραστηριοτήτων και αφετέρου, λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον σε μία σειρά από ζητήματα, που είναι απότοκα της πανδημίας και των συνεπειών από τη λήψη μέτρων αντιμετώπισής της.

Αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με το μέλλον των διοργανώσεων που εκκρεμούν. Οι ποδοσφαιρικές αρχές, όπως είναι λογικό, περιμένουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, οι υπερεθνικές ποδοσφαιρικές αρχές αναβάλλουν τις διοργανώσεις που δεν έχουν ξεκινήσει και δίνουν παράταση στην ολοκλήρωση αυτών που εκκρεμούν, «εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν», ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού γνωστοποίησε ότι «ετοιμάζεται νομοθετική διάταξη η οποία θα επιτρέπει την τροποποίηση των κανονισμών διάρθρωσης, οργάνωσης και διεξαγωγής των πρωταθλημάτων.

Κι ενώ το «τι θα γίνει με τα πρωταθλήματα» είναι ένα αναπάντητο, προς το παρόν, ερώτημα, όσοι «βλέπουν» οριστική διακοπή βάζουν στο τραπέζι θέμα αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών, πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την περυσινή αναδιάρθρωση. Αυτή τη στιγμή οι προτάσεις που έχουν γίνει είναι οι εξής:

α) Σούπερ Λιγκ 1 με 16 ομάδες (από 14) και Φούτμπολ Λιγκ με δύο ομίλους των 16 ομάδων (από έναν με 14). Με αυτό το σχέδιο η Φούτμπολ αφομοιώνει τη Σούπερ Λιγκ 2 (έχει 12 ομάδες) και αυξάνονται οι ομάδες στη Σούπερ Λιγκ 1 κατά δύο.

β) Σούπερ Λιγκ 1: 16 ομάδες, Σούπερ Λιγκ 2: 16 ομάδες, Φούτμπολ Λιγκ: 16 ομάδες. Με αυτό το σχέδιο αυξάνονται οι ομάδες και στις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες. Και στις δύο προτάσεις ο αριθμός των επαγγελματικών ομάδων γίνεται 48 από 40 που είναι σήμερα και 32 που ήταν πέρυσι. Από την άλλη, υπάρχει η θέση της NOVA για Σούπερ Λιγκ 1 με 14 ή 12 ομάδες.

Το άλλο μεγάλο θέμα είναι οι σχέσεις των ΠΑΕ με τους ποδοσφαιριστές και βασικά το θέμα της μείωσης των συμβολαίων. Η Σούπερ Λιγκ 1 έδωσε εντολή προς διεθνή ελεγκτικό οίκο «για την τεχνοκρατική καταγραφή των οικονομικών συνεπειών που τα μέτρα κατά της πανδημίας έχουν ήδη επιφέρει και ενδέχεται να επιφέρουν στο μέλλον, στην οικονομία του πρωταθλήματος».

Οταν λάβει την έκθεση, θα καλέσει τους ποδοσφαιριστές (ΠΣΑΠ) για διαπραγματεύσεις. Οι ΠΑΕ εκτιμούν ότι θα έχουν οικονομικές απώλειες σε κάθε περίπτωση.

Αν διακοπεί οριστικά το πρωτάθλημα είναι πιθανό να χαθούν χρήματα από τα τηλεοπτικά συμβόλαια και από τους χορηγούς, αλλά θα επιδιώξουν αντισταθμιστικά να κερδίσουν χρήματα από τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών. Αν το πρωτάθλημα επαναρχίσει και οι αγώνες όπως όλα αυτή τη στιγμή δείχνουν, γίνουν χωρίς θεατές, θα υπάρξει απώλεια από τα εισιτήρια. Οι σύλλογοι θα επωμιστούν το βάρος της διοργάνωσης των αγώνων και βέβαια το βάρος των συμβολαίων και των υπόλοιπων εξόδων.

Στο πλαίσιο της βοήθειας προς τις ΠΑΕ η ΕΠΟ αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη να αναστείλει μέχρι 30/6 το δικαίωμα προσφυγής των ποδοσφαιριστών εναντίον τους και τις πληρωμές του επαγγελματικού ποδοσφαίρου προς την ομοσπονδία.

Τέλος, στον «αέρα» είναι τόσο οι εκλογές της ΕΠΟ όσο και των υπόλοιπων ομοσπονδιών, οι οποίες θα έπρεπε να γίνουν μέχρι τον Οκτώβριο αν διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή