ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Προετοιμασία με «αγκάθια»

Προετοιμασία με «αγκάθια»

Η ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τη διεξαγωγή του κορυφαίου αθλητικού ραντεβού το καλοκαίρι του 2021 έφεραν νέα δεδομένα και στην ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών. Τι σημαίνουν, όμως, ακόμη 16 μήνες προπόνησης για τους αθλητές της «πρώτης γραμμής»; Και σε αυτή την περίπτωση το… νόμισμα έχει δύο όψεις: καλύτερη προετοιμασία αλλά και περισσότερα χρήματα, σε μία εποχή κατά την οποία η πανδημία έχει «αγκαλιάσει» και την παγκόσμια οικονομία.  

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, και πάλι, θα χρειαστεί να σηκώσει το μεγαλύτερο μέρος από τα οικονομικά βάρη. Μία ΕΟΕ που από το 2009 δεν έχει πάρει καμία οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία για ολυμπιακή προετοιμασία. «Στο ημερολόγιό μας θα προστεθούν 16 μήνες προετοιμασίας, κάτι που σημαίνει επιπλέον οικονομικό κόστος. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε και τους αθλητές που έχουν πάρει πρόκριση αλλά και αυτούς που έχουν ελπίδες να προκριθούν. Κανονικά την ολυμπιακή προετοιμασία θα έπρεπε να τη στηρίξει και το κράτος αλλά εμείς, ως ΕΟΕ, από το 2009 δεν έχουμε πάρει επιχορήγηση προετοιμασίας. Τόσο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου όσο και για αυτούς του Ρίο στηρίξαμε του αθλητές μας από δικούς μας πόρους και με τη βοήθεια των χορηγών μας», δήλωσε στην «Κ» ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Από τους 11.000 αθλητές και αθλήτριες που αναμένεται να βρεθούν στο Τόκιο από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου του 2021, έχει κλείσει «εισιτήρια», περίπου, το 57%. Με την πανδημία να έχει αναβάλει ή ακυρώσει όλους τους αθλητικούς αγώνες και τις προπονήσεις, απομένει ένα 43% που πρέπει, όταν θα το επιτρέψει ο ιός, να αγωνιστεί για να πάρει την πρόκριση. Το επιπλέον χρονικό διάστημα θα δώσει την ευκαιρία και σε νέους αθλητές, οι οποίοι το 2020 δεν μπορούσαν λόγω ηλικίας να διεκδικήσουν μία θέση στα στάδια του Τόκιο. Από την άλλη πλευρά, ο παράγοντας χρόνος θα… βαρύνει τους μεγαλύτερους.

Σημαντικό ρόλο ως προς την πορεία των προετοιμασιών-προκρίσεων θα διαδραματίσει η εξέλιξη της νόσου. Οι αθλητές κάποιων χωρών θα βγουν νωρίτερα από την καραντίνα και θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για προετοιμασία. Επίσης και ο οικονομικός παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς κάποιοι πρωταθλητές διαθέτουν τη δυνατότητα να προετοιμάζονται κανονικά, υπακούοντας στην προτροπή «Μένουμε Σπίτι». «Η πανδημία έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τίποτα. Τυχεροί θα είναι κάποιοι αθλητές μας, όπως ο Πηλίδης που είχε τραυματιστεί και τώρα θα μπορέσει να προετοιμαστεί κανονικά, και άτυχοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία», τόνισε ο κ. Καπράλος.

Δύο από τα πιο πολυέξοδα αθλήματα μιας ολυμπιακής προετοιμασίας είναι η ιστιοπλοΐα και η ποδηλασία. Ο Χρήστος Βολικάκης από τη μία νιώθει τυχερός γιατί έχει εξασφαλίσει την πρόκριση αλλά, από την άλλη, το 2020 ολοκληρώνονται τα συμβόλαια με τους χορηγούς του. «Η αναβολή μού δίνει την ευκαιρία να ξεκουραστώ και να προπονηθώ καλύτερα. Από τη στιγμή που έχω πάρει την πρόκριση θα μπορέσω να επιλέξω τους αγώνες που θα πάρω μέρος. Ομως υπάρχει ανασφάλεια. Εάν έχω οικονομική στήριξη θα βελτιωθώ περισσότερο», υπογράμμισε.

Σε… αχαρτογράφητα νερά «αρμενίζουν» οι «χάλκινοι» ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής. Το δίδυμο των 470, παρόλο που έφερε την ολυμπιακή πρόκριση στη χώρα, δεν γνωρίζει την εσωτερική διαδικασία πρόκρισης, καθώς η ομοσπονδία δεν έχει ανακοινώσει κάτι, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες ενδέχεται να πάρει μέρος σε δύο παγκόσμια και δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. «Είχαμε προετοιμαστεί σε όλα για το Τόκιο. Τώρα θα χρειαστεί να δουλέψουμε μέχρι του χρόνου και πάλι στο… κόκκινο. Θα υπάρχει φθορά υλικών, επιπλέον ταξίδια για αγώνες, πρέπει να δούμε τα συμβόλαια με τους χορηγούς, ενώ δεν γνωρίζουμε την εσωτερική διαδικασία πρόκρισης. Η πίεση είναι ψυχοφθόρα. Ακόμα και στην προσωπική μας ζωή θα πρέπει να αλλάξουμε τον προγραμματισμό», τόνισε ο Παύλος Καγιαλής.