UEFA: Θέλει επανέναρξη, αλλά…

UEFA: Θέλει επανέναρξη, αλλά…

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ες αύριον τα σπουδαία για την επιστροφή στην ποδοσφαιρική δράση. Στην αυριανή τηλεδιάσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA παραπέμπεται η λήψη αποφάσεων σχετικά με την έξοδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από την… κατάψυξη του κορωνοϊού και ενώ Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί βαδίζουν όλο και πιο κοντά στην επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων τους κεκλεισμένων των θυρών.

Σε χθεσινή τηλεσυνεννόηση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας με τους γενικούς γραμματείς των 55 εθνικών ομοσπονδιών-μελών της, η UEFA επανέλαβε την προτεραιότητά της στην ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων, αλλά απέφυγε να μιλήσει ξανά για ποινές αποκλεισμού, όπως εκείνες οι διαρροές μετά την πρόωρη ολοκλήρωση της βελγικής λίγκας.

«Δόθηκε μια ισχυρή σύσταση για την ολοκλήρωση των εγχώριων διοργανώσεων πρωταθλήματος και Κυπέλλου στις κορυφαίες κατηγορίες, ωστόσο ορισμένες ειδικές περιπτώσεις θα μελετηθούν αφού χαραχθούν οι κατευθυντήριες γραμμές περί της συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε περίπτωση πρωταθλήματος που έχει ανασταλεί», ανέφερε η UEFA σε χθεσινή της ενημέρωση, κι ενώ όλοι οι ιταλικοί σύλλογοι ζητούν την άμεση επανέναρξη της Σέριε Α.

Κατόπιν συνεργασίας των 20 συλλόγων-μελών της πρώτης κατηγορίας της Ιταλίας ανακοινώθηκε ότι επιβεβαιώθηκε ομοφώνως «η πρόθεση ολοκλήρωσης της περιόδου 2019-2020, εφόσον το επιτρέψει η κυβέρνηση και σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας». Η επιστροφή στη δράση, τονίζεται, θα γίνει με βάση όλες τις οδηγίες της ομοσπονδίας, της UEFA και της FΙFA και με τις επιταγές «των ιατρικών πρωτοκόλλων για την προστασία των παικτών και των προπονητών».

Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Ολλανδία θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Βελγίου, καθώς χθες βράδυ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε επέκτεινε την απαγόρευση δημοσίων εκδηλώσεων, κατονομάζοντας μεταξύ αυτών και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έως την 1η Σεπτεμβρίου. Αλλωστε, οι δήμαρχοι των μεγάλων αστικών κέντρων της Ολλανδίας είχαν ήδη τονίσει ότι δε θα ανεχθούν στις πόλεις τους τη διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται η ολλανδική ομοσπονδία σήμερα προ της αναπόφευκτης προοπτικής είτε να ακυρώσει εντελώς το πρωτάθλημα είτε να το απονείμει στα χαρτιά… μόνο που στην κορυφή συγκατοικούν δύο ομάδες, ο Αγιαξ και η Αλκμααρ, με οκτώ αγωνιστικές να απομένουν για την ολοκλήρωση της Ερεντιβίζιε.

Παράλληλα, οι ισπανικές ομάδες επιστρέφουν σιγά σιγά στις προπονήσεις και οι γερμανικές ετοιμάζονται για την επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου. Ωστόσο, στην Αγγλία ο φόβος της κυβέρνησης για δεύτερο κύμα κρουσμάτων σε περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων αναβάλλει προς το παρόν την επανεκκίνηση της Πρέμιερ Λιγκ και καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη την ολοκλήρωση της δεύτερης επαγγελματικής κατηγορίας που κινδυνεύει άμεσα με οικονομική καταστροφή. Στη δε Σκωτία η τοπική πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δε θα υπάρξει καθόλου ποδόσφαιρο –ούτε καν κεκλεισμένων των θυρών– αν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Τέλος, ρεπορτάζ στην (άμεσα ενδιαφερόμενη) Ιρλανδία ανέφερε χθες ότι η UEFA σκέπτεται να διεξαγάγει τον Νοέμβριο με συνοπτικές διαδικασίες τα μπαράζ του Nations League.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή