Επί τάπητος η επανέναρξη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με… ομαδικό τρόπο αντιμετωπίζει την απειλή του νέου κορωνοϊού το υφυπουργείο Αθλητισμού. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε τη σύσταση Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής, ενώ σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης θα συζητήσει με όλη την αθλητική οικογένεια προκειμένου να ρυθμιστεί η σταδιακή επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας της χώρας. Οι πρώτοι που θα επιστρέψουν σε προπονητικούς ρυθμούς θα είναι οι κορυφαίοι αθλητές και τα ατομικά αθλήματα. Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη και στην οθόνη του υπολογιστή θα βρεθεί σύσσωμη η αθλητική οικογένεια από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος: ο υφυπουργός Αθλητισμού, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, εκπρόσωποι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, όλων των ομοσπονδιών, ολυμπιακών αθλημάτων και μη, των λιγκών ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της Ενωσης Συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, των Συνδέσμων των αθλητών στα ομαδικά αθλήματα και των πρόεδρών των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κληθεί και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Ολη η αθλητική οικογένεια θα είναι μαζί. Θα αφήσουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν και μέσα από τον αθλητισμό που μας ενώνει θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο», δήλωσε στην «Κ» ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Ηδη, έχει εκπονηθεί πλάνο για τον τρόπο και τον χρόνο που θα αρχίσουν προπονήσεις οι αθλητές, οι οποίοι έχουν προκριθεί ή διεκδικούν πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας. Με βασικό μέλημα την υγεία των αθλούμενων θα αρχίσουν οι προπονήσεις σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τη στήριξή του για μέτρα που θα βοηθήσουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό έχει εκφράσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, στο σημερινό μήνυμά του, αναμένεται να αναφερθεί και στα πρώτα βήματα της επανέναρξης των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Η δράση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής –κάτι που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στον ελληνικό αθλητισμό– δεν θα επικεντρωθεί μόνο στην «εποχή του κορωνοϊού», αλλά θα διαχειρίζεται όλα τα προβλήματα που αφορούν την υγεία των αθλητών. Συντονιστής θα είναι ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και απαρτίζεται από τους Π. Σκανδαλάκη (ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ), Κ. Χαλιορή (οικονομολόγος, συντονιστής γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ), Αθ. Τσακρή (καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ,  επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΔΥ), ενώ την ΕΟΕ θα εκπροσωπήσουν οι Γ. Μαρίνος (διευθυντής Γενικής Ιατρικής τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΓΝΑ «Λαϊκό Νοσοκομείο Αθληνών») και Οδ. Παξινός (σμήναρχος, ορθοπεδικός χειρουργός αθλίατρος «251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας).    

Στόχοι της Επιτροπής θα είναι η σταδιακή επαναλειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων και η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων, η εκπόνηση υγειονομικού πρωτοκόλλου, η αναζήτηση και αξιολόγηση των σχετικών επιστημονικών δεδομένων, η τήρηση αυστηρού πλαισίου κανόνων υγιεινής και ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή