Ποδόσφαιρο: Επανεκκίνηση, αλλά πώς;

Ποδόσφαιρο: Επανεκκίνηση, αλλά πώς;

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφίβολη εξακολουθεί να παραμένει η επανέναρξη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ 1 μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Αποφασίστηκε να επανεκτιμηθεί η κατάσταση μέχρι τις 18 Μαΐου και να υποβληθεί αίτημα προς την κυβέρνηση για να επιτραπούν πρώτα οι ατομικές και εν συνεχεία οι ομαδικές προπονήσεις των ποδοσφαιριστών στις αθλητικές εγκαταστάσεις των ομάδων. Η πλειοψηφία των ΠΑΕ, όπως εκφράστηκε από τους εκπροσώπους τους, είναι υπέρ της επανέναρξης «υπό ένα πλαίσιο προϋποθέσεων, οι οποίες σχετίζονται με τη διασφάλιση της υγείας των ποδοσφαιριστών και την ύπαρξη επαρκούς πρότερου χρόνου προπονήσεων πριν από την έναρξη των αγώνων». Ενδεχομένως σήμερα η κατάσταση να ξεκαθαρίσει σε έναν βαθμό, αφού το απόγευμα θα εξειδικευθούν τα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν τον αθλητισμό.

Ωστόσο, υπήρξαν και ομάδες που ήταν αρνητικές στην επανέναρξη του πρωταθλήματος, όπως ο Παναθηναϊκός, ο Παναιτωλικός και ο Πανιώνιος, ενώ ενστάσεις εξέφρασε και ο ΠΑΟΚ. Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, επιχειρηματολόγησε λέγοντας: «Οι Αρχές απαγορεύουν τις ομαδικές προπονήσεις. Δεν καταλαβαίνω τι συζητάμε. Οι παίκτες που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό πρέπει να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών. Είναι επικίνδυνο να ξεκινήσουμε το πρωτάθλημα. Αν κολλήσει έστω ένας διαγωνιζόμενος, τι θα γίνει; Εκπλήσσομαι με την ομοθυμία της επανέναρξης. Είμαι αντίθετος», και συνέχισε στη δευτερολογία του λέγοντας: «Η κυβέρνηση που γνωρίζει έχει αποφανθεί ότι ομαδικές προπονήσεις δεν επιτρέπονται. Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία το διέκοψαν. Στον ίδιο δρόμο είναι Ιταλία και Αγγλία. Ολες οι καφετέριες έχουν διακόψει τη συνδρομή της Nova. Στο τέλος, θα φτάσει στο σημείο η Nova να μας ζητάει και χρήματα πίσω. Αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, θα χάσουμε πολύ περισσότερα απ’ αυτά που θα κερδίσουμε. Ξεχάστε τα διαρκείας. Ολα τα ματς και του χρόνου θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Θα είναι επικίνδυνο να παίξουμε. Τι θα κάνουμε; Θα πιέσουμε υπουργούς για να αλλάξουν απόφαση για τις ομαδικές προπονήσεις; Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα ανοίξουν 20 Ιουνίου. Οπότε, προφανώς, πριν από την ημερομηνία αυτή, δεν θα αρχίσουν ομαδικές προπονήσεις. Η οικονομική κατάσταση της Nova είναι αδιέξοδη. Είναι στα πρόθυρα πτώχευσης. Ναι στο πρωτάθλημα, αν η κυβέρνηση διασφαλίσει τις ομαδικές προπονήσεις. Δεν θέλω όμως να ασκούμε πολιτικές και άλλες πιέσεις για να αρχίσει το πρωτάθλημα».

Στο θέμα της ποινής για τις ομάδες που δεν θα πάρουν άδεια συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα, η Σούπερ Λιγκ 1 αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί στην ΕΠΟ την κατάργηση της ποινής αφαίρεσης έξι βαθμών που υπάρχει στον κανονισμό αδειοδότησης. Υπέρ ψήφισαν οι ΠΑΕ ΑΕΚ, ΑΕΛ, Αρης, Αστέρας Τρίπολης, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος, Λαμία, Ολυμπιακός.

Υπέρ της πρότασης να αφαιρούνται τρεις βαθμοί ψήφισαν οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Βόλος, Ατρόμητος, ΟΦΗ. Ωστόσο, αργότερα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ με ψήφους 12-5 τάχθηκε υπέρ της ποινής αφαίρεσης τριών βαθμών, που θα είναι και η ποινή που θα ισχύσει μαζί με τους περιορισμούς στις μεταγραφές.

Στο Δ.Σ. της Σούπερ Λιγκ 1 συζητήθηκε και το θέμα της επιστροφής στη λεγόμενη κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την ερχόμενη περίοδο. Η συζήτηση έγινε εν μέσω πυρών που αντάλλαξαν ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, με τον αντιπρόεδρο του ΠΑΟΚ, Μάκη Γκαγκάτση, με αφορμή την υπόθεση πολυϊδιοκτήσιας ΠΑΟΚ – Ξάνθης και την πρόσφατη εισήγηση της ερευνήτριας της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ για υποβιβασμό του Ολυμπιακού λόγω χειραγώγησης του αγώνα με τον Ατρόμητο το 2015.

Σε ψηφοφορία που έγινε, υπέρ της επιστροφής στην κεντρική διαχείριση ψήφισαν οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, καθώς και άλλες επτά ΠΑΕ. Αρνητικός ήταν ο Ολυμπιακός λόγω της παρουσίας στην κεντρική διαχείριση της Ξάνθης και του Βόλου, ενώ λόγω της σχέσης ΠΑΟΚ – Ξάνθης επιφυλάχθηκαν και οι Πανιώνιος, Αρης και ΑΕΛ. Το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω από ομάδα εργασίας.

Η ΕΠΟ σφύριξε τη λήξη στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής, καθώς και των τοπικών πρωταθλημάτων και του Κυπέλλου που διοργανώνουν οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή