Με αποστάσεις, χωρίς επαφή

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πηδάλιο την υπομονή και πυξίδα την επιστήμη θα πλοηγηθεί ο ελληνικός αθλητισμός στα αχαρτογράφητα νερά της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός. Το υφυπουργείο Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή Αθλητισμού, αποφάσισε να κάνει το πρώτο βήμα και, σύμφωνα με τα δεδομένα που θα προκύψουν, σιγά σιγά θα γίνουν και τα επόμενα.

Η φράση «κρατάμε αποστάσεις» θα αποτελέσει το βασικό μέτρο προφύλαξης και για τους αθλητές. Ετσι, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, στις 5 Μαΐου οι αθλητές που έχουν προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αλλά και αυτοί που διεκδικούν προκρίσεις θα μπορέσουν να επιστρέψουν στους προπονητικούς χώρους αλλά σε… απόσταση ο ένας από τον άλλον. Σε εξωτερικούς χώρους, για βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης θα μπορούν να προπονηθούν και οι αθλητές των αθλημάτων χαμηλής επικινδυνότητας (τένις, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία κ.λπ.), σύμφωνα όμως με τα μέτρα προφύλαξης που ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

Με αποστάσεις και χωρίς επαφή θα πρέπει να προπονηθούν και οι αθλητές των μαχητικών αθλημάτων. Ετσι, οι παλαιστές, οι πυγμάχοι, οι καρατέκα κ.λπ. θα αρκεστούν σε ασκήσεις για τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης μέχρι να ανακοινωθεί το επόμενο βήμα. «Είναι πολύ δύσκολα. Ψάχνουμε να βρούμε μέρος για προπόνηση. Πηγαίνουμε στο πάρκο αλλά, επειδή το δικό μου άθλημα χρειάζεται τατάμι, είναι επικίνδυνο για τραυματισμό. Το γυμναστήριο είναι κλειστό και κανένας δεν με έχει πάρει τηλέφωνο για να μου πει εάν με έχουν δηλώσει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ώστε να ξέρω ποιες ώρες μπορώ να πάω να προπονηθώ. Δεν με έχουν ενημερώσει για τίποτα. Μόνο ό,τι διαβάζω στα ΜΜΕ. Χωρίς αντίπαλο για εμάς είναι δύσκολη η προπόνηση. Χρειαζόμαστε γυμναστήριο. Από την άλλη πλευρά, με τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, αγχώνομαι μήπως κλείσει ο σύλλογός μου», δήλωσε στην «Κ» η Ελένη Χατζηλιάδου, η κορυφαία Ελληνίδα καρατέκα, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Αλέξανδρος Τσανικίδης πριν από περίπου δύο μήνες ετοιμαζόταν να ανεβεί σε ρινγκ του Λονδίνου, καθώς του έμενε μόνο ένας αγώνας για την πρόκριση στο Τόκιο. Αυτός ο αγώνας όμως δεν έγινε ποτέ διότι η επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής σταμάτησε τη διοργάνωση εξαιτίας του νέου κορωνοϊού. Τώρα, φοράει τα γάντια και χτυπάει μπουνιές τον… αέρα, σα να έχει αντίπαλο την αόρατη πανδημία.

«Πηγαίνω στο πάρκο και κάνω ενδυνάμωση. Δεν ξέρουμε τίποτα για προετοιμασίες. Δεν ξέρουμε πότε θα αγωνιστούμε. Μας είχαν πει στο Λονδίνο ότι σε δύο εβδομάδες θα μάθουμε το προολυμπιακό πρόγραμμα. Εχει περάσει τόσος καιρός και δεν έχουμε μάθει τίποτα. Διαφορετικά τα περιμέναμε και διαφορετικά μας ήρθαν. Αλλα σχέδια είχαμε. Ευτυχώς ο υφυπουργός Αθλητισμού επέτρεψε στους ελίτ αθλητές να αρχίσουμε προπονήσεις, έστω και με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε στην «Κ» ο πρωταθλητής της πυγμαχίας.  

Στο προπονητήριο δεν θα γυρίσουν, όμως, όλοι οι κορυφαίοι αθλητές. Οι κολυμβητές, οι πολίστες, οι καταδύτες, οι αθλητές του θαλάσσιου σκι και του μπιτς βόλεϊ θα επιστρέψουν στο… δεύτερο βήμα της επανεκκίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον ανακοινωθούν οι ημερομηνίες των προολυμπιακών τουρνουά του υγρού στίβου, ενδέχεται να αρχίσουν οι προπονήσεις των εθνικών μας ομάδων. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις και για τους αθλητές με αναπηρία.   

Και στην ερώτηση «τι θα γίνει με τους αγώνες;», η απάντηση είναι απλή: προς το παρόν δεν θα διεξαχθεί καμία διοργάνωση. Με τη διάταξη που έχει ψηφιστεί οι διοργανώτριες αρχές θα αποφασίσουν εάν θα διακόψουν τα πρωταθλήματά τους ή θα τα ολοκληρώσουν όταν θα δώσουν το… πράσινο φως οι ειδικοί. Ακόμα όμως και εάν διεξαχθούν αγώνες, αυτοί θα είναι κεκλεισμένων των θυρών. Ειδική μέριμνα θα υπάρχει για τους υποψηφίους μαθητές των Πανελλαδικών που έχουν δηλώσει ΣΕΦΑΑ, στρατιωτικές σχολές και σχολές σωμάτων ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή