Βήμα βήμα η επανεκκίνηση

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο παγκόσμιος αθλητισμός προσπαθεί να κάνει τα πρώτα δειλά βήματά του προς την επιστροφή στην κανονικότητα, ύστερα από περίπου δύο μήνες δοκιμασίας της ανθρωπότητας από την πανδημία. Είναι εύκολο αυτό; Καθόλου. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Ο κορωνοϊός δεν έχει νικηθεί, ενώ η μεγάλη αποχή των αθλητών προοιωνίζεται ότι η νέα εποχή θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη.

Ενας αγώνας… μαραθωνίου θα είναι η επανεκκίνηση στον ολυμπιακό-ερασιτεχνικό αθλητισμό στην εποχή του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του ελληνικού αθλητισμού, θα επιχειρείται ένα βήμα κάθε φορά, πάντα σε συνεννόηση με την Επιστημονική Επιτροπή του υφυπουργείου Αθλητισμού, θα αξιολογούνται τα δεδομένα και ύστερα θα προχωράμε στο επόμενο βήμα.

Το πρώτο βήμα θα γίνει με τις προπονήσεις των κορυφαίων αθλητών, οι οποίοι θα μπορέσουν να ενδυναμώσουν τη φυσική τους κατάσταση, σε ατομικές προπονήσεις και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα προπόνησης. Οι οδηγίες ισχύουν και για προπονητές και για το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό μιας εγκατάστασης. Σε ανοιχτούς χώρους θα μπορέσουν να ενδυναμώσουν τη φυσική κατάστασή τους και οι υπόλοιποι αθλητές των αθλημάτων που έχουν χαρακτηριστεί «αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας» (τένις, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία κ.λπ.). Αφού αξιολογηθούν τα δεδομένα από το πρώτο βήμα, και εφόσον τα συμπεράσματα είναι θετικά, θα περάσουμε σε 15 ημέρες στο επόμενο στάδιο.

Η φράση «διεξαγωγή διοργανώσεων» δεν υπάρχει, κατά το πρώτο στάδιο, στις συζητήσεις των επιστημόνων. Και αυτό είναι λογικό, καθώς κανένας αθλητής ή αθλούμενος δεν μπορεί να βρεθεί σε αγωνιστικούς ρυθμούς ύστερα από μία αποχή από την αθλητική ζωή, η οποία κράτησε, σχεδόν, δύο μήνες. Από τα αποτελέσματα αυτού του μήνα θα κριθεί εάν θα μπορέσουν να διεξαχθούν κάποιες διοργανώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς, όμως, την παρουσία θεατών.

Οσον αφορά το ποδόσφαιρο, η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, έχει ως εξής: Στη Σούπερ Λιγκ 1 η πλειονότητα των ΠΑΕ τάσσεται υπέρ της συνέχισης του πρωταθλήματος, και θα ξανασυζητήσει επ’ αυτού στις 18 Μαΐου. Η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα για προπονήσεις σε γκρουπ 6-8 ποδοσφαιριστών στις εγκαταστάσεις των ομάδων από την ερχόμενη Τρίτη, ενώ ανακοίνωσε ότι η τέλεση αγώνων ενδεχομένως να είναι δυνατή στα μέσα του επόμενου μήνα, αλλά σε κάθε περίπτωση χωρίς θεατές. «Ηταν απλά ένα βήμα μέχρι το επόμενο. Και έτσι θα πηγαίνουμε, βήμα βήμα. Ο,τι πουν οι ειδικοί. Το σημαντικό τώρα είναι η ευλαβική τήρηση των όσων ανακοίνωσε η πολιτεία και η προσεκτική καθημερινή αξιολόγηση της κατάστασης», ήταν το σχόλιο του συνεταιρισμού. Η Σούπερ Λιγκ 2 – Φούτμπολ Λιγκ προτάσσει τα οικονομικά προβλήματα των ΠΑΕ, οι περισσότερες εκ των οποίων φέρονται να είναι υπέρ της οριστικής διακοπής. Με άλλα λόγια, το πράσινο φως για επιστροφή στη δράση θα πρέπει να συνδυαστεί με «μέτρα στήριξης».

Η ΕΠΟ την περασμένη Τετάρτη ανακοίνωσε την οριστική διακοπή όλων των πρωταθλημάτων που διοργανώνει –και είναι ερασιτεχνικά– καθώς και όλων των διοργανώσεων των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, εξαιρουμένου του Κυπέλλου η τύχη του οποίου είναι αλληλένδετη με αυτήν της Σούπερ Λιγκ 1.

Εκτός συνόρων τα πράγματα παραμένουν θολά, καθώς άλλες χώρες μετρούν μέρες για επάνοδο στη δράση, άλλες αποφάσισαν να κρατήσουν το λουκέτο στα γήπεδα για όλο το καλοκαίρι τερματίζοντας πρόωρα τις εγχώριες διοργανώσεις, και άλλες ακόμη αναζητούν τη βέλτιστη λύση, όπως και η UEFA μετά την απόφαση αναβολής του Euro 2020.

Ετσι η Γαλλία ανακήρυξε ήδη πρωταθλήτρια την Παρί Σεν Ζερμέν, η Σκωτία θα ανακηρύξει τη Σέλτικ και το Βέλγιο την Κλαμπ Μπριζ, ενώ στην Ολλανδία ακυρώθηκε ολοκληρωτικά η σεζόν και στην Ιταλία ψάχνονται να δουν πώς θα λύσουν τον γρίφο της απαγόρευσης διεξαγωγής αγώνων ακόμη και κεκλεισμένων των θυρών μέχρι και τον Αύγουστο.

Στην Πρέμιερ Λιγκ θα περιμένουν την εξέλιξη της πανδημίας στη Βρετανία για να αποφασίσουν, πιθανότατα με επανέναρξη στον Ιούνιο. Στην Ισπανία επίκειται απόφαση επιστροφής στη δράση τον επόμενο μήνα με εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες ασφαλείας και η Μπουντεσλίγκα αναμένει την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης την Τετάρτη. Το σενάριο που προκρίνει η UEFA είναι για ολοκλήρωση των εθνικών διοργανώσεων ώς τα τέλη Ιουλίου ώστε να τελειώσουν μέσα στον Αύγουστο το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ.

Το σημαντικότερο στοιχείο, όμως, είναι ότι η φωνή των ποδοσφαιριστών που εκφράζουν φόβους για την ασφάλειά τους από τη μάστιγα του 2020 ακούγεται όλο και δυνατότερη, ενώ αντιμετωπίζουν μήνες καραντίνας σε ξενοδοχεία μακριά από τους δικούς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή