Μπρα ντε φερ ποδοσφαιριστών και ΠΑΕ για τα συμβόλαια

Μπρα ντε φερ ποδοσφαιριστών και ΠΑΕ για τα συμβόλαια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κύκλος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) άρχισε την περασμένη εβδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η πλευρά του συνεταιρισμού, όπως αναμενόταν, πρότεινε μείωση 25% στις δόσεις συμβολαίων αν το πρωτάθλημα ξεκινήσει πάλι και ολοκληρωθεί ή μείωση 33% στις δόσεις συμβολαίων αν το πρωτάθλημα διακοπεί οριστικά.

Η πλευρά των ΠΑΕ θεωρεί ότι και στις δύο περιπτώσεις θα υποστεί ζημία. Αν το πρωτάθλημα επαναρχίσει, οι αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς θεατές, άρα θα υπάρξει μείωση των εσόδων από τα εισιτήρια. Σε αντίθετη περίπτωση, η μείωση εικάζεται ότι θα προκύψει από «ψαλίδι» στο τηλεοπτικό συμβόλαιο και στα συμβόλαια με τους χορηγούς. Επομένως, όπως λένε στη Σούπερ Λιγκ 1, ένα μέρος της ζημίας πρέπει να μετακυλιστεί στους ποδοσφαιριστές. Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις που έχουν ήδη επιφέρει καταστροφικές συνέπειες και για ένα αβέβαιο μέλλον για το άθλημα.

Η πλευρά του ΠΣΑΠ φέρεται να είναι από επιφυλακτική έως αρνητική. Το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών προτάσσει τη δική του ατζέντα σύμφωνα με την οποία και όπως υποστήριξε ο πρόεδρός του Γ. Μπαντής υπάρχουν τρεις ομάδες στη Σούπερ Λιγκ 1 που έχουν εδώ και καιρό απλήρωτους ποδοσφαιριστές, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με ομάδες των δύο μικρότερων επαγγελματικών κατηγοριών, που έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ. Με άλλα λόγια, η πλευρά των ποδοσφαιριστών υποστηρίζει ότι υπάρχουν περιπτώσεις μη έγκαιρης τήρησης των όρων συμβολαίων πριν από τα μέσα Μαρτίου, οπότε ήρθε και στη χώρα μας η πανδημία του κορωνοΐου.

Ενα άλλο θέμα που έχει οδηγήσει σε σκληρές ανακοινώσεις τον ΠΣΑΠ είναι η απόφαση της ΕΠΟ, κατόπιν εισήγησης της Σούπερ Λιγκ 1, να αναστείλει μέχρι τις 30 Ιουνίου το άρθρο του κανονισμού που προβλέπει τις διαδικασίες για προσφυγή ποδοσφαιριστών στα δικαιοδοτικά όργανα λόγω μη τήρησης των όρων συμβολαίων. Ο ΠΣΑΠ χαρακτήρισε την απόφαση «πραξικόπημα» και «αντεργατική» και ζήτησε την ανάκλησή της όπως το ίδιο με ανακοίνωση έκανε και η FIFPro.

Kάποιες ομάδες όπως ο Βόλος έχουν προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους ποδοσφαιριστές για μείωση των συμβολαίων κατά 20%, ενώ ομάδες τόσο της μεγάλης επαγγελματικής κατηγορίας όσο και των δύο μικρότερων θέτουν ως προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων την επίτευξη συμφωνίας με τους ποδοσφαιριστές για μείωση των συμβολαίων.     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή