Εκλογές φέτος ή του χρόνου;

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μη σπεύσετε να θεωρήσετε ότι αναφέρομαι στις βουλευτικές εκλογές. Περί των αρχαιρεσιών στις αθλητικές ομοσπονδίες μιλάμε εδώ. Και ευθύς καταθέτω την άποψή μου: Εκλογές το 2021.

Προς τι, όμως, το προαναφερθέν δίλημμα; Το άρθρο 22.1 του ν. 2725/99 καθορίζει ότι οι εκλογές διενεργούνται ανά τετραετία, «εντός του τελευταίου τετραμήνου του έτους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων». Για τις προσεχείς αρχαιρεσίες, είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν αμφότερες οι απαιτήσεις του. Διότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν το 2021. Συνεπώς, η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού οφείλει να ορίσει, με νομοθετική πράξη, ποια από τις δύο θα υλοποιηθεί.

Ο προ του 2725 νόμος, ο 75/1975, προέβλεπε τριετή θητεία. Ηλθε, λοιπόν, το 1999 ο νομοθέτης (η νομοπαρασκευαστική επιτροπή) κι έκρινε ότι τούτο ήταν λάθος. Και ορθώς. Διότι η θητεία των διοικήσεων πρέπει να αντιστοιχεί στον ολυμπιακό κύκλο (από Αγώνες σε Αγώνες), την Ολυμπιάδα των Αρχαίων, ώστε η προετοιμασία για τη διοργάνωση να πραγματοποιείται απρόσκοπτα. Χωρίς αλλαγές στις διοικήσεις, που μπορεί να συνεπάγονται και μεταβολές στο προπονητικό δυναμικό. 

Είναι, πιστεύω, εναργής η βούληση του νομοθέτη. Διατυπώνεται, άλλωστε και στην εισηγητική έκθεση του ν. 2725. Αν η Ολυμπιάδα είχε τριετή διάρκεια, ανάλογη θα ήταν και η διάρκεια της θητείας των διοικήσεων των ομοσπονδιών και της Ολυμπιακής Επιτροπής, οι εκλογές στην οποία τελούνται τον Ιανουάριο μετά τους Αγώνες. Ειδικά δε για τις προσεχείς αρχαιρεσίες, στις οποίες, βάσει των νέων διατάξεων του νόμου, αναμένεται να σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στις διοικήσεις, θεωρώ πως είναι έτι επιτακτικότερη η ανάγκη, οι εκλογές να γίνουν μετά τους Ολυμπιακούς. Συνεπώς, αρχαιρεσίες το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή