ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε… καραντίνα μέχρι τα 22 έτη

se-amp-8230-karantina-mechri-ta-22-eti-2377263

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με τις ευκαιρίες που δίνονται από τις ομάδες σε παίκτες κάτω των 22 ετών δημοσίευσε το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο της Ελβετίας (CIES). Μελετώντας τις δύο τελευταίες ποδοσφαιρικές σεζόν (2018-2019 και 2019-2020 μέχρι 1/1/2020) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος συμμετοχής για τους επαγγελματίες παίκτες των συγκεκριμένων ηλικιών δεν είναι αρκετός, ενώ μάλιστα στα πέντε προηγμένα πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία) είναι από λίγος έως ελάχιστος.

Ρίχνοντας μια ματιά στην Ελλάδα και στη Σούπερ Λιγκ 1, διαπιστώνουμε ότι είναι αρκετά χαμηλά στη σχετική λίστα, με μόλις 7,7% ποσοστό λεπτών συμμετοχής σε παίκτες νεαρής ηλικίας. Το ίδιο ποσοστό έχει και η Serie A, ενώ η Premier League είναι μόλις μία θέση πάνω από την Ελλάδα με 8,5%.

Οσον αφορά τους ελληνικούς συλλόγους, πιο ψηλά από όλες τις ομάδες με ποσοστό 25,6% βρίσκεται ο Πανιώνιος και ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 13,5%. Ομως εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι και οι δύο στράφηκαν σχεδόν αναγκαστικά στους νέους παίκτες, καθώς οι «πράσινοι» είχαν απαγόρευση μεταγραφών στο περυσινό πρωτάθλημα και η ομάδα της Νέας Σμύρνης στο φετινό, καθώς δεν είχαν λάβει την απαραίτητη αδειοδότηση από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται ο Ατρόμητος με ποσοστό 12,5%.

Από κει και πέρα, ο χρόνος συμμετοχής των παικτών κάτω των 22 ετών εκτείνεται από 29% στη Super Liga της Σλοβακίας σε μόλις 3,7% στη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία. Στη Νότια Αμερική τα στοιχεία κυμαίνονται από 21,2% στην Ουρουγουάη έως 11,1% στη Βραζιλία.

Από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα η Ligue 1 στη Γαλλία είναι εκείνο με το υψηλότερο ποσοστό λεπτών συμμετοχής (15%), ενώ η La Liga στην Ισπανία βρίσκεται στο αντίθετο άκρο με 7%. Οσον αφορά τέλος τους αντίστοιχους συλλόγους, τις περισσότερες ευκαιρίες δίνει η Λιλ (32,1%), ενώ τέσσερις σύλλογοι (Λεβάντε, Κρίσταλ Πάλας, Ουνιόν Βερολίνου και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ) δεν χρησιμοποίησαν παίκτες κάτω των 22 ετών. Για την πραγματοποίηση της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν στατιστικά στοιχεία από 1.292 ομάδες και 93 πρωταθλήματα από όλο τον κόσμο.