«Αλαλούμ» από τις ασάφειες για τα δημοτικά στάδια

«Αλαλούμ» από τις ασάφειες για τα δημοτικά στάδια

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να έχουν στάδια ή να μην έχουν; Να έχουν. Και γιατί να έχουν; Να μην έχουν. Και γιατί να μην έχουν; Να έχουν χωρίς να έχουν. Ετσι, εκείνοι θα νομίζουν ότι έχουν κι εμείς θα ξέρουμε πως δεν έχουν.

Αυτή η παράφραση από «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με αντικατάσταση της λέξης Σύνταγμα με τη λέξη στάδιο, θυμίζει το «αλαλούμ» με τα δημοτικά στάδια, μετά τη μερική άρση της απαγόρευσης των προπονήσεων. Στάδια ανοίγουν και, αφού έχει ανακοινωθεί και πρόγραμμα, κλείνουν ξανά (π.χ. «Θεμιστόκλειο» Πειραιά), αλλού επικρατεί το «μπάτε σκύλοι, αλέστε…», σε κάποια οι διοικήσεις λένε ότι θα τ’ ανοίξουν στις 18 Μαΐου, ενώ σε άλλα προσπαθούν να ερμηνεύσουν την κυβερνητική απόφαση σε συνδυασμό με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, την Πρωτομαγιά στην ΕΡΤ.

Κι όμως, στα δημοτικά στάδια (ΔΑΚ) χτυπάει «η καρδιά του στίβου». Εκεί προπονούνται χιλιάδες αθλητές εκατοντάδων σωματείων. Οχι στα λίγα εθνικά.

Αιτία για την ερμαφρόδιτη κατάσταση, που πρέπει να εξαλειφθεί άμεσα, είναι οι ασάφειες εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού. Διότι, στη μεν κυβερνητική απόφαση (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 3 Μαΐου) καθορίζεται ότι σε όλα τα στάδια θα προπονούνται, μέχρι νεωτέρας, μόνο οι αθλητές της προολυμπιακής ομάδας, αλλά ο υφυπουργός, ερωτηθείς στην ΕΡΤ, ειδικά για το τι θα γίνει στα δημοτικά από τις 5 του μηνός, απάντησε πως εξαρτάται από τους τοπικούς άρχοντες. Καθόρισε, δε, το πλαίσιο σωστής λειτουργίας αυτών. Τα ίδια είχε πει στην τηλεδιάσκεψη με προέδρους ΔΑΚ στις 31 Απριλίου. Αργότερα, όμως, άλλαξε ρουν.

«Είναι σαν χρησμός της Πυθίας. Υπάρχουν ασάφειες. Μιλώ με άλλους προέδρους και δεν ξέρουμε, τι ν’ αποφασίσουμε», μας είπε πρόεδρος ΔΑΚ, φίλα προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα… 

Αυτή τη στιγμή πολλοί αθλητές στίβου «προπονούνται» σε δρόμους και πάρκα. Αλλοι πηδούν κάγκελα για να μπουν σε στάδια. Είναι λιγότερο επικίνδυνο να τρέχουν οι αθλητές σε δρόμους και πάρκα, δίπλα στους περιπατητές ή τους αθλούμενους δρομείς, από το να προπονούνται, σε μικρές ομάδες, εντός σταδίου υπό την επίβλεψη των προπονητών; Και γιατί αυτού του είδους η προπόνηση να είναι πιο επικίνδυνη από την ανάλογη επιτρεπομένη των ποδοσφαιριστών;

Η υγεία όλων προέχει. Και των προπονήσεων και των αγώνων. Η υγεία, όμως, δεν είναι μόνο σωματική. Είναι και ψυχική. Και με την επικρατούσα κατάσταση, η δεύτερη κλονίζεται. Οχι γιατί λείπουν οι προπονήσεις. Αλλά διότι απουσιάζει η λογική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή