«Γαϊτανάκι» απωλειών στα σπορ

«Γαϊτανάκι» απωλειών στα σπορ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεκάδες δισεκατομμύρια εκτιμώνται οι οικονομικές απώλειες του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού εξαιτίας του «λουκέτου» που έβαλε στα σπορ η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και όλες οι διεθνείς και οι εθνικές διοργανώσεις αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν και σαν χιονοστιβάδα παρέσυραν συμβόλαια, χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα, έσοδα από μεταγραφές, ενώ ακόμα και ο χώρος της εστίασης δέχθηκε πλήγμα και από τον τομέα του αθλητισμού. Σε όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι χιλιάδες άνθρωποι που έχασαν τις εργασίες τους.

Από το 2011 και έπειτα ο δείκτης των εσόδων από την αθλητική βιομηχανία είχε ανοδική τροχιά. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (Word Economic Forum), η παγκόσμια αξία της αθλητικής βιομηχανίας είχε εκτιμηθεί ότι ανερχόταν σε 434,43 δισ. ευρώ. Η αύξηση των εσόδων από το 2011 αγγίζει το 45%. Οι προσδοκίες για αυτή τη χρονιά ήταν υψηλές, καθώς το 2020 περιελάμβανε σπουδαία αθλητικά γεγονότα που αποτελούν μαγνήτη για χορηγούς, τηλεοπτικά κανάλια κ.λπ. Οι υπολογισμοί ανέφεραν ότι τα έσοδα θα άγγιζαν τα 135 δισ. Ολα αυτά μέχρι την εμφάνιση της COVID-19.

«Η ζημία στον παγκόσμιο επαγγελματικό αθλητισμό προβλέπεται να είναι πρωτοφανής. Τα διαφυγόντα κέρδη των συλλόγων από αγορές εισιτηρίων, έσοδα ημέρας αγώνων (αγορά επίσημων προϊόντων, εστίαση, ψυχαγωγία στους αθλητικούς χώρους κ.τ.λ.), τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες και λοιπά εμπορικά έσοδα, καθώς και έσοδα από μεταγραφές υπολογίζονται σε δεκάδες δισ. ευρώ. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της KPMG, με την εξέταση 4.183 ποδοσφαιριστών από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπως, επίσης, από αυτά του Βελγίου, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Τουρκίας και της Championship της Αγγλίας, σε περίπτωση διακοπής των πρωταθλήματος, θα χαθούν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ αξίας ποδοσφαιριστών, με τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης να χάνουν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Η επίδραση της ακύρωσης των πρωταθλημάτων στην τιμή των παικτών θα φτάσει στο 26,5% της αξίας τους. Η KPMG, σε σχετική μελέτη της, αναφέρει ότι για τα πρωταθλήματα της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, η οικονομική απώλεια ενδέχεται να φτάσει στα 4 δισ. από μια πιθανή ματαίωση των πρωταθλημάτων. Οι ομάδες της Premier League θα έχουν απώλειες της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 700-800 εκατομμύρια ευρώ αφορούν μόνο τα τηλεοπτικά δικαιώματα των τελευταίων αγώνων. Η γερμανική Bundesliga υπολογίζεται να χάσει μεταξύ 650-750 εκατ. (τα 300-400 είναι τηλεόραση) και η ιταλική Serie A ένα ποσό της τάξεως των 550-650 εκατ. (350-450 από τηλεόραση)», δήλωσε στην «Κ» ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού και κοσμήτωρ του Παμεπιστημίου Πελοποννήσου.

Για το 2020 είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν 48.800 διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Μόνο για τον μήνα Μάρτιο οι αθλητικές διοργανώσεις έφταναν τις 5.584 και από αυτές διεξήχθησαν 1.870 (33%). Στη συνέχεια, ο κορωνοϊός «έκλεισε» γήπεδα, στάδια, κολυμβητήρια, κωπηλατοδρόμια και κατέβασε τα πανιά από τα σκάφη. Σύμφωνα με το «Two Circles’ Sports Attention Index», οι οικονομικές απώλειες ανέρχονται σε 52,57 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή η ζημία κοστίζει, περίπου, όσο στοιχίζουν τέσσερις ολυμπιακές διοργανώσεις,

Ενα μεγάλο ποσοστό από τις οικονομικές απώλειες προέρχεται από τις χορηγικές συμφωνίες. Ηδη, οι περισσότερες από τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες έχουν κάνει αναφορά για μεγάλη πτώση εσόδων. Υπολογίζεται ότι σταμάτησαν 120.000 χορηγικές συμφωνίες με 5.000 εταιρείες. Σε κάποιες περιπτώσεις οι χορηγοί δικαιούται την επιστροφή των χρημάτων τους, αλλά υπάρχουν και συμβόλαια όπου δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και τα αποτελέσματα που βιώνει ο πλανήτης αγγίζουν… σενάριο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Οι οικονομικές απώλειες όμως δεν σταματούν μόνο στα χορηγικά πακέτα. Υπάρχουν αυτές από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα εισιτήρια, τα έσοδα από τις μεταγραφές, ενώ η πανδημία πλήττει, μέσω του αθλητισμού, και τον τομέα της εστίασης όπως και τον πρωτογενή τομέα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους αγώνες μπέιζμπολ, στην Αμερική, υπολογίζεται ότι καταναλώνονται κάθε χρόνο 18.000.000 χοτ ντογκ και από 4-7 εκατομμύρια σακουλάκια με φιστίκια. Αξίζει να αναφέρουμε η κατανάλωση φιστικιών και χοτ ντογκ στο μπέιζμπολ άρχισε από τα τέλη του 19ου αιώνα αλλά η COVID-19 έκλεισε τα στάδια και έχει προκαλέσει οικονομικά προβλήματα σε γεωργούς, πωλητές, ιδιοκτήτες φούρνων κ.λπ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή