Τέλος η χρονιά για την Ευρωλίγκα

Τέλος η χρονιά για την Ευρωλίγκα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο δεδομένα δημιουργήθηκαν στην Ευρωλίγκα από την οριστική απόφαση της διοίκησής της να ακυρώσει τη φετινή περίοδο, λόγω πανδημίας και να δώσει δικαίωμα συμμετοχής στις 18 ίδιες ομάδες της φετινής σεζόν και για το επόμενο πρωτάθλημα, το οποίο θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής Τζόρντι Μπερτομέου, που ήθελε διακαώς την ολοκλήρωση της σεζόν, έλαβε αρνητική εισήγηση από τους 17 αρχηγούς των 18 ομάδων (μόνο η Εφές ήταν θετική στην επανεκκίνηση), το προηγούμενο Σάββατο και ενώ είχε διερευνήσει την πρόθεση των ιδιοκτητών και προέδρων των ομάδων-μετόχων, εισηγήθηκε την οριστική παύση. Η «ήττα» του Καταλανού παράγοντα αποτελεί το πρώτο δεδομένο.

Η περικοπή των αποδοχών σε παίκτες και προπονητές έχει προαποφασιστεί σε ύψος 20% και αν ολοκληρωνόταν η σεζόν, θα μειωνόταν στο 15%. Συνεπώς, οι παίκτες δεν είχαν σημαντικό λόγο να ρισκάρουν την υγεία τους, σε πιθανή εμφάνιση νέων κρουσμάτων που θα προκαλούσαν ατομική και ομαδική καραντίνα και νέο χρονικό «πισωγύρισμα» στην τέλεση των αγώνων.

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός ψήφισαν αρνητικά στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη. Τα εμπόδια της αγωνιστικής συνέχειας της Ευρωλίγκας ήταν σημαντικά και ανυπέρβλητα. Τα παιχνίδια θα είχαν ελάχιστο φίλαθλο ενδιαφέρον, αφού θα διεξάγονταν κεκλεισμένων θυρών, η προετοιμασία των ομάδων θα ήταν ελλιπής, ύστερα από τρεις μήνες πλήρους απραξίας, το θέαμα θα εξελισσόταν, ενδεχομένως, σε δυσφήμηση του προϊόντος και δεν θα υπήρχε αθλητική ακεραιότητα.

Το δεύτερο δεδομένο είναι το οικονομικό «κλείσιμο» της διακοπείσας περιόδου και το «άνοιγμα» της επόμενης για τα έσοδα από τις χορηγικές συνεργασίες. Ο Μπερτομέου δεν απάντησε σε ερώτηση του Παναθηναϊκού για το ποσοστό περικοπής των φετινών εσόδων και σε σύγκριση με την περικοπή 20% στις αμοιβές παικτών και προπονητών.

Δεν γνωρίζει, δηλαδή, σε ποιο ύψος θα κυμανθεί η οικονομική ζημία, λόγω της πανδημίας που οδήγησε στη μη ολοκλήρωση της σεζόν, ενώ δεν μπορεί να υπολογίσει τις απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από πιθανή διακοπή συνεργασιών ή αναπροσαρμογής των οικονομικών συμφωνιών από τους χορηγούς. Η γενικόλογη απάντηση ήταν για την ενότητα των ομάδων και την έκφραση ανησυχιών στο «καυτό» οικονομικό θέμα: «Στόχος μας είναι να γίνουν οι ομάδες βιώσιμες και να προσαρμοστούν στις προκλήσεις των επόμενων χρόνων. Οι ομάδες γνωρίζουν ότι η ενότητα είναι σημαντική για κάθε οργανισμό και το απέδειξαν. Κανείς δεν έχει σκεφτεί να αποχωρήσει από τη διοργάνωση και δεν το εξέφρασε. Δεν αρνούμαι ότι η οικονομική ζημία είναι μεγάλη και προσπαθούμε να την περιορίσουμε. Ο Παναθηναϊκός εξέφρασε ανησυχίες για τα οικονομικά, όχι για τη διαφάνεια».

• Στις 30 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει το επόμενο ΕuroCup, στο οποίο έχουνεξασφαλισμένη συμμετοχή ο Προμηθέας και οι επτά ομάδες που είχαν προκριθεί στα προημιτελικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή