Από την ισπανική γρίπη στον κορωνοϊό

Από την ισπανική γρίπη στον κορωνοϊό

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ζωή, λένε, κάνει κύκλους, ενώ από το παρελθόν μπορούμε να πάρουμε μαθήματα για το μέλλον. Πριν από 102 χρόνια, η πανδημία της ισπανικής γρίπης έγινε αιτία να πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο αθλητισμός υπήρξε και τότε θύμα της νόσου και οι μάσκες αποτελούσαν ένα είδος προφύλαξης για τους θεατές. Σήμερα, ύστερα από 102 χρόνια, σε πρώτη φάση, οι φίλαθλοι δεν θα πάνε στα γήπεδα, στα στάδια και στα κολυμβητήρια.

Η επανέναρξη του αθλητισμού στην Ελλάδα δεν θα βρει τους θεατές να κάθονται στις κερκίδες. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο θα μπορέσουν να βρεθούν περίπου 250 άνθρωποι (επιτελικοί, τηλεοπτικά συνεργεία κ.λπ.), ενώ παρόμοιοι κανονισμοί θα ισχύσουν και στα υπόλοιπα αθλήματα.

Τον προσεχή Σεπτέμβριο ενδέχεται να ισχύσει ό,τι και στα θεάματα, και σε κάθε γήπεδο, στάδιο κ.λπ. να μπορεί να παρακολουθήσει αγώνες το 20% από τον προβλεπόμενο αριθμό φιλάθλων. Ολα, όμως, θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.      

Πριν από 102 χρόνια, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, οι κερκίδες ήταν σχεδόν γεμάτες. «Οι άνθρωποι ήθελαν να δουν αθλητισμό. Κάποιοι είχαν επιστρέψει από τον πόλεμο», δήλωσε στο Associated Press ο Τζέρεμι Σουίκ, ιστορικός στο College Football Hall of Fame, ενώ ο καθηγητής Ιστορίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ατλάντα, Τζόνι Σμιθ, αναφερόμενος στο σήμερα, τόνισε: «Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, πολλοί άνθρωποι θα διστάσουν να παρακολουθήσουν αγώνες. Υπάρχουν πολλοί παραλληλισμοί με το 1918 και θα μπορούσαμε να μάθουμε πολλά από τότε για το πώς θα ανταποκριθούμε σε μια πανδημία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή