«Ψαλίδι» στις επιχορηγήσεις

«Ψαλίδι» στις επιχορηγήσεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βάση το αξιοκρατικό σύστημα «Χίλων» και τη ρήση του αρχαίου σοφού «Μηδέν άγαν» (τίποτα σε υπερβολή), ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε την κατανομή των επιχορηγήσεων του ελληνικού αθλητισμού, η οποία ανέρχεται στα 17.327.086 ευρώ (από 18,8 πέρυσι). Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης, χάρη στο οποίο οι ομοσπονδίες κρίθηκαν με 63 κριτήρια. Η εφαρμογή του συστήματος «Χίλων» είχε ως συνέπεια να υπάρξει, σε σχέση με πέρυσι, μείωση σε κάποιες ομοσπονδίες αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται και στις διοργανώσεις που ακυρώθηκαν εξαιτίας του νέου κορωνοϊού οπότε και είχαν λιγότερα έξοδα.

Τη μεγαλύτερη μείωση έχει η ομοσπονδία σκακιού (24%). Ακολουθούν το μπάσκετ και το πένταθλο με 15%, ενώ η γυμναστική, ο στίβος, το τζούντο, το βόλεϊ και το τένις έχουν μειώσεις πάνω από 10%. Υπάρχουν όμως και οι ωφελημένες, όπως η Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών (+19,3%), η σκοποβολή (+6,25%), το ταε κβον ντο (+3,24%) κ.ά.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης, σε σχέση με πέρυσι, οφείλεται στην πανδημία, η οποία ακύρωσε πολλές αθλητικές διοργανώσεις. Για παράδειγμα, στον προϋπολογισμό του ΣΕΓΑΣ υπήρχαν οι αποστολές στο Ναϊρόμπι (παγκόσμιο -20 ετών), τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών του Παρισιού, το ευρωπαϊκό του Ριέτι (-18) κ.ά. που ακυρώθηκαν. Γι’ αυτές τις διοργανώσεις είχαν εγκριθεί από το υφυπουργείο χρήματα για την κάλυψη των εξόδων (μετακίνηση, διαμονή, διατροφή κ.λπ.), οπότε μετά την ακύρωση δεν θα καταβληθούν τα ποσά.

Από τις επιχορηγήσεις ήδη έχει εκταμιευτεί η α΄ δόση (50%), και μετά την αποστολή στην ΓΓΑ των διαμορφωμένων προϋπολογισμών των ομοσπονδιών θα ξεκινήσει η εκταμίευση και της β΄ δόσης, καθώς ο στόχος των ανθρώπων του υφυπουργείου είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ο ελληνικός αθλητισμός να έχει εισπράξει το 90% της κρατικής ενίσχυσης. Επίσης, μόλις ολοκληρωθεί η προεγγραφή των σωματείων στο «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων» θα υπάρξει απευθείας οικονομική ενίσχυση του ερασιτεχνικών σωματείων.

Η μείωση των επιχορηγήσεων προκάλεσε αντιδράσεις σε κάποιους ιθύνοντες ομοσπονδιών. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος τη χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος». «Η μείωση των επιχορηγήσεων είναι τεράστιο λάθος, που θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στον ελληνικό αθλητισμό. Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στον ΣΕΓΑΣ, του οποίου η επιχορήγηση μειώθηκε κατά 422.000 ευρώ (13%)», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Παναγόπουλος σε ανακοίνωση.

Ο ΣΕΓΑΣ είναι η ομοσπονδία που θα λάβει τη μεγαλύτερη επιχορήγηση (2.788.000 ευρώ), ενώ ακολουθούν η κολυμβητική (2.155.086) και το μπάσκετ (1.868.000).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή