Δ. Γιαννακόπουλος: «Το ταξίδι έφτασε στο τέλος»

Δ. Γιαννακόπουλος: «Το ταξίδι έφτασε στο τέλος»

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πωλητήριο με τιμή 25 εκατομμυρίων ευρώ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός, πλήρης απεμπλοκή από τους «πράσινους», ανάληψη ευθύνης για την οικονομική διαχείριση και τη δημιουργία της επόμενης ομάδας μπάσκετ από δύο συνεργάτες του, στήριξη του ερασιτεχνικού συλλόγου και καμία προοπτική παραχώρησης του γηπέδου «Απόστολος Νικολαΐδης», αν δεν κατασκευαστεί «Παναθηναϊκή Πολιτεία» στον Βοτανικό, είναι τα κύρια σημεία της αλλαγής σελίδας που επιχειρεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ύστερα από επτά χρόνια διοίκησής του στην ομάδα των έξι ευρωπαϊκών τίτλων.

Ο συνεχιστής της οικογένειας Γιαννακοπούλου ανακοίνωσε την αμετάκλητη απόφαση αποχώρησής του από τη διοίκηση της ΚΑΕ με τη φράση «φεύγω με το κεφάλι ψηλά», ενώ, ύστερα από τη συνέντευξη Τύπου, έγραψε στο Instagram: «Υστερα από 33 χρόνια, 450 εκατομμύρια ευρώ, έξι ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ένα διηπειρωτικό, 18 πρωταθλήματα Ελλάδας, 15 Κύπελλα, ατελείωτα συναισθήματα και αναμνήσεις, το ταξίδι έφτασε στο τέλος. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο μας, που μας στήριξε όλα αυτά τα χρόνια».

Χωρίς να επιχειρηθεί ερμηνεία των σκέψεών του, τα δεδομένα είναι τα εξής: Η εμπορικότητα του μπάσκετ, κυρίως στην Ελλάδα, βρίσκεται σε κάθετη πτωτική πορεία. Επιχειρηματικά, η δημιουργία ισχυρής και ανταγωνιστικής ομάδας είναι πολυέξοδη και από τις εποχές των προκατόχων του Δ. Γιαννακόπουλου χρειαζόταν και εξακολουθεί να χρειάζεται η προσωπική οικονομική συμβολή σε ποσοστό που φθάνει το 60%-70%. Οσο μεγάλο και να είναι το πάθος του για τον Παναθηναϊκό, δεν μπορεί να ισοσκελιστεί με το αλόγιστο επιχειρείν. Με τη νοοτροπία του «ευεργέτη» λειτούργησαν ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος και γι’ αυτόν τον λόγο είναι αλησμόνητη η δήλωση και των δύο: «Τα έξι ευρωπαϊκά τρόπαια μας έχουν κοστίσει εκατό εκατομμύρια ευρώ», δείχνοντας τα λάβαρα στην οροφή του ΟΑΚΑ.

Ο Δ. Γιαννακόπουλος είπε «μέχρι εδώ». Πρόσφερε ρευστότητα 63 εκατ. ευρώ στα 7 χρόνια διοίκησής του (η λέξη επένδυση είναι… εξωραϊσμός της τοποθέτησης χρημάτων στο μη προσοδοφόρο μπάσκετ), κυριάρχησε εντός των συνόρων και εκτός αυτών, δεν κατάφερε να «εξαργυρώσει» τα χρήματά του με τη χαρά έστω και μιας συμμετοχής σε φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Η εκτίμηση του ίδιου είναι ότι η διαιτησία και η συνολική αντιμετώπιση της Ευρωλίγκας δεν επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να παίξει στο 11ο φαϊναλ φορ της ιστορίας του.

Η επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού οδηγεί σε οικονομική «συρρίκνωση» και κατά συνέπεια σε χαμήλωμα των αγωνιστικών στόχων. Επί του πρακτέου, οι μετοχές της ΚΑΕ Παναθηναϊκός παραμένουν στην ιδιοκτησία του κ. Γιαννακόπουλου, αλλά η διαχείριση της ομάδας από τους κ. Μάνο Παπαδόπουλο και Τάκη Τριαντόπουλο θα γίνει με τον ισοσκελισμό εσόδων-εξόδων. Τα πρώτα υπολογίζονται σε 3 εκατ. ευρώ (2,3 εκατ. από το τηλεοπτικό συμβόλαιο της Ευρωλίγκας). Τα νέα δεδομένα αναγκάζουν τον Παναθηναϊκό να χαμηλώσει τον πήχυ των μεταγραφών του, για πρώτη φορά μετά 33 χρόνια.

Το τίμημα των 25 εκατ. ευρώ για την πώληση κρίνεται, με τους νόμους της αγοράς, αρκετά υψηλό, όπως είπε και ο ίδιος ο πωλητής, αλλά όχι και ανέφικτο. Ο κ. Γιαννακόπουλος θα περιμένει να δει το έμπρακτο ενδιαφέρον άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ δεν διευκρίνισε αν είναι «ανοικτός» σε πώληση της ομάδας σε ξένο fund ή σε άλλον επιχειρηματία που δεν έχει παναθηναϊκή αναγνώριση.

Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ «κατακεραύνωσε» την Ευρωλίγκα και προσωπικά τον εκτελεστικό διευθυντή της Τζόρντι Μπερτομέου, ενώ έδειξε σαφή κατεύθυνση αποχώρησης και προσχώρησης στο Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA. Οι «πράσινοι», όπως και οι άλλες 11 ομάδες-μέτοχοι, θα πρέπει να αποπληρώσουν ρήτρα 10 εκατ. ευρώ για την αποδέσμευσή τους, αν και ο κ. Γιαννακόπουλος υπέδειξε τη δικαστική οδό.

Για το θέμα του γηπέδου στον Βοτανικό, ο Δ. Γιαννακόπουλος τόνισε ότι η τελευταία συμφωνία των ομάδων εργασίας του Δήμου Αθηναίων και της πολιτείας αφορούσε την παραχώρηση του γηπέδου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, που αποτιμάται, περίπου, στα 300 εκατ. ευρώ, και ως αντάλλαγμα την κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου (28.000 θέσεων), μπάσκετ (12.000 θέσεων), κλειστού γήπεδου για τα τμήματα του Ερασιτέχνη (3.000 θέσεων), πισίνας, έκτασης για μουσείο, γραφείων της ΠΑΕ, της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη, καθώς και 17.000 τ.μ. για εμπορικές χρήσεις, υπό τη διαχείριση του ερασιτεχνικού συλλόγου, συν την παραχώρηση 40 εκατ. ευρώ από την πολιτεία για τα λειτουργικά έξοδα (συνολικό κόστος 165 εκατ. ευρώ). Ο κ. Γιαννακόπουλος θα αποχωρήσει και από τον Ερασιτέχνη, αν μέχρι τις επικείμενες εκλογές δεν υπάρξει και δεν έχει ανακοινωθεί η αρχική συμφωνία, γιατί, όπως τόνισε, δεν θέλει να υπογράψει «το ξεπούλημα της Λεωφόρου» και «δεν πρόκειται να πάμε ως ενοικιαστές στον Βοτανικό».

Εκτίμησε δε ότι η ΠΑΕ, ύστερα από συνάντηση με τον κ. Γιάννη Αλαφούζο, δεν πιστεύει στο εγχείρημα του Βοτανικού, ενώ ο ίδιος πρότεινε με τις μετοχές των δύο Α.Ε. να χρηματοδοτηθεί το πρότζεκτ του Βοτανικού και αν προέκυπτε ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης, θα την κάλυπτε η ΚΑΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή