Σωματεία-σφραγίδες και το μητρώο αθλητικών σωματείων

Σωματεία-σφραγίδες και το μητρώο αθλητικών σωματείων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανοίγω το συρτάρι μου και διοικώ την ομοσπονδία», κόμπαζε πριν από κάποια χρόνια ισχυρός άνδρας ελληνικής ομοσπονδίας με πολλές διακρίσεις. Φυσικά, μέσα στο συρτάρι δεν υπήρχε κάποια… μαγική συνταγή για καλή διοίκηση και υποστήριξη των αθλητών της ομοσπονδίας του, αλλά οι εξουσιοδοτήσεις των σωματείων που του επέτρεπαν να κινεί τα νήματα. Σωματεία-σφραγίδες, χωρίς αθλητικό έργο, με αθλητές, μεταγραφές για λίγο, από άλλα αθλήματα, τα οποία για περισσότερα από 20 χρόνια κάνουν κουμάντο στον αθλητισμό της χώρας διότι αποτελούν τη «μαγιά» για την ανάδειξη διοικήσεων κάποιων ομοσπονδιών. Αυτά αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν χάρη στη δημιουργία του μητρώου αθλητικών σωματείων που προωθεί το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Τα σωματεία-σφραγίδες αποτελούν ένα «καρκίνωμα» του αθλητισμού μας και το θέμα είναι γνωστό σε όλους τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Σωματεία με προέδρους ή εκπροσώπους συζύγους, κουμπάρους ή φίλους προέδρων ομοσπονδιών, σωματεία που ιδρύθηκαν μόνο για να ψηφίζουν. Κατά το παρελθόν, οι περισσότεροι υφυπουργοί Αθλητισμού υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν την πολυπόθητη εκκαθάριση στα σωματεία αυτά. Οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης Σταύρος Κοντονής και Γιώργος Βασιλειάδης εξήγγειλαν ότι θα αφαιρέσουν αυτό το «καρκίνωμα» από τον αθλητισμό, αλλά η διαδικασία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

Η νυν κυβέρνηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον γενικό γραμματέα Γιώργο Μαυρωτά, έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά τα κακώς κείμενα του αθλητισμού, έχουν θέσει στόχο να οδηγήσουν τον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό στην ψηφιακή εποχή, όπου θέση θα έχουν μόνο όσοι τον «καλλιεργούν».

Μέχρι και χθες, στην ειδική πλατφόρμα της ΓΓΑ είχαν εγγραφεί περίπου 4.500 σωματεία ολυμπιακών και μη αθλημάτων. Από αυτά, το 30% προέρχεται από την Αττική, το 20% από περιοχές της Θεσσαλονίκης και το 50% από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η δημιουργία του μητρώου αποτελεί προπαρασκευαστικό στάδιο της δημιουργίας του «μητρώου αθλητικών φορέων», όπου για πρώτη φορά θα καταγραφεί το ακριβές σύνολο των ελληνικών αθλητικών σωματείων. Μέσα από αυτό το μητρώο θα ενισχύονται οικονομικά τα σωματεία ώστε η χρηματική τους ενίσχυση να μην εντάσσεται σε εκλογικά παιχνίδια για την ανάδειξη των εκάστοτε διοικήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή