«Επανεκκίνηση» και στις αθλητικές εγκαταστάσεις

«Επανεκκίνηση» και στις αθλητικές εγκαταστάσεις

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχους να υπάρξει και πάλι «ζωή» σε παραμελημένες αθλητικές εγκαταστάσεις –ανάμεσά τους και Ολυμπιακές-, και την καλύτερη αξιοποίηση αυτών που βρίσκονται εν λειτουργία κινούνται στο υφυπουργείο Αθλητισμού. Σε συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης και ο ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς με εκπροσώπους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ανακοινώθηκε η πρόθεση της Κυβέρνησης να αξιοποιηθούν προς όφελος του αθλητισμού οι εγκαταστάσεις. Για άλλη μία φορά, οι εκπρόσωποι της Πολιτείας επισήμαναν τη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «να πάει η Ελλάδα ένα βήμα πιο μπροστά με κανόνες διαφάνειας και νοικοκυροσύνης». Στο μεταξύ, άρχισαν και πάλι στη χώρα μας οι έλεγχοι για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκε ότι, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, θα δημιουργηθεί πλατφόρμα ώστε να καταγραφεί κάθε αθλητική εγκατάσταση της χώρας. Σε ό,τι αφορά το ΟΑΚΑ, ολοκληρώθηκε ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός για διετή εκμίσθωση των 16 εγκαταστάσεων τένις, τις οποίες θα επισκευάσει ο πλειοδότης. Το Ολυμπιακό Κέντρο των Λιοσίων θα μισθωθεί στην ΚΑΕ ΑΕΚ ενώ στον χώρο θα παραμείνουν και οι αθλητικές ομοσπονδίες που στεγάζονται εκεί. Ύστερα από πολλά χρόνια θα ανανεωθεί το Σκοπευτήριο του Βύρωνα ενώ πραγματοποιούνται μελέτες για το «σπίτι του στίβου» στην Παιανία, και το Ολυμπιακό Χωριό.  

«Επανεκκίνηση» και στις αθλητικές εγκαταστάσεις-1

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτό των αθλητών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά όπου προπονούνται πολλοί πρωταθλητές και θα κινδύνευαν να μείνουν «άστεγοι» καθώς η περιοχή θα αποτελέσει κομμάτι της ανάπλασης του Ελληνικού. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αθλητισμού θα υπάρξει μνημόνιο συνεργασίας με την Lamda Development και για κάθε εγκατάσταση που θα παραχωρείται θα παραδίδεται αντίστοιχη στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. Οι ανακοινώσεις ενθουσίασαν τους αθλητικούς παράγοντες, και κάποιοι από αυτούς ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα και για τις εγκαταστάσεις κανό καγιάκ σε Ελληνικό και Εύοσμο, το κολυμβητήριο του Ζαππείου και το κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, παρόλο που δεν ανήκουν στη ΓΓΑ. 

Η ατζέντα της συζήτησης περιλάμβανε, επίσης, την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, το υπό διαμόρφωση αθλητικό Νομοσχέδιο και το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων». Σε ότι αφορά το Μητρώο δε θα έχει ημερομηνία λήξης και αποτελεί στοιχείο απαραίτητο για να υπάρξει διαφάνεια στον ελληνικό αθλητισμό καθώς μία από τις μάστιγες του χώρου είναι τα σωματεία – σφραγίδες που στηρίζουν τα τελευταία είκοσι χρόνια κάποιες διοικήσεις ομοσπονδιών. Μάλιστα, μέσα στις επόμενες ημέρες το υφυπουργείο Αθλητισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα ανακοινώσουν το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των ερασιτεχνικών σωματείων.

«Επανεκκίνηση» και στις αθλητικές εγκαταστάσεις-2

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο τις επόμενες εβδομάδες. «Συζητήσαμε και για τον νέο αθλητικό νόμο και τις διαδικασίες στις εκλογές του φθινοπώρου. Είναι σαφές ότι το πότε θα γίνουν οι εκλογές, δηλαδή την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής τους, την ορίζουν οι Ομοσπονδίες, Τον τρόπο, όμως, το γενικό πλαίσιο το ορίζει το Υπουργείο, ενώ κάποιες λεπτομέρειές τους ορίζονται όπως τα καταστατικά τους προβλέπουν. Αρκετά ζητήματα παραμένουν ανοικτά, ωστόσο, υπάρχει ένα καλό κλίμα συνεργασίας, τόσο με τον κ. Καπράλο όσο και με όλα τα στελέχη της ΕΟΕ που βρέθηκαν στη συνάντηση. Ο διάλογος θα συνεχιστεί», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης και ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, πρόσθεσε: «Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό, τον ΓΓΑ, όπως και τον πρόεδρο του ΕΣΚΑΝ. Ακούσαμε με ικανοποίηση ότι έχουν προχωρήσει τα θέματα που αφορούν στα ζητήματα περί ντόπινγκ. Η χώρα μας κινδύνευε να αποκλειστεί και με χαρά μάθαμε ότι έχει προχωρήσει το νομικό πλαίσιο και από την άλλη πλευρά έχουν εξασφαλιστεί και οι πόροι, ώστε να διεξάγονται πολλά τεστ, που πρέπει να γίνονται στους αθλητές μας, να μη επιβαρύνονται οι Ομοσπονδίες και να έχουμε διαφάνεια και καθαρό αθλητισμό, που όλοι επιδιώκουμε. Νομίζω ότι υπάρχει ένα εξαιρετικό πνεύμα συνεργασίας με τον Υπουργό και ο καθένας θα βάλει το λιθαράκι του σε αυτή την προσπάθεια».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε και ο νέος Οργανισμός καταπολέμησης ντόπινγκ, ο ΕΟΚΑΝ, που θα αντικαταστήσει το ΕΣΚΑΝ, καθώς και ο τρόπος χρηματοδότησής του από την Πολιτεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή