Κύπελλο Ελλάδας: ΑΕΚ – Ολυμπιακός οι εκλεκτοί

Κύπελλο Ελλάδας: ΑΕΚ – Ολυμπιακός οι εκλεκτοί

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ολυμπιακός που επικράτησε με 2-0 του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη και η ΑΕΚ που αναδείχθηκε ισόπαλη με 2-2 έπειτα από το ματς-θρίλερ με τον Αρη στο «Κλ. Βικελίδης» θα είναι το ζευγάρι στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που –πιθανότατα– θα διεξαχθεί στις 24 Ιουλίου.

Οι «ερυθρόλευκοι» επιστρέφουν στον τελικό έπειτα από τέσσερα χρόνια, ενώ η ΑΕΚ θα δώσει το «παρών» στην κορυφαία ποδοσφαιρική γιορτή για 5η συνεχόμενη φορά. Οι δύο ομάδες είχαν βρεθεί αντιμέτωπες στον τελικό της σεζόν 2015-2016, με την Ενωση να επικρατεί με 2-1 και να κατακτά το Κύπελλο, ενώ στη συνέχεια μέτρησε τρεις σερί ήττες από τον ΠΑΟΚ. Για τους «ερυθρολεύκους», η τελευταία τους κατάκτηση ήταν την περίοδο 2014-2015 (3-1 την Ξάνθη).

Στο Καραϊσκάκη, ο ΠΑΟΚ έχοντας ως… προίκα τη νίκη του με 3-2 στο ματς της Τούμπας, πήγε «διαβασμένος» στο Φάληρο και στο πρώτο ημίχρονο κατάφερε να «μπλοκάρει» το παιχνίδι των «ερυθρολεύκων». Η κίτρινη κάρτα που δέχτηκε νωρίς ο Μπουχαλάκης έδωσε την ευκαιρία στον Πέδρο Μαρτίνς να διορθώσει τη λάθος εκτίμηση που είχε κάνει στην αρχική ενδεκάδα, καθώς χωρίς κλασικό δεκάρι δεν μπορούσε η ομάδα του να διασπάσει την αμυντική λειτουργία του ΠΑΟΚ. Ετσι, μόλις στο 40ό λεπτό, ο Μπουχαλάκης έδωσε τη θέση του στον Φορτούνη, που πήρε τα ηνία της οργάνωσης του παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Η υπεροχή του καρποφόρησε στο 65ο λεπτό, όταν έπειτα από εξαιρετική σέντρα του Καμαρά, ο Μασούρας με κεφαλιά άνοιξε το σκορ και τον δρόμο της πρόκρισης.

Ο Καμαρά στο 85ο λεπτό σφράγισε με πλασέ τη νίκη και την πρόκριση του Ολυμπιακού, με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, πάντως, να αμφισβητούν έντονα την εγκυρότητα του γκολ, καθώς θεωρούν ότι ο Φορτούνης (από τον οποίο ξεκίνησε η φάση) μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ύστερα από τραυματισμό χωρίς να έχει πάρει την άδεια από τον Ολλανδό διαιτητή Κάιπερς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Ομάρ, Σεμέδο, Μπα, Τσιμίκας, Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης (40΄ Φορτούνης), Καμαρά, Μασούρας, Ελ Αραμπί (87΄ Χασάν), Λοβέρα (46΄ Ραντζέλοβιτς).

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Μάτος (74΄ Στοχ), Βαρέλα, Ινγκασον, Γιαννούλης, Εσίτι (74΄ Μπίσεσβαρ), Μαουρίσιο, Ελ Καντουρί, Λημνιός, Τζόλης (63΄ Ροντρίγκο), Ακπομ (63΄ Σφιντέρσκι).

Το άστρο του Μάρκο Λιβάγια φώτισε τον δρόμο της ΑΕΚ για τον 5ο συνεχόμενο τελικό της στο Κύπελλο, έπειτα από ένα παιχνίδι-θρίλερ, όπου ο Αρης είχε αγκαλιάσει και με τα δύο χέρια του τη νίκη-πρόκριση, μέχρι να του πάρει ο Κροάτης επιθετικός την μπουκιά από το στόμα. Με ένα δικό του γκολ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων οδήγησε αρχικά το ματς στην παράταση και με ένα δεύτερο γκολ στο 102΄ έκρινε την πρόκριση, μιας και το 2-2 ήταν το τελικό σκορ της μονομαχίας στο «Κλ. Βικελίδης», σε έναν ακόμη πιο χορταστικό ημιτελικό από εκείνον στο ΟΑΚΑ, που είχε λήξει με 2-1 υπέρ της ΑΕΚ.

Το αποτέλεσμα απέδωσε δικαιοσύνη, αλλά ο Αρης έχει να λέει για τα τερτίπια της τύχης που του στέρησαν το όνειρο της πρόκρισης σε έναν τελικό Κυπέλλου, δέκα χρόνια μετά την τελευταία φορά που συμμετείχε ως φιναλίστ και ακριβώς πενήντα από τη μοναδική φορά που το κατέκτησε. Οι γηπεδούχοι ξεπέρασαν τη μεγάλη πίεση και τις ευκαιρίες της ΑΕΚ στο α΄ ημίχρονο (απίστευτη η εξ επαφής αστοχία του Ολιβέιρα στο 45+4), βρήκαν ρυθμό στο β΄ μέρος με τις επιτυχημένες αλλαγές του Ενινγκ, πήραν προβάδισμα με τον Μαντσίνι στο 57΄, γλίτωσαν την ισοφάριση στο 75΄ (κεφαλιά του Σιμόες στο κάθετο δοκάρι), αγκάλιασαν την πρόκριση με το γκολ του Ντιγκινί στο 93΄, αλλά ο Λιβάγια αποφάσισε διαφορετικά εκεί που όλα έμοιαζαν να έχουν κριθεί.

Η ΑΕΚ είχε κι άλλο δοκάρι με τον Ολιβέιρα στο 120΄ και τελείωσε τον ημιτελικό με οκτώ (!) παίκτες, καθώς στις καθυστερήσεις της παράτασης αποβλήθηκαν με δύο κίτρινες οι Μάνταλος, Σιμάο, Ολιβέιρα, που δεν παίζουν την Κυριακή στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό!

ΑΡΗΣ: Κουέστα, Λούκας Σάσα, Ροζ, Δεληζήσης, Κόρχουτ, Ματίγια, Τόνσο (96΄ Μαρτίνες), Μπρούνο Γκάμα (89΄ Ντιγκινί), Φετφατζίδης (78΄ Μπα), Λάρσον (49΄ Μαντσίνι), Ιντέγε.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης (46΄ Παουλίνιο), Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Λόπεζ (65΄ Χουλτ), Σιμόες, Κρίστισιτς (73΄ Αραούχο), Μάνταλος, Λιβάγια (111΄ Σιμάνσκι), Βέρντε (65΄ Αλμπάνης), Ολιβέιρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή