Ο κοιμώμενος ιππότης της Ρεάλ

Ο κοιμώμενος ιππότης της Ρεάλ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σεπτέμβριος του 2013. Η Ρεάλ Μαδρίτης βγάζει από τα ταμεία της 100 εκατ. ευρώ και αγοράζει από την Τότεναμ τον Γκάρεθ Μπέιλ. Ιούλιος του 2020, η Ρεάλ σκέφτεται να βγάλει από τα ταμεία της άλλα 60 εκατ. ευρώ, να του τα δώσει και εκείνος να της αδειάσει τη… γωνιά. Συγκεκριμένα αυτή στον πάγκο, όπου πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη κοιμώμενος κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Αλαβές.

Στο όχι και τόσο μακρινό 2013 ο Ουαλλός ακραίος επιθετικός φαντάζει ως η ιδανική περίπτωση για κάθε σύλλογο της ευρωπαϊκής ελίτ. Στα 24 του, δοκιμασμένος στο αγγλικό πρωτάθλημα και με προσόντα που τρομάζουν: ταχύτητα σπρίντερ και φονικό ένστικτο μέσα στην περιοχή. Η Ρεάλ δεν διστάζει και τον αγοράζει, αγνοώντας ακόμη και τις όποιες πιθανότητες να ενοχληθεί το μεγάλο αστέρι της ομάδας Κριστιάνο Ρονάλντο. Προσπαθεί να κρατήσει κρυφό το ποσό των 100 εκατ. για να μπορεί ο Πορτογάλος να συνεχίζει να καυχιέται πως αυτός αποτελεί ακόμα την πιο ακριβή μεταγραφή στον πλανήτη (96 εκατ. το 2009). Αποτελεί κοινό μυστικό, όμως, πως ο Μπέιλ είναι πλέον το χρυσό παιδί του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Η Ρεάλ με την έλευση του Ουαλλού «ιππότη» δημιουργεί μια αχτύπητη τριπλέτα στην επίθεση, την περίφημη BBC (Μπενζεμά – Μπέιλ – Κριστιάνο). Αρχικά ταλαιπωρείται από κάποιους μικροτραυματισμούς αλλά όταν καθιερώνεται στη βασική ενδεκάδα, πλαισιώνει ιδανικά τους «γκαλάκτικος». Σε 36 εμφανίσεις σημειώνει 22 γκολ και γίνεται ο τρίτος πόλος πίσω από τον Ρονάλντο των 51 γκολ και τον Μπενζεμά των 24. Μάλιστα, ο Ουαλλός σκοράρει το νικητήριο τέρμα στον τελικό Κυπέλλου κόντρα στην Μπαρτσελόνα με μία αξέχαστη κούρσα στο 85ο λεπτό της αναμέτρησης, όταν με 30 διασκελισμούς, «εξαφάνισε» τον προσωπικό του αντίπαλο, κάλυψε απόσταση 59,2 μέτρων (εντός κι εκτός γηπέδου) μέσα σε 6,42 δευτερόλεπτα και σκόραρε με άψογο τελείωμα. Λίγες μέρες αργότερα, γίνεται ξανά πρωταγωνιστής, όταν στην παράταση του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, δίνει το προβάδισμα (2-1) στην ομάδα του κόντρα στην Ατλέτικο και ανοίγει τον δρόμο για το εμφατικό 4-1.

Η… χρονιά του μέλιτος, όμως, κάπου εκεί τελειώνει, με τον Μπέιλ να διατηρεί τα στατιστικά του σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά με τους τραυματισμούς να πληθαίνουν. Παύει να είναι απαραίτητος στη «βασίλισσα» και ο αρχικός ενθουσιασμός μετατρέπεται σε αδιαφορία. Η διοίκηση των «μερένχες» βλέποντας τον Ουαλλό να ταλαιπωρείται από τραυματισμούς, προσλαμβάνει ειδικό φυσικοθεραπευτή μόνο για εκείνον και δίνει εντολή στο ιατρικό τιμ να μη δημοσιοποιεί καμία λεπτομέρεια για την κατάστασή του. Από την πλευρά του ο παίκτης, όμως, εμφανίζεται πολλές φορές απείθαρχος στις εντολές των ιατρών, καθώς προτιμάει το γκολφ και την… καλή ζωή από τη σωστή αποθεραπεία.

Το κομβικό 2016

Τα επτά χρόνια φαγούρας περνούν με σκαμπανεβάσματα, με τη Ρεάλ να μην εγκαταλείπει το «πρότζεκτ» του Ουαλλού. Το 2016 πέφτει στο τραπέζι πρόταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον Μπέιλ, ο οποίος τελικά ανανεώνει με τη «βασίλισσα» αντί 20 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2022! Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους.

Προτού στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές στα νέα συμβόλαια τραυματίζεται στον αχίλλειο τένοντα και απουσιάζει για τέσσερις μήνες από τις υποχρεώσεις της Ρεάλ. Τι θυμόμαστε έκτοτε από εκείνον; Το εκπληκτικό τέρμα με ανάποδο ψαλίδι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2018, κόντρα στη Λίβερπουλ, όπου σημειώνει συνολικά δύο γκολ στη νίκη με 3-1.

Τις δύο τελευταίες χρονιές ο Ουαλλός αποτελεί ουσιαστικά ξένο σώμα για τον σύλλογο. Ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν θέλει να τον βλέπει ούτε ζωγραφιστό και είναι χαρακτηριστικό πως στην αναφορά του πέρυσι τον Μάιο είχε εισηγηθεί την άμεση αποχώρησή του. Στη Ρεάλ όμως θεωρούσαν πως η φυγή του Κριστιάνο Ρονάλντο θα λειτουργούσε ευεργετικά στον Μπέιλ. Πίστευαν ότι θα αναλάμβανε αυτός ηγετικό ρόλο, μακριά από τη σκιά του Πορτογάλου. Ωστόσο, το μόνο που κατάφερε να κάνει ο Ουαλλός σε αυτά τα δύο χρόνια είναι να εκνευρίσει τους πάντες με τη συμπεριφορά του σε σημείο που στη Μαδρίτη σκέφτονται σοβαρά να του προπληρώσουν όλο το συμβόλαιο (μαζί με τους φόρους) και να απαλλαγούν από εκείνον. Αλλωστε όπως δηλώνει επανειλημμένως ο ατζέντης του: «Ο Γκάρεθ νιώθει πολύ καλά στη Μαδρίτη και δεν έχει κάποια διάθεση να αποχωρήσει από εκεί».

Προτάσεις για την απόκτησή του δεν υπάρχουν, επομένως η Ρεάλ έχει μπροστά της δύο δρόμους. Ή θα τον κρατήσει για ακόμα δύο χρόνια και θα του δίνει 20 εκατ. τον χρόνο για να… παίζει στον πάγκο ή θα του δώσει την παχυλή αποζημίωση που δικαιούται και θα απαλλαγεί από εκείνον μια ώρα αρχύτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή