Ολυμπιακοί με ρεκόρ εκπτώσεων

Ολυμπιακοί με ρεκόρ εκπτώσεων

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα περισσότερα από αυτά που θα γίνουν στο μέλλον είναι ίδια με αυτά που έχουν γίνει», αναφέρει ο Αριστοτέλης στα «Ηθικά Νικομάχεια», αλλά, τουλάχιστον, στην περίπτωση των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, αυτό δεν ισχύει. Εφόσον το 2021 διεξαχθούν οι διοργανώσεις, δεν θα μοιάζουν με καμία από αυτές που έχουν γίνει. Η θανατηφόρος πανδημία, που προκαλεί κοινωνικούς και ταξιδιωτικούς κλυδωνισμούς, είναι αυτή που θα έχει τον πρώτο ρόλο και θα θέσει τους δικούς της όρους σε αυτό που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε μια παγκόσμια αθλητική γιορτή.  

Η διεξαγωγή των Αγώνων του Τόκιο δείχνει ότι αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα τόσο του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ όσο και της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020». Για να κερδίσουν το στοίχημα, είναι έτοιμοι να προβούν σε κάθε λογής… έκπτωση. Αγώνες στην απλούστερη μορφή τους, αγώνες με ελάχιστους ή και χωρίς θεατές, αγώνες όπου οι έλεγχοι για COVID-19 θα ξεπερνούν αυτούς του αντιντόπινγκ, αγώνες με αποστάσεις… 

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν μπει όλα τα σενάρια, καθώς η ακύρωση της διοργάνωσης θα αποτελέσει τεράστιο οικονομικό πλήγμα και για τις δύο πλευρές. Η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων με ελάχιστους θεατές αποτελούσε απευκταίο σενάριο τόσο για τους διοργανωτές όσο και για τη ΔΟΕ. Η οικονομική καταστροφή μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι μεγαλύτερη εάν δεν πραγματοποιηθεί η διοργάνωση. Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι εξετάζεται το σενάριο των άδειων σταδίων γιατί, όπως είπαν, «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό. Ετσι, πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός να διοργανώσουμε τους Αγώνες χωρίς παρουσία πολλών θεατών».  

Οι «Αθάνατοι» της ΔΟΕ αλλά και οι διοργανωτές δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η διεξαγωγή Αγώνων με ελάχιστους θεατές στις κερκίδες μοιάζει με αναγκαίο κακό. «Με περιορισμένο αριθμό θεατών θα μπορούσε να αποφευχθεί η εξάπλωση της λοίμωξης. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι θα αισθάνονται ασφαλείς», τόνισε σε συνέντευξη στο BBC Sports ο Τοσίρο Μούτο, επικεφαλής του «Τόκιο 2020», και αποκάλυψε ότι ο στόχος όλων των εμπλεκομένων είναι να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί είτε έχει βρεθεί το εμβόλιο είτε χωρίς αυτό. Και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ δείχνει να έχει αποδεχθεί το γεγονός των ελάχιστων θεατών, καθώς, όπως δήλωσε ο Ιάπωνας αξιωματούχος, ο Γερμανός Ολυμπιονίκης εξετάζει τη λύση των λίγων θεατών με κοινωνικές αποστάσεις.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο κατάφερε να εξασφαλίσει ότι θα έχει στη διάθεσή της και τις 42 εγκαταστάσεις όπου, εάν δεν είχε κάνει την εμφάνισή της η πανδημία, αυτές τις ημέρες θα διεξάγονταν οι 32οι Ολυμπιακοί. Κατάφερε να συνάψει συμφωνίες με τους νέους ιδιοκτήτες τους ώστε μέχρι και το φθινόπωρο του 2021 να παραμείνουν στη διάθεσή της οι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν για το Ολυμπιακό Χωριό, το Διεθνές Κέντρο Τηλεόρασης, το Κέντρο Τύπου κ.λπ. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι, όπως αναμενόταν, όλες έτοιμες και σε κάποιες από αυτές, ήδη, προπονούνται κορυφαίοι Ιάπωνες αθλητές, ενώ αναμένεται να μπορέσουν να τις χρησιμοποιήσουν και αθλούμενοι. Το αγωνιστικό πρόγραμμα του 2021 θα παραμείνει το ίδιο με αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Το κόστος

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες «Τόκιο 2020» θα κόστιζαν στους Ιάπωνες φορολογουμένους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, 10,5 δισ. ευρώ, ενώ οι ανεπίσημες διπλασιάζουν το ποσό. Η κατά ένα χρόνο αναβολή αναμένεται να αυξήσει το κόστος. Για να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το ενδεχόμενο, συζητείται η περικοπή 200 εκδηλώσεων, δαπανών κ.λπ. προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα. «Δεν θα υιοθετηθούν όλες οι προτάσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επηρεαστούν οι αθλητές», δήλωσε στο Reuters ο Τζον Κόατς, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού των Αγώνων του Τόκιο.         

Ο νέος κορωνοϊός έβαλε στο τραπέζι της ΔΟΕ σενάρια για μείωση της πολυπλοκότητας της κορυφαίας αθλητικής γιορτής, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα και τη μείωση του κόστους. Αυτές οι σκέψεις, εφόσον υλοποιηθούν με επιτυχία, ενδέχεται να υιοθετηθούν και να χρησιμοποιηθούν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του μέλλοντος. Εξάλλου, όπως έχει πει ο Ισοκράτης, «μην κοροϊδέψεις καμία συμφορά, γιατί η τύχη είναι κοινή για όλους και το μέλλον άγνωστο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή