Ανεξάρτητοι έλεγχοι ντόπινγκ

Ανεξάρτητοι έλεγχοι ντόπινγκ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα ένα  βέλος στη φαρέτρα της καταπολέμησης των απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό δείχνει ότι θα αποτελέσει ο Διεθνής Οργανισμός Ελέγχων (International Testing Agency). Πρόκειται για έναν Οργανισμό Αντιντόπινγκ που ιδρύθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το 2018 και έχει ως βασικούς στόχους την καταπολέμηση του ντόπινγκ και την προστασία του «καθαρού» αθλητισμού μέσα από την ανεξαρτητοποίηση από το αθλητικό κίνημα. Ηδη, ο ΙΤΑ είναι υπεύθυνος για ελέγχους αντιντόπινγκ σε περισσότερες από 45 διεθνείς ομοσπονδίες ή διεθνείς διοργανώσεις.

Το σκεπτικό της ίδρυσης του ΙΤΑ ήταν η ύπαρξη ενός Οργανισμού, ο οποίος, παρόλο που ιδρύθηκε από την ανώτερη αρχή του αθλητικού κινήματος, θα είναι ανεξάρτητος από το αθλητικό κίνημα. Μέχρι σήμερα, οι διεθνείς έλεγχοι σε κάθε άθλημα διεξάγονται από υπηρεσίες της ομοσπονδίας του. Αυτό όμως είχε ως συνέπεια, κατά καιρούς, να υπάρξουν καταγγελίες αθλητών για στοχευμένους ελέγχους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της παγκόσμιας ομοσπονδίας άρσης βαρών όπου, σύμφωνα με όσα έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, οι ιθύνοντες του αθλήματος κάλυπταν θετικά τεστ. Επίσης, υπάρχει και το παράδειγμα της Ρωσίας όπου ο Οργανισμός της χώρας περισσότερο υποστήριζε παρά καταπολεμούσε τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από αθλητές.

Οι επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με την υποστήριξη και του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα άρχισαν από το 2014 να αναζητούν τη λύση. Και αυτή η λύση βρέθηκε με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου οργανισμού, του ΙΤΑ. Τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΤΑ διαθέτουν την έγκριση του WADA. Ηδη, από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 οι άνθρωποι του ΙΤΑ αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα για τους ελέγχους. Στη διοργάνωση του Τόκιο θα είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για όλο το πρόγραμμα αντιντόπινγκ, τόσο για τους ελέγχους πριν από τους Αγώνες όσο και κατά τη διάρκειά τους. 

Αυτό όμως που αποτελεί το βασικό όραμα των ιδρυτών του Οργανισμού είναι να μετατραπεί ο ΙΤΑ σε ένα παγκόσμιο όργανο που θα πραγματοποιεί ελέγχους με διαφάνεια και χωρίς παρεμβάσεις είτε από αθλητικές αρχές είτε από κυβερνητικές αρχές. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τις παγκόσμιες ομοσπονδίες προκειμένου να του «παραδώσουν» τη διαδικασία των ελέγχων ντόπινγκ. Φυσικά, αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, διότι πολλές ομοσπονδίες θέλουν να έχουν αυτές τον έλεγχο ώστε, εάν χρειαστεί, να προστατεύσουν κάποιον που θεωρείται ίνδαλμα για το άθλημά του ή, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της αθλητικής οικογένειας, να τιμωρήσουν κάποιον… ανυπάκουο με περισσότερους ελέγχους.

Ενα από τα πιο μεγάλα οχυρά που «έπεσαν» ήταν αυτό της παγκόσμιας ποδηλασίας (UCI). Υστερα από διαβουλεύσεις που κράτησαν πολλούς μήνες, η UCI αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του δικού της οργανισμού ελέγχων (Cycling Anti-Doping Foundation) που ιδρύθηκε το 2008, και από το 2021 να παραχωρήσει στους ανθρώπους του ΙΤΑ το δικαίωμα των ελέγχων στον χώρο του αθλήματός της όπως και την, από το 2008, τεχνογνωσία. «Η UCI είναι πεπεισμένη ότι μέσα από τη συνεργασία της με τον ΙΤΑ θα προστατευτούν οι “καθαροί” αθλητές και θα υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε αυτόν τον τομέα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που επισφράγισε τη συνεργασία. Ετσι, εάν έρθει κάποιος «ιπτάμενος γιατρός» από το εξωτερικό για να ελέγξει τους Ελληνες ποδηλάτες αυτός θα υπάγεται στη νέα ανεξάρτητη αρχή.

Οι ομοσπονδίες

Η UCI, όμως, δεν είναι η μοναδική διεθνής ομοσπονδία που έχει μπει κάτω από την «ομπρέλα» του ΙΤΑ. Μέχρι τώρα 45 διεθνείς ομοσπονδίες και διοργανώσεις υπάγονται στη νέα ανεξάρτητη αρχή καταπολέμησης του ντόπινγκ. Ο ITA βασίζεται και στις συνεργασίες με τους Εθνικούς Οργανισμούς Αντιντόπινγκ. Οι άνθρωποί του θεωρούν «κλειδί» για την επιτυχία του παγκόσμιου αγώνα για έναν καθαρό αθλητισμό την ανταλλαγή απόψεων με τους εθνικούς οργανισμούς. Πριν από λίγες ημέρες ήρθαν σε συμφωνία με οκτώ εθνικούς οργανισμούς. Ανάμεσα σε αυτούς είναι της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Κορέας, του Ηνωμένου Βασιλείου κ.ά.

Μεγάλο βάρος δίνει ο νεοσύστατος Οργανισμός και στην εκπαίδευση των ελεγκτών αντιντόπινγκ. Τον Ιούλιο ανακοίνωσε τη συνεργασία του με εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού αντιντόπινγκ, και, όπως όλα δείχνουν, στις διεθνείς διοργανώσεις των επόμενων ετών οι ελεγκτές για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ελέγχους θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί στο International Testing Agency.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή