Πώς χάνεται ένα παγκόσμιο ρεκόρ – Η ιστορία της Ελίνας

Πώς χάνεται ένα παγκόσμιο ρεκόρ – Η ιστορία της Ελίνας

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία αλυσίδα από λανθασμένες κινήσεις θα στερήσουν, όπως όλα δείχνουν, από την Ελίνα Τζένγκο –και τη χώρα μας- ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Η ομοσπονδία στίβου δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έλεγχος στα πανελλήνια πρωταθλήματα -20 ετών των Ιωαννίνων, και όταν η αθλήτρια πραγματοποίησε τη μεγάλη βολή στον ακοντισμό δεν υπήρχε ελεγκτής για να δώσει δείγμα. Μία αλυσίδα ευθυνών που ο πρώτος κρίκος ξεκινάει από τη διοργανώτρια αρχή και φτάνει μέχρι την υποβάθμιση του ΕΣΚΑΝ. Μία αλυσίδα λαθών και παραβλέψεων τα οποία θα πληρώσει η μόνη που δεν φταίει: η Ελίνα Τζένγκο. 

Προπονήθηκε ατελείωτες ώρες. Δεν βγήκε βόλτες με τις παρέες της. Αφιέρωσε λιγότερες ώρες στο διάβασμα παρόλο που ήταν μαθήτρια Γ΄ Λυκείου. Η Ελίνα Τζένγκο έχει κάνει… δεύτερο σπίτι το χωράφι που έχει ως προπονητήριο η ομάδα του Γιώργου Μποτσκαρίωβ στον Άγιο Παύλο στη Νέα Καλλικράτεια. Ιδρώτας και πόνος. Και τα κατάφερε. Έστειλε το ακόντιο στα 63,96 μ., και για μία εβδομάδα σε όλα τα δημοσιεύματα το όνομα της 18χρονης συνόδευε ο τίτλος «κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ νεανίδων» Ένα ρεκόρ όμως που δε θα αναγνωριστεί από την παγκόσμια ομοσπονδία του στίβου γιατί δεν υπεβλήθη άμεσα σε έλεγχο για απαγορευμένες ουσίες.

«Έχω τρελαθεί με αυτό το θέμα. Εάν χρειαστεί θα προσφύγω στη δικαιοσύνη. Να βρουν τη λύση και να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους.  Θέλω να πιστεύω ότι και η ομοσπονδία θα με καλύψει γιατί έκανε τη γκάφα της, και το ΕΣΚΑΝ θα με καλύψει γιατί έκανε τη δικιά του. Από τη στιγμή που, μετά την επίτευξη του παγκοσμίου ρεκόρ, ενημερώθηκε το ΕΣΚΑΝ γιατί δεν μας έδωσε άμεσα λύση και άφησε να περάσουν πολλές ώρες; Εάν μας έλεγαν να μείνουμε στο γήπεδο για το τεστ θα μέναμε όσο χρειαζόταν. Δεν θα πηγαίναμε στην Πάτρα. Το ΕΣΚΑΝ μας είπε να πάμε στην Πάτρα για έλεγχο. Με πονάει πολύ. Η μικρή θα περνούσε στο πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις με το παγκόσμιο ρεκόρ και τώρα, μας λένε, ότι αυτό δεν μετράει. Για ποιο λόγο να φέρουν σε αυτή την κατάσταση ένα παιδί; Πως μπορείς να πονέσεις ένα παιδί;», λέει στην «Κ» ο προπονητής της αθλήτριας Γιώργος Μποτσκαρίωβ. 

Το «γαϊτανάκι» των ευθυνών

Και κάπου εδώ αρχίζει η αλυσίδα των ευθυνών. Διοργανώτρια αρχή του πανελληνίου πρωταθλήματος είναι η Ομοσπονδία Στίβου. Ο ΣΕΓΑΣ είναι αρμόδιος να ζητήσει από τους ανθρώπους του ΕΣΚΑΝ να υπάρξει έλεγχος στη διοργάνωση. ΤΟ ΕΣΚΑΝ, σύμφωνα με τον νόμο (3057/2002), υποχρεούται να πραγματοποιεί ελέγχους «μόνο στα πανελλήνια πρωταθλήματα ανώτατης ηλικιακής κατηγορίας», και σύμφωνα με ανακοίνωση από τη ΓΓΑ δεν είχε ενημερωθεί «από τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, πριν από τους αγώνες, για την αναγκαιότητα της παρουσίας του» σε έναν πανελλήνιο μικρότερης ηλικιακής κατηγορίας. 

Η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, η οποία τους τελευταίους μήνες δείχνει να την ενδιαφέρουν περισσότερο οι προσεχείς αρχαιρεσίες καθώς σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο ο επί σειρά ετών πρόεδρος και νυν γενικός γραμματέας αλλά πάντα «ισχυρός άνδρας» του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει για πολλοστή φορά τη θέση του προέδρου, από την πλευρά της πετάει το… μπαλάκι στον ομοσπονδιακό προπονητή Γιάννη Κουτσιώρα. Ο προπονητής με δήλωσή του στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ αφού εκφράζει τη λύπη του που η παγκόσμια ομοσπονδία δεν αναγνωρίζει το ρεκόρ της αθλήτριας κατηγορεί το ΕΣΚΑΝ επειδή «δεν επέλεξε να στείλει κλιμάκιο δειγματοληπτών στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα» παρόλο που ως ομοσπονδιακός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αρμόδια για την ενημέρωση του ΕΣΚΑΝ είναι η ομοσπονδία και, ουσιαστικά, ο ίδιος καθώς, από την θέση του, όφειλε να γνωρίζει για την πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η νεαρή αθλήτρια.

Όταν η Ελίνα Τζένγκο πέτυχε το παγκόσμιο ρεκόρ οι άνθρωποι της ομοσπονδίας ήρθαν σε επαφή με τους ιθύνοντες του ΕΣΚΑΝ και ζήτησαν δειγματολήπτρια (σ.σ. μόνο γυναίκα μπορεί να πάρει δείγμα από γυναίκα) για τον έλεγχο. Ο έλεγχος, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα μετά την ολοκλήρωση του αγωνίσματος. Στα Γιάννενα δεν υπάρχει δειγματολήπτρια. Οι πιο κοντινές πόλεις όπου υπάρχουν δειγματολήπτριες είναι στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη. Η δειγματολήπτρια από τη Θεσσαλονίκη δεν διέθετε το υλικό προκειμένου να πραγματοποιήσει τη δειγματοληψία και η δειγματολήπτρια από την Πάτρα δεν μπορούσε να ταξιδέψει (σ.σ. έχει γίνει πρόσφατα μητέρα). Ετσι, η αθλήτρια μετέβη στην Πάτρα για να δώσει εκεί δείγμα, το οποίο όμως δύσκολα θα γίνει δεκτό καθώς η δειγματοληψία θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί στο στάδιο αμέσως μετά τον αγώνα.   

ΕΣΚΑΝ και προβλήματα

Και κάπου εδώ αναδεικνύονται τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΕΣΚΑΝ. Μέχρι το 2008 υπήρχαν δειγματολήπτες και στην Ήπειρο αλλά από εκεί και ύστερα η ανώτατη αρχή αντιντόπινγκ άρχισε να έχει φθίνουσα πορεία. Όπως έχουμε αναδείξει μέσα από ρεπορτάζ στην «Καθημερινή» (29/1/2019), από το 2010 μέχρι και πρόσφατα το τμήμα ήταν χωρίς επιστημονικό προσωπικό, με τους δειγματολήπτες να μη περνάνε από σοβαρές διαδικασίες εκπαίδευσης κλπ. Τον τελευταίο χρόνο η ηγεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού αντιλαμβανόμενη το μεγάλο πρόβλημα και τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει αποφάσισε να συστήσει τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης Ντόπινγκ αλλά μέχρι να υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα έχει παραταθεί, με τροπολογία, από τον Απρίλιο του 2020 η λειτουργία του ΕΣΚΑΝ προκειμένου να καλυφθεί το κενό.  

Η αμέλεια των ανθρώπων του ΣΕΓΑΣ να ζητήσουν από το ΕΣΚΑΝ να στείλει δειγματολήπτες σε μία διοργάνωση, όπου από τους προηγούμενους αγώνες φαινόταν ότι οι νεαροί αθλητές μας βρίσκονται σε εξαιρετικές επιδόσεις, εκτός από το παγκόσμιο ρεκόρ της Ελίνας, θα θέσει σε αμφισβήτηση και τα πέντε πανελλήνια ρεκόρ που πέτυχε στα Γιάννενα η νέα γενιά του ελληνικού στίβου. «Ουδεμία ευθύνη φέρει το ΕΣΚΑΝ για την μη αναγνώριση του παγκοσμίου ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο, όπως έσπευσε να ανακοινώσει ο ΣΕΓΑΣ ως «Πόντιος Πιλάτος». Το ΕΣΚΑΝ εκφράζει τη λύπη του για τη δυσμενή εξέλιξη, καθώς τέτοιες επιδόσεις και εθνικές επιτυχίες μας αφορούν όλους και στο μέτρο της ευθύνης του καθενός, άπαντες οφείλουν να δρουν για το όφελος του ελληνικού αθλητισμού με απόλυτη υπευθυνότητα. Δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε στο πλευρό της αθλήτριας μας για την αναγνώριση της Παγκόσμιας επίδοσής της», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ανώτατης ελληνικής αρχής καταπολέμησης ντόπινγκ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή