Ποδοσφαιρικό… αλαλούμ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «τσουνάμι» της ματαίωσης του τελικού Κυπέλλου παρέσυρε και την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ 1, που ήταν προγραμματισμένη για το επόμενο Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.

Υστερα από τη χθεσινοβραδινή θυελλώδη συνεδρίαση, η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ όρισε (με ψήφους 10-4 και ένα «παρών») τον τελικό του Κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου (πιθανότατα στη Ριζούπολη και με εναλλακτικό σενάριο το Πανθεσσαλικό Στάδιο), αναβάλλοντας έτσι την πρεμιέρα του πρωταθλήματος κατά μία εβδομάδα. Η FIFA θα πάρει την τελική απόφαση για τα ρόστερ των ομάδων με τα οποία θα διεξαχθεί το τελικός, αν και όλα δείχνουν ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί με τις νέες συνθέσεις.

Η Σούπερ Λιγκ 1 νωρίτερα στο χθεσινό συμβούλιό της (αύριο θα υπάρξει νέα συνεδρίαση) είχε αντιδράσει στο σενάριο της αναβολής της πρεμιέρας. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζου που έκανε λόγο για απαράδεκτη στάση της ΕΠΟ, θέτοντας θέμα διαφυγόντων εσόδων από εμπορικές συμφωνίες.

«Θα ζητήσω από την ΕΠΟ τα λεφτά που θα χάσει ο Παναθηναϊκός από τη μη έναρξη του πρωταθλήματος. Αυτό είναι θέμα αρχής. Δεν είναι δυνατό να αποφασίζει και να διατάζει η ΕΠΟ», τόνισε ο κ. Αλαφούζος.

Εκτός της μετωπικής κόντρας ΕΠΟ – Σούπερ Λιγκ 1, χθες επιβεβαιώθηκε και το χάσμα πολιτείας – ομοσπονδίας. Αιτία, τόσο ο χρόνος των εκλογών στο Πάρκο Γουδί όσο και το σύστημα με το οποίο αυτές θα διεξαχθούν.

Παρά το γεγονός πως ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε, στη συνάντηση που είχε με τον Βαγγέλη  Γραμμένο, να γίνουν οι εκλογές στην ομοσπονδία το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου με διεύρυνση του εκλογικού σώματος, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, λίγη ώρα αργότερα, στη συνεδρίασή της, αποφάσισε με ψήφους 16-1 (μειοψήφησε ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού) οι εκλογές να διεξαχθούν με το ισχύον σύστημα στις 9 Οκτωβρίου. 

Ο κ. Γραμμένος δικαιολόγησε τη στάση του βάσει του γεγονότος ότι η απόφαση για εκλογές τη συγκεκριμένη ημερομηνία ελήφθη στις 27/7 με την πλειοψηφία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, τις επιταγές FIFA και UEFA και με απόλυτη συμμόρφωση στις διατάξεις του ισχύοντος καταστατικού της ομοσπονδίας όσο και του νομοθετικού πλαισίου που ίσχυε εκείνη την περίοδο.

Οργή Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία βάλλει κατά της ΕΠΟ: «Φτάσαμε 13 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του πρωταθλήματος για να αποφασίσει η ΕΠΟ ετσιθελικά να διαλύσει κάθε είδους προγραμματισμό των ΠΑΕ, με τον παράλογο ορισμό του τελικού Κυπέλλου στις 12 Σεπτεμβρίου. Ενός τελικού που θα μπορούσε να είχε διεξαχθεί εδώ και καιρό, αλλά τελικά επιλέχθηκε ως ημερομηνία η προκαθορισμένη για την πρεμιέρα της Super League 1, 12η Σεπτεμβρίου. Τέτοιες ακραίες συμπεριφορές πρέπει να προβληματίσουν το σύνολο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά και την πολιτεία».

Οι «άστεγοι»

Με το ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 1 υπέστη το πρώτο «χτύπημα» με την αναβολή της πρεμιέρας, με το «αγκάθι» των τηλεοπτικών να εξακολουθεί να «πονάει» για ακόμη μία χρονιά τον συνεταιρισμό.

Οι «μικρές» ΠΑΕ (ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Λαμία, Βόλος, Απόλλων Σμύρνης), που δεν έχουν τηλεοπτική στέγη, «μπλόκαραν» –όπως είχαν προαναγγείλει– την προκήρυξη του νέου πρωταθλήματος, καθώς απουσίασαν από τη χθεσινή γενική συνέλευση, έχοντας τη στήριξη τόσο του Παναθηναϊκού, που ήταν παρών διά της παρουσίας του αντιπροέδρου του και προέδρου της Λίγκας Λεωνίδα Μπουτσικάρη, όσο και του ΠΑΟΚ, που ήταν απών. Οι δύο ομάδες έχουν δραστηριοποιηθεί στο τηλεοπτικό πεδίο μέσα από τις δικές τους πλατφόρμες (Παναθηναϊκός TV και PAOK TV) για τους εντός έδρας αγώνες τους.

Στην αυριανή γενική συνέλευση αναμένεται να γίνει και η εγγραφή στον συνεταιρισμό τού Απόλλωνα Σμύρνης, ο οποίος είναι η 14η ομάδα που θα συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα, επιστρέφοντας στη μεγάλη κατηγορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή