«Προίκα μου ο Ολυμπιακός»

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 1994 ο Μάριος Γκιούρδας συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τον Ολυμπιακό. Τα όνειρά του… «ερυθρόλευκα». Εννέα χρόνια με τίτλους. Οι όμορφες στιγμές υπερισχύουν των δυσάρεστων. Δεν ήταν λίγες, κατά το παρελθόν, οι φορές που ο βολεϊμπολίστας υπογράμμιζε «στις φλέβες μου τρέχει κόκκινο αίμα», ενώ ακόμα και κάτω από τη φανέλα της εθνικής φορούσε την μπλούζα του Ολυμπιακού και την επιδείκνυε με καμάρι. Τα δεσμά κόπηκαν πριν από λίγες ημέρες. O Μάριος Γκιούρδας υπέγραψε στην Πάρμα και οι Πειραιώτες έχασαν τη σημαία τους.

«Οταν αποχωρείς από την ομάδα σου, ύστερα από τόσα χρόνια, δεν είναι κάτι εύκολο. Με τον Ολυμπιακό έχω ζήσει πολλές χαρές. Τίτλους, πρωταθλήματα, τα οποία θα θυμάμαι για πάντα. Πρόκειται για την… προίκα μου. Αγαπώ πολύ τους φίλαθλους και έβλεπα ότι με αγαπούν και αυτοί. Την αγάπη τους την εισέπραττα -και την εισπράττω- τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων.

– Τώρα που έφυγες από τον Ολυμπιακό, τι θα ήθελες να πεις σε αυτά τα παιδιά που πήγαιναν στο γήπεδο φορώντας μπλούζες με το όνομά σου;

– Τους αγαπώ πολύ. Θα τους ζητήσω να μείνουν κοντά στην ομάδα. Να την στηρίξουν και τη νέα χρονιά.

– Δεν έκρυψες ποτέ ότι είσαι φίλαθλος του Ολυμπιακού. Από τη μεγάλη αγάπη σου δεν είχες πρόταση για να παραμείνεις. Νιώθεις κάποια πίκρα τώρα που μαθαίνεις για άλλους βολεϊμπολίστες που υπογράφουν.

– Δεν πικράθηκα ούτε στενοχωρήθηκα. Στον Ολυμπιακό έζησα ευχάριστα χρόνια γεμάτα έντονες στιγμές, που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μου. Ούτε ο Ολυμπιακός είχε υποχρέωση να με κρατήσει ούτε εγώ να μείνω».

Μέσα στο γήπεδο ο 30χρονος διεθνής είχε μια μοναδική επαφή με την «ερυθρόλευκη» εξέδρα. Μαζί τους φανατιζόταν και ο ίδιος. Επαιζε με περισσότερο πάθος και αποτελούσε… κόκκινο πανί για τους αντίπαλους οπαδούς. Μακριά από το γήπεδο ο χαρακτήρας του είναι διαφορετικός. Στην προσωπική ζωή του μεταμορφώνεται σε ένα ευγενέστατο παλληκάρι. «Εντός των γηπέδων είμαι ενθουσιώδης κι έτσι βγάζω τις δυνάμεις μου. Εάν αλλάξω τρόπο, δεν θα μπορώ να αποδώσω τόσο καλά. Ζω έντονα τις στιγμές του παιχνιδιού και ίσως κάποιες στιγμές ξεπέρασα το επιτρεπτό όριο. H προσωπική ζωή δεν έχει σχέση με την αγωνιστική. Αυτό βγαίνει ασυναίσθητα όχι προσποιητά.

– Ποια είναι η μεγαλύτερη στιγμή που έζησες στον Ολυμπιακό;

– Οι καλύτερες στιγμές ήταν δύο. Οταν κατακτήσαμε το Κύπελλο Ευρώπης στο στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» και όταν πήρα το πρώτο πρωτάθλημα. Ηταν μέσα στην Ορεστιάδα, το 1997, ύστερα από τρεις χρονιές χωρίς τίτλο.

– H χειρότερη ανάμνηση;

– O τραυματισμός μου στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, στο Οπόλε της Πολωνίας, που μου στέρησε τη συμμετοχή στον τελικό της διοργάνωσης αλλά και στο υπόλοιπο πρωτάθλημα, το οποίο χάσαμε.

Το φθινόπωρο, ο διεθνής παίκτης θα εγκαταλείψει το λιμάνι αφήνοντας παρακαταθήκη πέντε πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα Ελλάδας και ένα κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Θα αγωνίζεται με τα χρώματα της Πάρμα και θα προσπαθήσει να κερδίσει τους Ιταλούς φιλάθλους. «Το ενδιαφέρον της Πάρμα το έμαθα μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Στη συνέχεια ήρθε και η πρόταση. Ηταν πολύ καλή. Από ελληνικές ομάδες την καλύτερη προσφορά την είχα από τον Ηρακλή. Μου άρεσε η ιδέα να αγωνιστώ στο ιταλικό πρωτάθλημα. Θα γνωρίσω καινούργια πρόσωπα, θα αποκομίσω νέες εμπειρίες και όσο για τη γλώσσα, δεν νομίζω ότι θα έχω πρόβλημα γιατί τόσα χρόνια έκανα προπόνηση με Ιταλούς προπονητές».

– H παρουσία σου στο ιταλικό πρωτάθλημα θα βοηθήσει την εθνική ομάδα;

– Ναι, πιστεύω θα βοηθήσει και εμένα και την εθνική ομάδα.

Σε λίγες ημέρες θα διεξαχθούν στη Μαδρίτη οι αγώνες για τους «οκτώ» της παγκόσμιας λίγκας. O Μάριος Γκιούρδας θα φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο και θα ξεχάσει την κούραση. «H πρόκριση μας έδωσε χαρά. Είναι δύσκολος θεσμός. H ομάδα μας θα βρει απέναντί της κορυφαίες δυνάμεις του παγκοσμίου βόλεϊ. Αισιοδοξώ ότι θα πάμε καλά. Ιδιαίτερα σημαντικός θα είναι ο αγώνας με την Ισπανία. Στη συνέχεια έχουμε το ευρωπαϊκό. Υπάρχει χρόνος για να προετοιμαστούμε και να πάμε καλά παρ’ όλο που ο όμιλος είναι ιδιαίτερα δύσκολος».

Οταν θα επιστρέψει από το ευρωπαϊκό, ο 30χρονος αθλητής πρέπει να ετοιμάσει ξανά τις βαλίτσες του και μαζί με τη σύζυγό του Μαρία και τις δύο κόρες του θα φύγουν για την Ιταλία. «Μόνο για έξι μήνες», όπως, χαρακτηριστικά, δηλώνει.

«Θέλω να γίνω ολυμπιονίκης»

Μια συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το υπέρτατο όνειρο κάθε αθλητή. Πόσω μάλλον όταν αυτοί διεξάγονται στη γενέτειρά τους. O Μάριος Γκιούρδας δεν αρκείται με τη συμμετοχή. Τα όνειρά του φτάνουν ακόμη μακρύτερα. O ένας χρόνος, όμως, που μεσολαβεί, μέχρι τη διεξαγωγή της κορυφαίας διοργάνωσης τον αναγκάζει να τοποθετήσει τις προσδοκίες στο… ράφι με τα μακροπρόθεσμα.

«Είναι ακόμη νωρίς. Κάποιες στιγμές περνάει από το μυαλό μου ότι του χρόνου τον Αύγουστο θα παίζουμε στους Ολυμπιακούς αλλά μόνον ως σκέψη. Περιμένω, όπως όλοι οι Ελληνες, να έρθει εκείνη η στιγμή, αλλά μέχρι τότε έχουμε πολλούς αγώνες τόσο με την Εθνική όσο και με την Πάρμα».

– Ποιες είναι οι δυνατότητες της Εθνικής στους Ολυμπιακούς του 2004;

– Είναι ακόμα νωρίς για να γίνουν προβλέψεις για την πορεία της ομάδας. Είμαστε σε καλό δρόμο και γίνεται σωστή δουλειά. Προσπαθούμε. Θα δουλέψουμε σκληρά γιατί δεν μας φτάνει η συμμετοχή, θέλουμε να έχουμε και καλή πορεία.

– Ποιο είναι το όνειρό σου για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

– Θέλω να γίνω ολυμπιονίκης. Για να γίνει αυτό εφικτό θα προσπαθήσω πάρα πολύ. Ολυμπιονίκης θεωρείται και ο αθλητής ή η ομάδα που θα πάρει την 8η θέση. Εμένα δεν μου φτάνει αυτό, θα ήθελα για την Εθνική μας κάτι καλύτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή