Αλμα μέχρι την…. Αθήνα

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα και τα μεγάλα άλματα. Κάθε φορά στοχεύει μακρύτερα και τα όνειρα δεν έχουν όρια. O λόγος για τον Λούη Τσάτουμα: τον 21χρονο αθλητή με τη σταθερή πορεία στο μήκος. Τον αθλητή που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τους φίλους του κλασικού αθλητισμού να… παραμιλούν. Οι επιδόσεις του είναι η μία καλύτερη από την άλλη. H ηλικία του προδικάζει ένα λαμπρό μέλλον. Οσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα εκτοξεύουν τα όνειρα των Ελλήνων ψηλότερα και μακρύτερα. Γιατί όχι και στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Εκεί, κορυφώνονται, για την επόμενη χρονιά τουλάχιστον, και οι προσδοκίες του πρωταθλητή.

Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1982 στη γραφική Μεσσήνη. Από τότε που ήταν μικρό παιδί ονειρευόταν να κάνει κάτι μοναδικό. Να ξεχωρίσει. Καταπιανόταν πάντα με τα δύσκολα. Με αυτά που θα τον βοηθούσαν να… ξεκολλήσει από τη μικρή πόλη. Εστι, άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό. Το ταλέντο του δεν περνάει απαρατήρητο στο σχολείο και σε μια επιλογή ταλέντων το όνομά του ήταν πρώτο στον κατάλογο. «Μου άρεσε ο στίβος και στην αρχή έκανα διάφορα αγωνίσματα. Δεν άργησα όμως να ξεχωρίσω το μήκος», τονίζει ο φέρελπις αθλητής.

Ξεχώρισε το μήκος και… ξεχώρισε. Το 1999 ήταν 4ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων. Παρά τη μικρή του ηλικία ήξερε να τοποθετεί τους στόχους και τα όνειρα του κάθε φορά και ψηλότερα. «Πρώτος προπονητής μου ήταν ο Μιχάλης Μπιζίμης. Μαζί του έκανα τις πρώτες καλές επιδόσεις. Το 2000 ανέβηκα στην Αθήνα με στόχο να συζητήσω με τον Πομάσκι και να του ζητήσω να με αναλάβει. Ηθελα ή αυτόν ή διαφορετικά θα ξαναγύριζα στην Καλαμάτα. Τελικά συμφώνησα μαζί του και δεν χρειάστηκε να ξαναγυρίσω», μας λέει χαμογελώντας. Πρόκειται για ένα εγκάρδιο παιδί που χαμογελάει πολύ συχνά σε μια συζήτηση, αλλά στις προπονήσεις και στους αγώνες μεταμορφώνεται σε έναν σοβαρό επαγγελματία, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Οταν ήταν 18 ετών χάραξε το μέλλον του και οριοθέτησε τους στόχους του. «Επρεπε να πάρω μια σοβαρή απόφαση και αυτό έκανα. H σκέψη μου ήταν ώριμη. Ηξερα τι ήθελα. Στη ζωή δεν σου δίνονται πολλές ευκαιρίες και πρέπει να τις αρπάξεις έγκαιρα. Εάν πεις «είμαι μικρός ακόμα, έχω μέλλον», τα χρόνια περνούν και δεν κάνεις τίποτα», λέει με απλότητα.

Η ωριμότητά του ξαφνιάζει. Μα περισσότερο απ’ όλα τους ανθρώπους του κλασικού αθλητισμού συνεπαίρνει η ικανότητα του Λούη Τσάτουμα να στέκεται μπροστά στη βαλβίδα και να πετυχαίνει τις καλές του επιδόσεις ακόμα και σε μεγάλες διοργανώσεις, όταν άλλοι αθλητές, πολύ πιο έμπειροι, λυγίζουν ψυχολογικά. «Σε κάθε αγώνα προετοιμάζομαι κατάλληλα. Τις επιδόσεις που πετυχαίνω στις διοργανώσεις, τις έχω σημειώσει πολλές φορές στην προπόνηση. Οπότε δεν υπάρχει λόγος να «πουλήσω» έναν αγώνα. Εκεί είμαι πανέτοιμος. Ξέρω τις δυνάμεις μου».

Δίπλα στον Γιώργο Πομάσκι, ο Λούης Τσάτουμας αρχίζει την άνοδο για την κορυφή. Το 2001 με άλμα 7,98 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων, το 2002, μολονότι ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό πηδάει 8,17 μ., αλλά το 2003 οι επιδόσεις του μοιάζουν να μην έχουν… όρια. Νίκησε στην υπερκατηγορία του Κυπέλλου Ευρώπης (Σούπερ Λιγκ) και στα «Τσικλητήρεια» με άλμα στα 8,34 πετυχαίνει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στη χώρα μας (ο Κουκοδήμος έχει σημειώσει 8,36) και πλέον συγκαταλέγεται στους κορυφαίους αθλητές του μήκους στον κόσμο.

Με ίνδαλμα τον Κουβανό Ιβάν Πεδρόσο, ο αθλητής του Μεσσηνιακού κάνει αρκετές ώρες προπόνηση κάθε ημέρα. «Το δύσκολο είναι να αντέξεις πριν και μετά την προπόνηση. Το μυαλό πρέπει να είναι συνέχεια εκεί. Απαιτείται μεγάλη αυτοσυγκέντρωση και στο τέλος της ημέρας. Εκεί πρέπει να γίνει ο απολογισμός. Να σκεφτώ τι έκανα λάθος και να μην το επαναλάβω».

Σε περίπου ένα μήνα θα αρχίσει στο Παρίσι το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Στην Πόλη του Φωτός ο στόχος του Λούη Τσάτουμα και του προπονητή του Γκέοργκι (Γιώργος, όπως καθιερώθηκε από τα τόσα χρόνια που ζει στη χώρα μας) Πομάσκι είναι να βρεθεί ο Ελληνας μέσα στους καλύτερους. Πού οροθετούνται, όμως, οι καλύτεροι σ’ ένα Παγκόσμιο; Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει ο Πομάσκι: «Εγώ, στη δουλειά μου τα θέλω όλα».

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα αποτελεί ένα βραχυπρόθεσμο όνειρο για τον αθλητή. Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. «Τη νέα χρονιά ξεκινάμε από την αρχή. Από το μηδέν. Δεν μπορώ να προβλέψω, από τώρα, τι θα κάνω στους Ολυμπιακούς. Ενα πράγμα, όμως, είναι σίγουρο, κάθε άνθρωπος ονειρεύεται τα καλύτερα για τον εαυτό του…».

Πομάσκι: Το μέλλον τού ανήκει

Τα πολύπλοκα μυστικά ενός σωστού άλματος και κατ’ επέκτασιν του πρωταθλητισμού γνωρίζει πολύ καλά ο Γκεόργκι Πομάσκι. O προπονητής της Βούλας Τσιαμήτα -αλλά και πολλών άλλων αθλητών με αξιόλογες επιδόσεις- τώρα βρίσκεται μπροστά σε μια καινούργια πρόκληση. Πρέπει να προετοιμάσει σωστά τον Λούη Τσάτουμα για το Παγκόσμιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Στον πρωταθλητισμό πρέπει να υπάρχει ένα σύμπλεγμα πολλών πραγμάτων. Να υπάρχει αρμονία. Μόνο τότε έρχονται τα καλά αποτελέσματα. O Λούης σε έναν μεγάλο βαθμό έχει αυτήν την αρμονία», τονίζει

– Ποια είναι τα αθλητικά προσόντα του Λούη Τσάτουμα;

– Είναι αγωνιστής. Δεν το βάζει κάτω. Εάν μια ημέρα δεν πάει καλά, την επομένη προπονείται με περισσότερο ζήλο. Είναι 21 ετών. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η καριέρα του. Είναι πολύ μικρός. Το μέλλον του ανήκει.

– Αν σας ζητούσαμε να προβλέψετε το μέλλον, με βάση την εμπειρία που έχετε, μέχρι που μπορεί να φτάσει ο αθλητής σας;

– Κανένας δεν ξέρει. Εάν συνεχίσει να δουλεύει σωστά, όπως κάνει μέχρι τώρα, θα έρθουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. O Λούης δεν έχει όρια. Οποιος μπορεί να προβλέψει το μέλλον ενός αθλητή είναι ψεύτης. Τώρα προετοιμαζόμαστε για το Παγκόσμιο. Κάνουμε σκληρές προπονήσεις. Το μυαλό μας είναι μόνο στη δουλειά. Μόνο με τη δουλειά θα γίνουν πραγματικότητα οι προσδοκίες και οι στόχοι μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή