Καμπανάκι για τη Γαλλία

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες πιθανότητες για μετάλλια στους Ολυμπιακούς της Αθήνας δίνουν στους αθλητές τους οι Γάλλοι, καθώς οι επιδόσεις τους είναι χαμηλές. Ηδη από τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, αν και η Γαλλία απέσπασε 38 μετάλλια, ειδήμονες του αθλητικού χώρου προέβησαν στις πρώτες διακριτικές προειδοποιήσεις.

«Αναμένουμε μια ελαφρά μείωση του αριθμού των μεταλλίων», δήλωσε εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Προετοιμασίας, της επιτροπής παρακολούθησης των αθλητών σε επίπεδο πρωταθλητισμού. «Είναι όλα θέμα αριθμών. Οι ενδοιασμοί μας προκύπτουν από τη μείωση του αριθμού των Γάλλων αθλητών που ανέβηκαν στο βάθρο τα τελευταία δύο χρόνια», συμπλήρωσε.

Τα αποτελέσματα των πρωταθλημάτων ολυμπιακών αγωνισμάτων για το 2003-2004, ήταν ενδεικτικά: 42 μετάλλια για τους Γάλλους αθλητές. Οσα είχαν συγκεντρωθεί στα πρωταθλήματα που προηγήθηκαν των αγώνων της Ατλάντα, και δέκα λιγότερα από εκείνα που κερδήθηκαν στα πρωταθλήματα πριν από το Σίδνεϊ. «Διαιρώντας τον αριθμό των μεταλλίων σε παγκόσμια πρωταθλήματα με εκείνο των μεταλλίων στο Σίδνεϊ, προκύπτει ο μέσος όρος των μεταλλίων που αναμένεται να αποσπάσουμε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, δηλαδή 31 μετάλλια», συνέχισε ο Γάλλος εκπρόσωπος. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πάντα και οι εκπλήξεις.

«Πέντε αθλήματα στα οποία δεν κερδίσαμε κανένα μετάλλιο στους αγώνες του 2000, μπορούν να μας ανεβάσουν στο βάθρο το 2004: ο στίβος, η ιστιοπλοΐα, το χάντμπολ, η ιππασία, και η τοξοβολία», τονίζει ο υποδιευθυντής της Ολυμπιακής Προετοιμασίας, Πατρίκ Μονιέ. «Αντιθέτως στο μπάσκετ αναμένουμε μέτρια αποτελέσματα, καθώς καμία ομάδα δεν προκρίθηκε, ενώ η εθνική ανδρών είχε κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στην Αυστραλία. Αντίστοιχα, δύσκολα θα φτάσουμε τα αποτελέσματα του Σίδνεϊ στο πινγκ πονγκ, ή την ποδηλασία», συμπλήρωσε ο Μονιέ.

Εντούτοις στη γαλλική επιτροπή Ολυμπιακής Προετοιμασίας επισημαίνουν ότι «η αυτογνωσία αποτελεί μέρος της προετοιμασίας και δεν πρέπει να εκληφθεί ως ηττοπάθεια. H μείωση του αριθμού των Γάλλων αθλητών που θα ανεβούν στο βάθρο δεν ταυτίζεται με γαλλική υποχώρηση στη σκακιέρα του παγκόσμιου αθλητισμού». H επιτροπή Ολυμπιακής Προετοιμασίας ευελπιστεί ότι η γαλλική αντιπροσωπία θα μπορέσει να διατηρηθεί στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των μεταλλίων στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα ενενήντα εννέα Γάλλοι αθλητές προκρίθηκαν και θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Δώδεκα για τη ενόργανη γυμναστική, ένας για το τραμπολίνο, τριάντα αθλητές για δύο ομάδες χάντμπολ, οκτώ για τη σκοποβολή, τέσσερις για την υπερπήδηση εμποδίων στην ιππασία και τέσσερις στο ιππικό τρίαθλο. Ενώ αντίστοιχα είναι ήδη γνωστά τα αθλήματα που δεν θα εκπροσωπηθούν από τη Γαλλία στους Ολυμπιακούς: το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το μπέιζμπολ και το χόκεϊ επί χόρτου και η ρυθμική γυμναστική. Οσον αφορά το μεγαλύτερο μέρος των ολυμπιακών αθλημάτων οι προκριματικοί είναι σε εξέλιξη. Για τα δύο μεγαλύτερα αθλήματα, τον στίβο και την κολύμβηση, η επιλογή των αθλητών θα γίνει μέσα στο 2004, αφού οριστούν οι ελάχιστες επιδόσεις για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς.

Για να διευκολύνει τους αθλητές η εθνική επιτροπή πρωταθλητισμού άλλαξε τον τρόπο επιλογής των αθλητών που προκρίνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέχρι τώρα έπρεπε ο αθλητής να πετύχει την πρόκριση σε συγκεκριμένους αγώνες και υπό ορισμένες συνθήκες, τις οποίες όριζαν οι διεθνείς ομοσπονδίες και εκπρόσωποι της Επιτροπής. «Για τους αγώνες της Αθήνας κάθε θετικό αποτέλεσμα υπολογίζεται για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς», τόνισε ο Μονιέ. «Τα αποτελέσματα τα οποία επέτρεπαν την επιλογή του αθλητή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν όλο και δυσκολότερο να επιτευχθούν», συνέχισε ο Μονιέ. «Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να υπολογίσουμε τα αποτελέσματα που πέτυχαν αθλητές σε διεθνείς αγώνες, για την επιλογή τους.

Ζητήσαμε από τις γαλλικές ομοσπονδίες στίβου και κολύμβησης να θεσπίσουν ένα κατώτατο όριο για τη Γαλλία, το οποίο κυμαίνεται στο επίπεδο περίπου της δέκατης έκτης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη για την πρόκριση σε κάθε ένα από τα δύο αθλήματα». H γαλλική Επιτροπή Ολυμπιακής Προετοιμασίας θα διεξάγει πολλές συνεδριάσεις από τον Απρίλιο ώς τον Ιούλιο για να επικυρώσει την επιλογή των αθλητών που προτείνουν οι ομοσπονδίες. H τελευταία διορία για την εγγραφή αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, έχει οριστεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στις 21 Ιουλίου 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή