ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ολυμπιακή γεύση στις γιορτές

Στα γήπεδα, τα ταπί, τα στάδια, τα κολυμβητήρια και τις θάλασσες πέρασαν οι πρωτοκλασάτοι αθλητές και αθλήτριές μας τις Αγιες Ημέρες των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά. H πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μεγάλη και τα όνειρα για πιο ψηλά, πιο δυνατά και πιο γρήγορα, ακόμη μεγαλύτερα. Οι προπονήσεις υπάρχουν σε ημερήσια διάταξη καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία αφού έμειναν μόλις οκτώ μήνες για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση της χρονιάς.

Οι απαιτήσεις των φιλάθλων για διακρίσεις, η διοργάνωση των Αγώνων από τη χώρα μας και το ολυμπιακό όνειρο έχουν τυλίξει στα μαγικά τους δίχτυα τους πρωταθλητές και όλοι θέλουν να δώσουν το παρών και τον καλύτερό τους εαυτό εκεί όπου θα χτυπάει η καρδιά του παγκόσμιου αθλητισμού τον Αύγουστο του 2004. Ετσι, όταν το σώμα πονάει, τα πόδια αρνούνται να τρέξουν γρηγορότερα, τα χέρια δεν αντέχουν να σηκώσουν άλλα κιλά ή ο αέρας σηκώνει τεράστια κύματα και η θάλασσα «καταπίνει» τα σκαφάκια των ολυμπιακών κλάσεων, τα παιδιά σφίγγουν τα δόντια και προσπαθούν ακόμα περισσότερο. Οραματίζονται μια διάκριση, ένα καλό πλασάρισμα, που για κάποιους μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για ένα καλύτερο μέλλον, και βρίσκουν δύναμη για να ξαναρχίσουν την προπόνηση. Εξάλλου, η συνταγή είναι γνωστή: δουλειά και πάλι δουλειά.

Η συνταγή των επιτυχιών «μαγειρεύεται» με τον ίδιο τρόπο και για τους Ολυμπιακούς του 2004. Οι δάσκαλοι του πρωταθλητισμού έχουν καταστρώσει εδώ και καιρό τα πλάνα τους, καθώς αυτήν τη φορά ως διοργανώτρια χώρα τα μετάλλια πρέπει να είναι περισσότερα. Κάποιες στιγμές οι προπονητές γίνονται ιδιαίτερα αυστηροί αφού γνωρίζουν ότι για την επίτευξη των ονείρων απαιτούνται τόννοι από ιδρώτα και δάκρυα.

Οι ελπίδες των Ελλήνων για διακρίσεις συγκεντρώνονται στον στίβο, την άρση βαρών, τη γυμναστική και την ιστιοπλοΐα. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά, γνώστες των ευσεβών πόθων, προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο, στερούμενοι τα πάντα. Ακόμα και τις οικογένειές τους. Βέβαια, στον αθλητισμό ο παράγοντας τύχη ένα φαβορί μπορεί να το καταστήσει αουτσάιντερ. Κι ενώ τα φώτα εστιάζονται σε αθλητές που έχουν πρωταγωνιστήσει στο παρελθόν κάπου μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας, αθόρυβα, μπορεί να δουλεύονται κάποια από τα αυριανά μετάλλια.

Η χρονιά θα κυλήσει δύσκολα για τους αθλητές και τους προπονητές τους αλλά… τα αγαθά κόποις κτώνται.