Παρακαλώ… μην ενοχλείτε

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεατές στο ίδιο έργο… H αυλαία του δεύτερου γύρου βρίσκει τον Ολυμπιακό να στρογγυλοκάθεται στη θέση του οδηγού και τους διώκτες του να αισιοδοξούν πως αυτή τη φορά ο κάτοχος του (άτυπου) τίτλου του πρωταθλητή χειμώνα δεν θα πανηγυρίσει και το καλοκαίρι.

Ο Ολυμπιακός, ενισχυμένος από την εγχώρια αγορά (Γεωργάτος, Ταραλίδης) θα επιδιώξει να συνεχίσει την… παράδοση και να κατακτήσει το πρωτάθλημα για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Μπορεί η απόσταση από τον δεύτερο Παναθηναϊκό να μην είναι ασφαλείας, αλλά ελπίζει να δείξει (και φέτος) το καλό αγωνιστικό πρόσωπο του δεύτερου γύρου. Σύμμαχός του το ευνοϊκό πρόγραμμα, το οποίο θέλει τους «ερυθρόλευκους» να πραγματοποιούν μόλις δύο ταξίδια μακριά από την Αττική. Στον Πύργο, όπου θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τον Πανηλειακό (19η) και στην Κρήτη τον ΟΦΗ (21η).

Ωστόσο, διοίκηση, μέλη και φίλοι της ομάδας του Πειραιά γνωρίζουν πολύ καλά πως για να κάνουν την μπίλια να «κάτσει στο κόκκινο», δεν θα πρέπει να επαφίενται στο χέρι του γκρουπιέρη. Υπάρχουν τα ντέρμπι της Ριζούπολης με τον ΠΑΟΚ (σήμερα) και την AEK (23η) και η… μητέρα των μαχών με τον Παναθηναϊκό (26η). Βέβαια, στόχος των πρωταθλητών είναι να πάνε στο «Απόστολος Νικολαΐδης» έχοντας μια διαφορά ασφαλείας από τον αντίπαλό τους, για να μην υπάρχει το βαθμολογικό άγχος.

Εάν, λοιπόν, ενστερνιστούμε τις παραδόσεις, ο Ολυμπιακός αφού πανηγύρισε τον χειμώνα, θα πράξει το ίδιο και το καλοκαίρι. Δύο φορές υπήρξε εξαίρεση στον κανόνα. Την περίοδο 1997 – 98 όπου πρωταθλητής χειμώνα είχε αναδειχθεί η AEK και πέρυσι ο Παναθηναϊκός.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν στηθεί στη γραμμή της εκκίνησης του δεύτερου γύρου έχοντας οκτώ βαθμούς περισσότερους από την περσινή περίοδο, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος παρά το γεγονός ότι έχει δύο βαθμούς περισσότερους από πέρυσι, βρίσκεται στη δεύτερη θέση και με τέσσερις βαθμούς διαφορά.

Για να φθάσει ο Ολυμπιακός σε αυτό το κατόρθωμα χρειάστηκε να χαμογελάσει 12 φορές, να αναδειχθεί ισόπαλος δύο και να ηττηθεί μία. Την 1η αγωνιστική κατάφερε με εκτελεστές δύο «πρώην» να νικήσει 2-0 στην άδεια Τούμπα τον ανανεωμένο φέτος ΠΑΟΚ. Οι Καφφές και Γεωργιάδης δεν πανηγύρισαν τα γκολ για συναισθηματικούς λόγους. Την επόμενη αγωνιστική στον ουδέτερο Πύργο (λόγω τιμωρίας για τα περσινά επεισόδια στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό) πήρε μια άνετη και μεγάλη σε έκταση νίκη απέναντι στον Ακράτητο με 7-0.

H πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής ήττα στο πρωτάθλημα έρχεται την 3η αγωνιστική από την Προοδευτική. H επερχόμενη πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, τέσσερις μέρες αργότερα, δικαιολόγησε την αποτυχία στον Κορυδαλλό. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο Κριστιάν Καρεμπέ πρόβαρε το κουστούμι του λίμπερο. Αργά ή γρήγορα θα καταλήξει στη θέση αυτή μόνιμα…

Στη συνέχεια οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποιούν ένα σερί πέντε νικηφόρων παιχνιδιών. Στο ουδέτερο Αλκαζάρ με τον Πανηλειακό (1-0), στην Ξάνθη με την Skoda (3-1), όπου η τιμωρία του Λάμπρου Χούτου γίνεται η αιτία να ανατείλει το αστέρι του Νέρι Καστίγιο, στη Ριζούπολη με ΟΦΗ (4-1) και Καλλιθέα (2-0) και στη N. Σμύρνη με την AEK. Στο πρώτο Αθηναϊκό ντέρμπι της σεζόν ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη (1-0) χωρίς να πιάσει μεγάλη απόδοση και παρά το γεγονός ότι αγωνιζόταν με 10 ποδοσφαιριστές από το 61΄, λόγω αποβολής του Τάσου Πάντου. Την επόμενη αγωνιστική (9η) έρχεται το «χαστούκι» από τον Ιωνικό. O Ζιοβάνι δίνει προβάδισμα με δύο γκολ, αλλά οι Νικαιώτες καταφέρνουν να ισοφαρίσουν. Είναι το δεύτερο στραβοπάτημα και μάλιστα συνέπεσε πριν από αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ (με Γκαλατάσαραϊ).

Μία εβδομάδα αργότερα, ο αναγεννημένος Ολυμπιακός και με το Ζιοβάνι να συνεχίζει τα… μαγικά του περνάει χωρίς πρόβλημα από τη N. Ευκαρπία. H νίκη με 3-1 επί του Ηρακλή του δίνει έναν αέρα δύο βαθμών από τον Παναθηναϊκό, με αποτέλεσμα η ισοπαλία στο ντέρμπι των «αιωνίων» (11η) ν’ αφήνει στους πάντες μια γεύση ικανοποίησης.

Οι τέσσερις αγωνιστικές μέχρι το τέλος στέφθηκαν με επιτυχία παρά το σοκ της ντροπιαστικής ήττας από τη Γιουβέντους. Οι πρωταθλητές επικράτησαν επί των Πανιωνίου (2-1), Χαλκηδόνας (1-0), Αρη (3-0) και Αιγάλεω (2-1).

Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός βλέπει το έργο του να είναι δυσκολότερο από πέρυσι. Οι «πράσινοι» θα χρειαστεί να κάνουν περισσότερες επικίνδυνες αποστολές, αφού βγαίνουν τέσσερις φορές εκτός Λεκανοπεδίου.

Σήμερα αγωνίζονται στην Ξάνθη, δύο φορές πάνε Θεσσαλονίκη για τα ματς με Αρη (25η) και ΠΑΟΚ (28η), ενώ την τελευταία αγωνιστική θα αγωνισθούν στον Πύργο με τον Πανηλειακό. Θετικό στοιχείο για την ομάδα του Γιτζάκ Σουμ είναι το ότι έχει και τα δύο ντέρμπι με AEK (19η) και Ολυμπιακό, όπως και τα επικίνδυνα ματς με Ηρακλή (21η) και Αιγάλεω (22η), στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Επιδίωξη των παικτών του Παναθηναϊκού είναι να μείνουν σε «απόσταση αναπνοής» από τον Ολυμπιακό μέχρι το μεταξύ τους παιχνίδι, ώστε σε μια ενδεχόμενη επιτυχία να είναι αυτοί οι ρυθμιστές των εξελίξεων στις τέσσερις αγωνιστικές που θα απομένουν. Μην ξεχνάμε ότι τα σχέδια, αλλά και τα όνειρα των «πρασίνων» διατηρεί ζωντανά η ισοπαλία που απέσπασαν στην Ριζούπολη (1-1), η οποία τους δίνει προβάδισμα σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού, πάντως, επικρατεί αισιοδοξία, αφού θεωρούν πως με την ενίσχυση των Νιρέν, Κώτσιου και την επιστροφή των Ολισαντέμπε, Κυργιάκου, η ομάδα θα παρουσιάσει ένα νέο πρόσωπο στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, οι ισοπαλίες στη Νεάπολη με τη Χαλκηδόνα (9η) και στα Ανω Λιόσια με τον Ακράτητο (13η) συντέλεσαν κατά πολύ στο -4 και εάν επαναληφθούν η υπόθεση τίτλος θα κλείσει και πάλι άδοξα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή