Στο βάθος… πάγκος

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επισημοποίηση της καθόδου του Γιάννη Ιωαννίδη στην πολιτική με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας χαιρετίστηκε από το σύνολο των ανθρώπων του ελληνικού μπάσκετ για την κίνηση του προπονητή της εθνικής ομάδας ανδρών, αλλά το θέμα του ασυμβιβάστου που έχει τυπική, αλλά και ηθική προέκταση, εξακολουθεί να αφήνει αρκετά ερωτήματα για την κατάληξή του. H διαμόρφωση της κατάστασης δρομολογείται, έως τώρα, από την πλευρά του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη την αποδοχή της πρόσκλησης που του είχε κάνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής για την υποψηφιότητα στην A΄ Θεσσαλονίκης. O κ. Ιωαννίδης δηλώνει απολύτως βέβαιος ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί το παραμικρό κώλυμα στη συνύπαρξη των δύο ιδιοτήτων του, της βουλευτικής -εφ’ όσον εκλεγεί, όπως αναμένεται- και του προπονητικού επαγγέλματός του. Παραιτούμενος εγγράφως από τον μισθό του εθνικού προπονητή και έχοντας συλλέξει διαβεβαιώσεις συνταγματολόγων, ο Ιωαννίδης υπογραμμίζει ότι δεν δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα για το ασυμβίβαστο, ενώ η EOK και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν «ακουμπάνε» το όλο θέμα, θεωρώντας ότι όλες οι εξελίξεις έχουν ανακύψει από τον ίδιο τον προπονητή. Ακόμα και στην περίπτωση που αποδειχθεί το αντίθετο των διαβεβαιώσεων που έχει λάβει ο Γιάννης Ιωαννίδης, η EOK θα περιμένει την επίλυσή του από τον «ξανθό» προπονητή. Πώς μπορεί να προκύψει το «μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου»; Αν κάποιος Ελληνας πολίτης θεωρήσει ότι υπάρχει ασυμβίβαστο οποιουδήποτε βουλευτή με την επαγγελματική ιδιότητά του, έχει το συνταγματικό δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όπως συνέβη παλαιότερα με τον δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ο οποίος ζήτησε τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας και παρά τον ισχυρισμό του ότι ήθελε να ασκεί αφιλοκερδώς τη δικηγορία, διατηρώντας τη βουλευτική έδρα του, τελικώς κρίθηκε ότι η δικηγορία αποτελεί επάγγελμα, ανεξαρτήτως της οικονομικής ή μη σχέσης του εμπλεκομένου και ο κ. Λυκουρέζος παραιτήθηκε από τη βουλευτική ιδιότητά του. Συνεπώς, το ενδεχόμενο κωλύματος και κατ’ επέκτασιν διλήμματος από τον πολιτευόμενο, Γιάννη Ιωαννίδη είναι υπαρκτό, αν και στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του παραμένει στην πρώτη θέση η καθοδήγηση της εθνικής ομάδας μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως και ο ίδιος διατρανώνει.

Το ολυμπιακό ιδεώδες και η συμμετοχή του Γιάννη Ιωαννίδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θεωρούνται και έχουν ατύπως χαρακτηριστεί ο καλύτερος δυνατός επίλογος της προπονητικής καριέρας του, δημιουργούν παράλληλα και την «προστασία» του Ιωαννίδη από «εχθρούς» και «φίλους» που ίσως δεν σεβαστούν το όραμα του Ελληνα προπονητή, αλλά κυρίως την αταλάντευτη συμμετοχή της εθνικής ομάδας στο ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ.

Ο Ιωαννίδης δεν θέλησε να πει «όχι» στην πρόταση – πρόκληση του κ. Κώστα Καραμανλή, αλλά ο ψυχισμός του τού «απαγορεύει» ταυτόχρονα και την «προδοσία» του μπάσκετ, από το οποίο κέρδισε δόξα και ευημερία, με αποτέλεσμα το «δίλημμα», εφόσον τεθεί, να έχει ήδη την απάντησή του…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή