H Φλόγα σε όλη την Ελλάδα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί τα 5.300 χιλιόμετρα σε όλη την Ελλάδα θα διανύσει η Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία θα διέλθει από περισσότερες από 680 πόλεις. Κατά τη διάρκεια χθεσινής παρουσίασης του ελληνικού προγράμματος της Λαμπαδηδρομίας, η διοίκηση της «Αθήνα 2004» ανέφερε ότι από τις 25 Μαρτίου -που θα γίνει η τελετή αφής- το ολυμπιακό φως στις 78 ημέρες του ταξιδιού του, μεταλαμπαδεύεται σε 27 διαφορετικές χώρες του κόσμου από 11.300 λαμπαδηδρόμους και 2.160 συνοδούς λαμπαδηδρόμων. Στην πρώτη φάση της λαμπαδηδρομίας, η Φλόγα θα ταξιδέψει στην Πελοπόννησο και στα νησιά του Αργοσαρωνικού για χρονικό διάστημα επτά ημερών και θα καταλήξει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο χώρο αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Εκεί θα παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων και θα παραμείνει αναμμένη σε ειδικό βωμό μέχρι τις 4 Ιουνίου, οπότε και αρχίζει το διεθνές σκέλος της λαμπαδηδρομίας.

Η… επιστροφή

Στις 9 Ιουλίου 2004, το ολυμπιακό φως επιστρέφει από την Κύπρο στο Ηράκλειο Κρήτης προκειμένου να ξεκινήσει το δεύτερο τμήμα της ελληνικής λαμπαδηδρομίας. H διευθύντρια του προγράμματος λαμπαδηδρομίας της «Αθήνα 2004» κ. Πένυ Μικελοπούλου υποστήριξε ότι η Φλόγα θα ταξιδέψει και στους 54 νομούς της χώρας, σε 32 νησιά και σε 24 ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Το δεύτερο σκέλος της ελληνικής διαδρομής της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας θα ξεκινήσει απ’ την Κρήτη, θα μεταφερθεί στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, στο Βόρειο Αιγαίο και από εκεί, απ’ την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο, θα συνεχίσει το ταξίδι της σε όλη την ηπειρωτική χώρα, διασχίζοντας τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και μέσω της Πελοποννήσου θα καταλήξει στις 13 Αυγούστου στο Ολυμπιακό Στάδιο, για να σημάνει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Θα καλύψει πάνω από 80% της νησιωτικής χώρας και πάνω από 90% της ηπειρωτικής και θα ενώσει τις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας μέσα απ’ το Καστελόριζο, τον Εβρο, τη Φλώρινα και την Κρήτη.

Η επιλογή των προορισμών της Φλόγας στηρίχθηκε στα κριτήρια: ασφάλεια διέλευσης, πληθυσμό, κατάλληλη υποδομή, ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα και γεωγραφική θέση. Στη διαδρομή της Φλόγας περιλαμβάνεται και η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου καθώς έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, με την εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ A. E., η οποία έχει επισπεύσει τις διαδικασίες και την κατασκευή του έργου.

Δωδεκάωρο

Μια τυπική ημέρα λαμπαδηδρομίας ξεκινά απ’ το σημείο όπου θα γίνεται η τελετή διανυκτέρευσης της προηγούμενης ημέρας, για να φτάσει έως την επόμενη στάση, άλλοτε με δρομείς και άλλοτε με άλλα μεταφορικά μέσα. O μέσος όρος της διαδρομής κάθε μέρα θα είναι 10 με 12 ώρες, συμπεριλαμβάνοντας διαφορετικής χρονικής διάρκειας στάσης, με ιδιαίτερο πολιτιστικό πρόγραμμα στις 41 πόλεις όπου η Φλόγα θα διανυκτερεύσει.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της «Αθήνα 2004» Μάρτον Σίμιτσεκ δήλωσε ότι το κόστος της λαμπαδηδρομίας ανέρχεται σε 46,2 εκατομμύρια ευρώ, με τη συμβολή των χορηγών να φτάνει τα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή