Στην κορυφή με τον κορυφαίο

Στην κορυφή με τον κορυφαίο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρόλο συμβούλου σε θέματα οργάνωσης και στρατηγικής αναλαμβάνει ο Ελληνοαμερικανός ορειβάτης – θρύλος, Πετ Αθανς, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας για λίγες ημέρες, προκειμένου να γνωριστεί με τα μέλη της εθνικής ορειβατικής αποστολής που προετοιμάζονται για την κατάκτηση της κορυφής του Εβερεστ την άνοιξη του 2004.

Γνωστός ως «Κύριος Εβερεστ», ο ελληνικής καταγωγής Πετ Αθανς (Αθανασόπουλος), κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ αναβάσεων στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, βρέθηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά, για να μοιραστεί την πολύτιμη εμπειρία του με τους Ελληνες ορειβάτες που θα προσπαθήσουν να κατακτήσουν την υψηλότερη κορυφή του κόσμου για πρώτη φορά.

Προσκεκλημένος της εταιρείας – χορηγού της προσπάθειας αυτής, Angel Multimedia, ο Πετ Αθανς, ο οποίος έχει ανεβεί στο Εβερεστ συνολικά 7 φορές, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον Δυτικό ορειβάτη, συμφώνησε ήδη να συμμετάσχει στην αποστολή, αναλαμβάνοντας πρωταρχικό ρόλο όσον αφορά στην οργάνωση, στη χάραξη στρατηγικής και στην επιλογή τού κατάλληλου εξοπλισμού. Στη σύντομη διαμονή του στην Αθήνα, ο 44χρονος ορειβάτης – θρύλος μίλησε στην «K» για τις προϋποθέσεις της επιτυχημένης ανάβασης και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι με την σωστή προετοιμασία, οι Ελληνες θα καταφέρουμε να «κάνουμε κορυφή», όπως λέγεται στη γλώσσα των ορειβατών, λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

«Η καλή προετοιμασία, ο άρτιος εξοπλισμός, η υπομονή και η ομαδικότητα αποτελούν σημαντικά συστατικά της επιτυχίας. Ολοι οι ορειβάτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο και ταυτόχρονα, να μην παραμένουν προσκολλημένοι στο αρχικό σχέδιο». Οπως υπογραμμίζει ο Αθανς, το Εβερεστ αποτελεί ένα θρύλο για τους ορειβάτες και στο σημείο αυτό κρύβεται η μεγαλύτερη παγίδα. «Πρέπει κανείς να πατάει γερά στην γη αν θέλει να κάνει κορυφή, να γνωρίζει ποια είναι τα αληθινά σημαντικά πράγματα στη ζωή μας. Το βουνό θα βρίσκεται πάντοτε εκεί και σε καμία περίπτωση δεν χωράει εγωισμούς».

Σοφά λόγια, προερχόμενα από έναν άνθρωπο ο οποίος έχει τιμηθεί με το πολύτιμο Βραβείο Ντέιβιντ Σόουλς, του Αμερικανικού Ορειβατικού Συλλόγου, όταν κλήθηκε το 1996 να διασώσει τον δρα Μπεκ Γουέδερς και τον αρχηγό της ταϊβανέζικης αποστολής, Μάκαλου Γκάου, από βέβαιο θάνατο στα 8.000 μέτρα, κοντά στην κορυφή του Εβερεστ. Να σημειωθεί ότι το βραβείο αυτό δίνεται σε σπάνιες περιπτώσεις και μόνον σε άτομα που επιδεικνύουν εξαιρετική τόλμη, διακινδυνεύοντας την προσωπική τους ασφάλεια, για να διασώσουν άλλους. O Πετ Αθανς ήταν ο αρχηγός της αποστολής που διοργανώθηκε τον Μάιο του 2002 για τα 50 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στην κορυφή του Εβερεστ (1953), στην οποία συμμετείχε και ο Πίτερ Χίλαρι, γιος ενός εκ των δύο πρώτων αναβατών στην ιστορία των Ιμαλαΐων, Σερ Εντμοντ Χίλαρι.

Η ομάδα που προετοιμάζεται για την κατάκτηση του Εβερεστ αποτελείται από τους: Κώστα Τσιβελέκα, Παναγιώτη Κοτρωνάρο, Μιχάλη Στύλλα, Γιώργο Βουτυρόπουλο, Αντώνη Αντωνόπουλο, Παύλο Τσιαντό, Σπύρο Σούλη, Γιώργο Αργύρη, Γιάννη Τήλιο, Κώστα Αποστολόπουλο και Πέτρο Καψομενάκη. Σύμφωνα με τον Πετ Αθανς, πρόκειται για ένα δεμένο σύνολο, με σημαντική δυναμική και ελπιδοφόρες προοπτικές. O ίδιος πρόκειται να παραμείνει μαζί τους στο βουνό για διάστημα περίπου 6 εβδομάδων και θα τους συνοδεύει στο πιο επικίνδυνο πέρασμα, Kumbu Ice Fall, αλλά και στην κορυφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή