Στο βάθος μετάλλιο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα είναι σύμπτωση, αλλά ως γεγονός παραμένει: η «σφαγή» πολλών αθλητών, που έγινε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών του 2003 λόγω ντόπινγκ, ευνοεί κάποιους πρωταθλητές μας. Από τους εννέα άντρες, που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι, οι τέσσερις είχαν πάρει μετάλλιο και ήταν υποψήφιοι για το βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Από αυτούς, οι τρεις αγωνίζονται σε κατηγορίες με μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον. «Συνελήφθησαν» και δύο γυναίκες, η νικήτρια των 75 κιλών, Κινέζα, Σανγκ Σιτσούν και η 4η της ίδιας κατηγορίας, Ουγγαρέζα, Ιλόνα Ντάνκο. Σε αυτήν μετέχει μία από τις μεγάλες ελπίδες μας για κατάκτηση μεταλλίου, η Χριστίνα Ιωαννίδη. H απουσία δύο σπουδαίων αθλητριών, της ανοίγει διάπλατα τον δρόμο.

Από τους τέσσερις άντρες «μεταλλιούχους», μόνον ο 2ος των +105 κ., Ουκρανός, Αρτιόμ Ουντάτσιν είναι αδιάφορος για τους Ελληνες, αφού στη βαριά κατηγορία δεν διαθέτουμε, προς το παρόν, αθλητή ικανό να διεκδικήσει Ολυμπιακό μετάλλιο. Προσέξτε, όμως, ποιοι άλλοι αποκαλύφθηκαν:

– O 2ος στο σύνολο των 69 κ., Ρώσος, Βλαντισλάβ Λουκάνιν. Στην κατηγορία του, υποψήφιοι να μετάσχουν είναι ο Γιώργος Τζελίλης και ο Βαλέριος Λεωνίδης.

– O 2ος των 77 κ., Αρμένιος, Γκεβόργκ Νταβτιάν. Πιθανός αντίπαλός του θα ήταν ο Βίκτωρ Μήτρου.

– O 3ος των 62 κ., Λευκορώσος, Γκενάντι Ολεστσούκ και ο 5ος της ίδιας κατηγορίας, Μολδαβός, Βλαντίμιρ Ποπόφ. Στα 62 κ. αγωνίζεται ο Λεωνίδας Σαμπάνης.

Ισως κάποιοι σπεύσουν να πουν, ότι δεν είναι τυχαία η ανακάλυψη ντοπαρισμένων στις κατηγορίες αυτές. Θ’ αντιτείνουμε, πως, αν υπήρχε «ελληνικός δάκτυλος», θα φρόντιζε να «έμπαινε» και στις κατηγορίες των 85 και των 94 κ., στις οποίες υποψήφιοι ν’ αγωνισθούν είναι οι τρεις «χρυσοί» Ολυμπιονίκες μας, Πύρρος Δήμας και Κάχι Καχιασβίλι και οι Χρήστος Σπύρου, Γιώργος Μαρκούλας και Νίκος Κουρτίδης.

Οι άλλοι αθλητές, στα ούρα των οποίων ανιχνεύθηκαν απαγορευμένες ουσίες, δεν παίζουν ρόλο στη διεθνή άρση βαρών.

Πρέπει, πάντως, να υπενθυμίσουμε, ότι, ακριβώς πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα, τρεις κορυφαίοι Βούλγαροι, οι Γκαλαμπίν Μποέφσκι (69 κ.), Γκεόργκι Μάρκοφ (77) και Ζλάταν Βάνεφ (85) κατηγορήθηκαν, πως σ’ αιφνίδιο έλεγχο, άλλαξαν τα ούρα τους. Αρχικά, αποκλείσθηκαν από το πρωτάθλημα και η οριστική τύχη τους θα κριθεί, πιθανότατα, τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή