Οι ελπίδες μπορεί να γίνουν δάκρυα

Οι ελπίδες μπορεί να γίνουν δάκρυα

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την κοινοποίηση από μέρους της δημαρχίας του Λονδίνου του φακέλου για την υποψηφιότητα της βρετανικής πρωτεύουσας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, η Νέα Υόρκη απαντά με προκλητική τηλεοπτική διαφήμιση, εναντίον της διοργάνωσης Ολυμπιακών στην ίδια πόλη και των σχετικών φιλοδοξιών του Αμερικανού δημάρχου Μπλούμπεργκ. Το σποτ ξεκινά με δήλωση του δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ, που ισχυρίζεται ότι η αμερικανική μεγαλούπολη χρειάζεται επειγόντως να εξοικονομήσει τουλάχιστον 900 εκατομμύρια δολάρια από τις εταιρείες κοινωνικής ωφελείας. Αμέσως μετά, η διαφήμιση αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ο δήμαρχος να υποστηρίζει σχέδια δαπανών 600 εκατομμυρίων δολαρίων με κρατικά κεφάλαια, για την κατασκευή σταδίου, που θα δεξιωθεί τους αγώνες του 2012. Για τους Βρετανούς επισκέπτες, μαθημένοι από τις επικές διενέξεις γύρω από τα γήπεδα του Γουέμπλεϊ και του Πίκετς Λοκ, τα προβλήματα των Νεοϋορκέζων πρέπει να προκαλούν θυμηδία.

Πικρία

Οι αρνητικές εμπειρίες και η πικρία, που ίσως ακολουθήσει την αμερικανική υποψηφιότητα για το 2012, μπορεί να αποβεί μοιραία για τις φιλοδοξίες της πόλης, καθώς ήδη το Λονδίνο και το Παρίσι θεωρούνται τα φαβορί για ανάληψη της διοργάνωσης.

Μία τοπικής σημασίας και ενδιαφέροντος αντιπαράθεση είναι το τελευταίο που χρειάζεται η πόλη, η οποία θεωρείται ήδη το «μεγάλο αουτσάιντερ», μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την επίσημη παράδοση του φακέλου υποψηφιότητας 600 σελίδων στη ΔΟΕ στη Λωζάννη.

Το σχέδιο της Πόλης της Νέας Υόρκης περιλαμβάνει την κατασκευή σταδίου κόστους 1,4 δισ. δολαρίων, πάνω από το αμαξοστάσιο του σιδηροδρομικού σταθμού Πεν Στέισον, στα δυτικά του Μανχάταν, το Ουέστ Σάιντ. Το προτεινόμενο στάδιο θα φιλοξενεί την ομάδα φούτμπολ των Τζετς, ενώ θα αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της υποψηφιότητας της πόλης για τους Ολυμπιακούς του 2012. H ομάδα φούτμπολ θα δαπανήσει 800 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η πολιτεία και η Πόλη της Νέας Υόρκης θα συμμετέχουν στα έξοδα, με 300 εκατομμύρια δολάρια η κάθε μία. «Από το ξεκίνημά της, η υποψηφιότητα NY 2012 θύμισε μία επίχρυση ευκαιρία, σερβιρισμένη σε επίχρυσο δίσκο. Οι προτάσεις αντιβαίνουν τελείως στις προθέσεις της ΔΟΕ να επιβάλει λιγότερο δαπανηρές διοργανώσεις. Το 2012 αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ σπατάλης», εκτιμά ο Μπράιαν Χατς, πρόεδρος οργάνωσης κατά της τέλεσης των Αγώνων στη Νέα Υόρκη. O Χατς διαθέτει μάλιστα και καλά οργανωμένη ιστοσελίδα, στη διεύθυνση: www.New-YorkGames.org Αξιωματούχοι της επιτροπής διεκδίκησης, όμως, υποστηρίζουν ότι το στάδιο αποτελεί το επίκεντρο της υποψηφιότητας, αποκλείοντας ενδεχόμενη κατασκευή του εκτός του Μανχάταν. Αν και η κύρια πολιτειακή υπηρεσία οικονομικής ανάπτυξης της Νέας Υόρκης ενέκρινε τα σχέδια του Μπλούμπεργκ, πριν από δέκα ημέρες, μένει να ξεπεραστεί πληθώρα νομικών και οικονομικών προβλημάτων.

Ο Μπλούμπεργκ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η πόλη πρέπει να εμφανίσει συγκεκριμένο σχέδιο, μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, εάν η Νέα Υόρκη επιθυμεί να παραμείνει στον αγώνα της διεκδίκησης. O δήμαρχος υποσχέθηκε ακόμη ότι οι εργασίες κατασκευής του νέου σταδίου θα ξεκινήσουν μέχρι τις 6 Ιουλίου του 2005, ημερομηνία κατά την οποία η ΔΟΕ θα έχει συνάντηση στη Σιγκαπούρη για να ανακοινώσει τη διοργανώτρια πόλη των Αγώνων του 2012. O Μπλούμπεργκ έχει δεσμευθεί να αποσύρει την υποψηφιότητα της πόλης, εφόσον δεν εξασφαλίσει έγκριση για την κατασκευή του σταδίου. «Πρέπει να μπορώ να αντικρίσω τα μέλη της ΔΟΕ κατάματα και να τους πω ότι το στάδιο θα κτισθεί», είπε ο δήμαρχος.

Αντιρρήσεις

Οι αντίπαλοι του σχεδίου κατασκευής εκφράζουν, όμως, αντιρρήσεις που ξεπερνούν τα οικονομικά ζητήματα. Υποστηρίζουν έτσι ότι το στάδιο θα δημιουργήσει κυκλοφοριακή συμφόρηση και προβλήματα στάθμευσης, σε οικόπεδο, που θα έπρεπε να αξιοποιηθεί με άλλον τρόπο. H υποψηφιότητα της Νέας Υόρκης έχει κρατήσει πολύ χαμηλότερους τόνους, απ’ ό,τι το Παρίσι και το Λονδίνο στις αντίστοιχες υποψηφιότητές τους, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική μεγαλούπολη πέτυχε ήδη να συγκεντρώσει το πόσον των 35 εκατομμυρίων δολαρίων από δωρεές ιδιωτών. Αξιωματούχοι της δημαρχίας επισημαίνουν, όμως, ότι προετοιμάζουν εκστρατεία διεθνών πιέσεων, μόλις κατατεθεί επισήμως ο φάκελος υποψηφιότητας. Κρυφή ελπίδα των συνεργατών του δημάρχου Μπλούμπεργκ είναι ότι η διαμάχη γύρω από την κατασκευή του σταδίου θα έχει λήξει μέχρι τότε, επιτρέποντας τη διεξαγωγή αποτελεσματικής καμπάνιας προώθησης στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή