«Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς μας»

«Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς μας»

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πηγαιμό για την…Κοζάνη, ο Αργύρης Πεδουλάκης ήξερε ότι αναλαμβανόντας την τεχνική ηγεσία του Μακεδονικού, δεν πήγαινε στην επαρχία για να κάνει το… «αγροτικό» του ως προπονητής, αλλά για να καταξιώσει την ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα, ύστερα από τα δύο πρώτα χρόνια παραμονής της.

Οταν ο Ελληνας προπονητής που ανήκει στη νεότερη γενιά, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της KAE, Κώστα Μεσάικο, η συζήτηση των στόχων του Μακεδονικού δεν επεκτάθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας. Εννέα μήνες αργότερα, ο Μακεδονικός φιγουράρει στα ημιτελικά του Uleb Cup, αποτελεί, πλέον, τον μοναδικό εκπρόσωπο του ελληνικού μπάσκετ στη διοργάνωση και ξεδιπλώνει τα όνειρά του, μέχρι και τη διεκδίκηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου. Μπορεί στο πρωτάθλημα της A1 Κατηγορίας ο Μακεδονικός να μην έχει καταφέρει, μέχρι τώρα, τουλάχιστον, να συμμετάσχει στα πλέι οφ (εφέτος ο στόχος είναι πολύ πιο εφικτός), αλλά η ευρωπαϊκή προοπτική ανέτρεψε θετικά την ιεράρχηση των στόχων.

«Είναι αυτονόητο ότι δεν θα λέγαμε «όχι» σε μια καλή ευρωπαϊκή πορεία, γιατί όταν ανέλαβε τις τύχες της ομάδας, είχα ζήτησει τη συμμετοχή της ομάδας σε μια δυνατή ευρωπαϊκή διοργάνωση, προκειμένου να αποκτήσουν όλοι οι παίκτες εμπειρίες με ταχύρρυθμο τρόπο», λέει στην «K» ο Αργύρης Πεδουλάκης και εξηγεί το σκεπτικό του: «O Μακεδονικός κάνει ακόμα τα πρώτα βήματα του στην A1 Κατηγορία και μπορεί να έχει αποφύγει τον κίνδυνο του υποβιβασμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε σε μια μικρομεσαία θέση.

Η Ευρώπη «σκληραγωγεί»

«Η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει κάθε ομάδα να «σκληραγωγήσει» τον αγωνιστικό χαρακτήρα της, γιατί οι παίκτες συνηθίζουν να παίζουν έναν αγώνα κάθε τρεις ημέρες και χρειάζεται να προσαρμόζονται άμεσα στις απαιτήσεις. Εφ’ όσον η φετινή ομάδα του Μακεδονικού είχε προδιαγραφές να αντέξει στις διπλές υποχρεώσεις του πρωταθλήματος και του Uleb Cup, «ανοίξαμε πανιά» και φτάσαμε μέχρι εδώ. Πιστεύω, όχι άδικα».

— Ηρθε πρόωρα αυτή η ιστορική πρόκριση για τον Μακεδονικό;

– Για τα χρόνια που βρίσκεται η ομάδα στο πρωτάθλημα της A1 φαίνεται ότι είναι πρόωρη, αλλά δεν νιώσαμε σε κανένα σημείο αυτής της πορείας ότι ρισκάραμε και χρειάστηκε να παρατήσουμε κάποιον από τους δύο στόχους μας. Αντίθετα, η φιλοσοφία μας είναι ότι μπήκαμε στον «χορό» και θα «χορέψουμε» όσο το δυνατόν καλύτερα. Ισως να έχουμε ξεπεράσει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές μας, όμως ακόμα και τώρα δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τον τελικό, αλλά το επόμενο παιχνίδι του πρωταθλήματος.

«Προσγειωμένος»

Ο Πεδουλάκης είναι εκ φύσεως, «προσγειωμένος» και αποφεύγει την υπεραισιοδοξία, ειδικά όταν η ομάδα, την οποία καθοδηγεί προχωράει για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε δύσβατα και άγνωστα «μονοπάτια», όπως αυτό των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. O ευρωπαϊκός απολογισμός, ανεξαρτήτως της έκβασης των δύο ημιτελικών αγώνων με τη Χέμοφαρμ, είναι πολύ θετικός για τον Μακεδονικό: «H πρόκριση είναι μεγάλη επιτυχία για την ομάδα, τη διοίκηση και την πόλη της Κοζάνης. Τώρα, γίναμε γνωστότεροι στην Ευρώπη, η πόλη διαφημίζεται και οι παίκτες, κυρίως οι Αμερικανοί και οι κοινοτικοί, νιώθουν πολύ καλύτερα επειδή η ευρωπαϊκή διάκριση τονίζει την υστεροφημία τους».

— H πρόκριση κρίθηκε στο τελευταίο, άστοχο σουτ του Πόποβιτς, παρά τα θεμέλια που μπήκαν στη νίκη του πρώτου αγώνα;

– Πιστεύω ότι είχαμε τόλμη και ήρθε η τύχη να μας βοηθήσει. Προκριθήκαμε δίκαια σε βάρος πολύ καλού αντιπάλου και κυρίως πιο έμπειρου. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε στα ημιτελικά. Στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, παίξαμε μ’ ένα ξένο παίκτη, γιατί ο Μάικλ δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής, ενώ ο Χίζνιακ έλειψε για ενάμιση μήνα. Οι δυσκολίες μας δυνάμωσαν και μείναμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, γιατί αναλύσαμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.

— Πιστεύεις στην έδρα του Μακεδονικού; Υπάρχει η συμπαράσταση που περίμενες;

– Δεν μιλάμε για οργανωμένους οπαδούς, αλλά για φιλάθλους που έχουν αρχίσει να αγαπάνε το μπάσκετ και την ομάδα. Εχω διαπιστώσει ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται και η ομάδα ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες απαιτήσεις που δημιουργούνται. Το νέο γήπεδο αποτελεί εφαλτήριο για μεγαλύτερους στόχους και ο Μακεδονικός θα ανεβεί σε υψηλότερο επίπεδο. Αρκεί και η ομάδα να είναι αξιόμαχη, σοβαρή και να συνεχίσει να προσελκύει τον κόσμο. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

— Σε προσωπικό επίπεδο, τι σημαίνει η πρόσφατη πρόκριση του Μακεδονικού;

– Επιβεβαίωση της δουλειάς που έχω αναλάβει και τίποτα περισσότερο. Δεν έχω να αποδείξω κάτι. Κάθε διάκριση «καθρεφτίζει» τη δουλειά του προπονητή και των παικτών που έχει επιλέξει για να την διεκπεραιώσουν. Βλέπω μόνο το επόμενο παιχνίδι και θα κάνουμε ταμείο στο τέλος της χρονιάς. Πάντως, βαδίζουμε βάσει προγράμματος και χωρίς να κάνουμε άλματα. Δεν μου αρέσουν τα… πυροτεχνήματα.

— H Χέμοφαρμ που αντιμετωπίζετε στον ημιτελικό είναι στα «μέτρα» του Μακεδονικού;

– Πρόκειται για σοβαρή ομάδα της σερβικής σχολής και την έχω παρακολουθήσει σε τρεις διαφορετικούς αγώνες. H πρόκριση θα κριθεί και στα δύο παιχνίδια, έχουμε την εμπειρία των αγώνων με το Μαρούσι και θα προσπαθήσουμε να πάμε ψηλότερα. Αν αξίζουμε, θα προκριθούμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή