Ενα ντέρμπι με ιδιαιτερότητες

Ενα ντέρμπι με ιδιαιτερότητες

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια εβδομάδα με έντονα συναισθήματα, η περασμένη για τον Ολυμπιακό. Ξεκίνησε με το ντέρμπι στην Τούμπα, συνεχίστηκε με την ανακοίνωση της απόφασης της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ για τη διατήρηση της τιμωρίας του Σταδίου Καραϊσκάκη και… κατέληξε με τη γιορτή των γενεθλίων (για τα 80 χρόνια απ’ την ίδρυση του συλλόγου) στον αγώνα με τη Νιούκαστλ, που χάλασε ο Ισπανός διαιτητής Ιμπάνεθ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ολυμπιακός καλείται απόψε να αφήσει πίσω του όλα όσα τον «πλήγωσαν», να ανασυντάξει τις δυνάμεις και να διεκδικήσει τη νίκη στο ντέρμπι με την AEK. Θα είναι το έκτο φετινό εντός έδρας παιχνίδι για τους Πειραιώτες, το οποίο θα διεξαχθεί χωρίς κόσμο. Παρεμπιπτόντως, το «Καραϊσκάκη» θα είναι άδειο και στη ρεβάνς με την Καστοριά για τον προημιτελικό γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας.

Δεν είναι εκτός πραγματικότητας όποιος υποστηρίζει πως το πλεονέκτημα της «καυτής» έδρας του «Καραϊσκάκη» ουσιαστικά «εξατμίζεται», με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να συνεχίζουν την εντός συνόρων πορεία τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός πως το αποψινό ντέρμπι με την AEK διεξάγεται μόλις τρεις ημέρες μετά την υπερπροσπάθεια των εννέα παικτών που ολοκλήρωσαν τον αγώνα απέναντι στους «ανθρακωρύχους».

Το μόνο βέβαιο είναι πως η γιορτή που… δεν έγινε ποτέ στο παιχνίδι με τη Νιούκαστλ έχει αφήσει μια πικρή γεύση σε όλους στο ποδοσφαιρικό τμήμα των «ερυθρολεύκων». Αλλά δεν θα πρέπει να γίνει λόγος για «πληγωμένη» ψυχολογία, διότι είναι κοινώς παραδεκτό πως οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς υπερέβαλαν εαυτούς προκειμένου να κάνουν το θαύμα με τους Αγγλους. Το αναγνώρισε ο κόσμος που έμεινε στην κερκίδα έως και το ενενήντα. O κόσμος που χειροκρότησε, αποθέωσε -ναι, δεν είναι υπερβολή- τους ποδοσφαιριστές σαν να ήταν εκείνοι οι νικητές. Μία συμπεριφορά που σίγουρα τονώνει το ηθικό των «ερυθρολεύκων».

Πίκρα αλλά και πείσμα συνθέτουν ένα μίγμα ικανό να λειτουργήσει ευεργετικά στο παιχνίδι των «ερυθρολεύκων» και να υπερκαλύψει απόψε την κόπωση που ομολογουμένως υπάρχει απ’ την υπερπροσπάθεια της Πέμπτης. Είναι γεγονός ότι πολλά κρίνονται έως και τις 20 του μηνός σε όλα τα μέτωπα και για τον λόγο αυτό επικρατεί και εποικοδομητική ύφεση στις εσωτερικές σχέσεις.

Απαντες στο ποδοσφαιρικό τμήμα έχουν συνειδητοποιήσει και έχουν υιοθετήσει την καταγγελία της διοίκησης πως ο Ολυμπιακός τελεί υπό διωγμό, αντιμετωπίζοντας τις βαρύτατες συνέπειες επιλεκτικής, όπως τονίστηκε διά στόματος Σωκράτη Κόκκαλη, αθλητικής δικαιοσύνης και θέλουν από την πλευρά τους να δώσουν απάντηση μέσα στο γήπεδο. Μάλιστα, σε συζητήσεις μεταξύ παικτών διατυπώνεται και το μεγάλο τους επαγγελματικό παράπονο ότι πλήττονται κατά βάσιν και οι ίδιοι όταν είναι υποχρεωμένοι να παίζουν χωρίς τους οπαδούς τους, προσθέτοντας παράλληλα πως θίγονται τα συμφέροντά τους με την αύξηση της αγωνιστικής δυσκολίας που επιφέρουν οι συνεχείς ποινές.

Την ίδια ώρα, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ορθώς σκεπτόμενος, προσπαθεί να μην κυριαρχήσει στους παίκτες του το αίσθημα της αδικίας και να μην αποπροσανατολιστούν. Είναι βέβαιο πως με νίκη απόψε θα ισχυροποιηθεί ο Ολυμπιακός στην κούρσα για τον τίτλο. Από την πλευρά της, η διοίκηση δεν κρύβει τους φόβους της για το πώς θα τελειώσει αυτό το πρωτάθλημα, έχοντας αποκλείσει για την ώρα κάθε κινητοποίηση που μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ορισμένους εκνευρισμένους οπαδούς της ομάδας.

Διάχυτη είναι η αγωνία στον Πειραιά εξ αιτίας των εξελίξεων που δημιούργησε η νέα τιμωρία. Αλλά υπάρχει και σκεπτικισμός, πού σπαταλήθηκε η διαφορά των επτά βαθμών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχει, πάντως, η αίσθηση πως ο Ολυμπιακός παίζοντας με την πλάτη στον τοίχο -όπως έγινε και την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ- ξέρει να βγάζει στο γήπεδο το πάθος που απαιτείται. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται και λίγη τύχη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή