Οπου φτωχός (Βραζιλιάνος) κι η μοίρα του…

Οπου φτωχός (Βραζιλιάνος) κι η μοίρα του…

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στιγμές που θύμιζαν τα χρόνια της αποικιοκρατίας των Πορτογάλων στη Βραζιλία έζησαν την περασμένη Κυριακή όσοι προσπάθησαν να δουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα στο γήπεδο «Γκαρίντσα» της Μπραζίλια. Μπορεί η εθνική ομάδα της Βραζιλίας να έκανε… υγιεινό περίπατο κερδίζοντας με 5-0 τη Χιλή για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά εκτός αγωνιστικού χώρου οι πλανόδιοι πωλητές πρόχειρου φαγητού δίπλα στις τουαλέτες θύμιζαν τον τρόπο που οι Πορτογάλοι έχτιζαν τις βίλες τους, με την κουζίνα δίπλα στο μπάνιο ώστε να περιορίζεται η δυσοσμία με τις μυρωδιές των φαγητών…

Για τους περισσότερους Βραζιλιάνους η επίσκεψη στο γήπεδο για να δουν την ομάδα τους έχει γίνει μια δυσάρεστη εμπειρία, εκτός κι αν ανήκουν στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις που απολαμβάνουν προνόμια.

Υποτίθεται πως οι τοπικές Αρχές της Μπραζίλια ξόδεψαν πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ για να βελτιώσουν το γήπεδο εν όψει του αγώνα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του είχε τελικά απαράδεκτη εικόνα και μόνο η εξέδρα των επίσημων προσκεκλημένων της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ήταν σε υποφερτή κατάσταση.

Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονταν μεταξύ 70 και 300 ρεάλ (από 30 έως 130 δολάρια δηλαδή), τη στιγμή που 300 ρεάλ είναι ο βασικός μισθός στη Βραζιλία. Παρ’ όλ’ αυτά, άνθρωποι που έκαναν… αιματηρή οικονομία για να βρεθούν στην εξέδρα αναγκάστηκαν αν περιμένουν για ώρες στις ουρές μέσα στη ζέστη για να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο. Φίλαθλοι αναφέρουν τις δυσάρεστες εμπειρίες τους, όπως για παράδειγμα κάποιος που το προσωπικό του γηπέδου τον έστελνε από ‘δω κι από ‘κει χωρίς να μπορεί αν τον εξυπηρετήσει, μολονότι ήταν αναγκασμένος να κινείται με πατερίτσες!

Πολλοί παραπονέθηκαν ότι φτάνοντας στο γήπεδο είδαν τις θέσεις τους πιασμένες κι άλλοι μαρτυρούν ότι την ημέρα του αγώνα είδαν το προσωπικό να επιτρέπει την είσοδο σε φιλάθλους που δεν είχαν εισιτήρια. H βρωμιά και η δυσοσμία στις τουαλέτες ήταν ανυπόφορη και μέσα σ’ όλα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος των κερκίδων είχε καλυφθεί από μια κόκκινη σκόνη που είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Μπραζίλια κατά τις περιόδους της ξηρασίας.

Εξάλλου, οι υψηλές τιμές των εισιτηρίων κάνουν τα παιχνίδια απρόσιτα για τον απλό εργαζόμενο, που συνήθως αρκείται να παρακολουθήσει μια προπόνηση, ενώ οι πλουσιότεροι μπορεί και να δουν το παιχνίδι τζάμπα!

Τα MME της Βραζιλίας αναφέρουν ότι εκατοντάδες πολιτικοί είχαν εξασφαλίσει πρόσκληση από την ομοσπονδία, ενώ πολλοί χορηγοί βρίσκονταν σε ειδικά διαμορφωμένες σουίτες, όπου μάλιστα τους προσφέρονταν φαγητά και ποτά.

Η Βραζιλία είναι το ακλόνητο φαβορί για την ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, αφού οι υπόλοιπες ομοσπονδίες της Νότιας Αμερικής έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητά της. Εννέα χρόνια νωρίτερα, η κατάσταση στα περισσότερα γήπεδά της είναι παρόμοια με αυτήν του «Γκαρίντσα» και πολύ πρόσφατα ο ίδιος ο Πελέ παραδέχτηκε ότι μονάχα η έδρα της Κοριτίμπα πληροί τις προϋποθέσεις της ΦΙΦΑ για διεθνείς αγώνες.

Πριν από δύο χρόνια, με κάποιες κυβερνητικές διατάξεις φάνηκε ότι θα μπορούσαν κάπως να βελτιωθούν τα πράγματα, αλλά τα όποια βήματα προόδου έγιναν μονάχα σε ό,τι αφορά τα ματς πρωταθλήματος με την περιορισμένη προσέλευση κόσμου. Τον περασμένο Ιούλιο, φίλαθλοι της Σάο Πάολο παραπονούνταν ότι έμειναν μέχρι και εννέα ώρες στην ουρά για ένα εισιτήριο του αγώνα με την Ατλέτικο Παραναένσε για το Κόπα Λιμπερταδόρες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή