Πισω απο τις Καμερες

5' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κριθεί ως προπονητής

Στην Ελλάδα ειδικά, ο προπονητής είναι ο εύκολος στόχος. Εχει την αντικειμενική ευθύνη για την εικόνα της ομάδας του κι, αν δεν είναι καλή, αυτός «πληρώνει συνήθως το μάρμαρο», ακόμα κι όταν είναι νωπές οι δάφνες της κατάκτησης ενός νταμπλ (Μπάγεβιτς, Σουμ, τα δύο τελευταία παραδείγματα). Σε τέτοια δύσκολη θέση έχει περιέλθει και ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι, μετά τις άσχημες εμφανίσεις του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα και τη φτώχεια των αποτελεσμάτων του.

Α λα Ρόκι…

Στο περυσινό πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός δεν έχασε ούτε έναν παίκτη του με απ’ ευθείας κόκκινη κάρτα. Εφέτος, έχει ήδη χάσει τρεις μέσα σε δύο αγωνιστικές. Καλή η εξήγηση του Γκονζάλες περί εκνευρισμού των παικτών γιατί οι κόποι τους δεν βγαίνουν μέσα στο γήπεδο και δεν κερδίζουν αυτά που εκτιμούν ότι δικαιούνται βάσει των προσδοκιών και της δουλειάς τους, μόνο που αυτή η εξήγηση δεν κολλάει με τίποτα σε σοβαρούς (και καλοπληρωμένους) επαγγελματίες. Αν ήταν κάθε φορά που η δουλειά μας δεν πήγαινε καλά να πλακώναμε στις μπουνιές τους άλλους, η ζωή μας θα θύμιζε ταινία του… Ρόκι!

Απειρος διαιτητής

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όσο άσχημη εμφάνιση κι αν έκανε ο Παναθηναϊκός, δεν υπάρχει κανένας κανονισμός που να λέει ότι μια ομάδα που δεν παίζει καλά, δεν πρέπει να πάρει και δεύτερο και τρίτο πέναλτι ή αποβολές αντίστοιχα, όταν τα δικαιούται. H φάση του Κονσεϊσάο ήταν ο ορισμός του πέναλτι, ενώ εύκολα μπορούσε να δοθεί κόκκινη στον Ντα Κόστα, ο οποίος έκανε στον Νίλσον ό,τι έκανε και ο Σέριτς στον Τσιμπλίδη, έστω κι αν ο Σουηδός δεν αντέδρασε θεατρινίστικα. Στον συγκεκριμένο διαιτητή, δεν μπορείς πάντως να καταλογίσεις… δόλο, εξ ου και οι λιγοστές διαμαρτυρίες. Πρόκειται απλώς για άπειρο διαιτητή, που πολύ συχνά βρισκόταν μακριά από τις φάσεις.

Το καλάμι

Το πιο άσχημο πράγμα είναι να καβαλάς το καλάμι, και μάλιστα πριν ακόμη το αγοράσεις! H εικόνα του 19χρονου Σικαμπάλα, να φεύγει από το γήπεδο της Τούμπας 10 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα, την ώρα που ο Καραγεωργίου σήκωσε τον Εγκωμίτη για να κάνει την τρίτη και τελευταία αλλαγή, θεωρούμε ότι ήταν πολύ πιο απογοητευτική, ακόμη και από αυτή που παρουσίασε ο ΠΑΟΚ στο β΄ ημίχρονο με τον Ατρόμητο. Είναι πασιφανές πως τα μυαλά του νεαρού έχουν πάρει αέρα, ειδικά μετά τους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων που τον αποκαλούσαν νέο ηγέτη της ομάδας. H χθεσινή συγγνώμη του Αιγύπτιου από τους συμπαίκτες του δεν μας λέει τίποτα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η συμπεριφορά του σε λίγα χρόνια, όταν θα είναι ένας καταξιωμένος ποδοσφαιριστής. Εξάλλου, μην ξεχνάμε και τη λαϊκή ρήση ότι από τότε που βγήκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο.

Την πάτησε

Ο Τσάπλαρ δεν πρόλαβε στον πάγκο του Πανιωνίου, όχι μόνο να κάνει «παρέλαση» μέχρι την 28η Οκτωβρίου, αλλά ούτε να κρατήσει… ομπρέλα για τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου. Γιατί, ανεξαρτήτως αν δεν πρόλαβε να αποδείξει ότι ήταν ή όχι καλός προπονητής, ήταν εξαρχής το «εξιλαστήριο θύμα» της διοίκησης, όπως συνέβη και πέρυσι με τον Κάρολ Πέτσε. Δηλαδή, ο Γιόζεφ Μπουμπένκο που έχει μάθει πώς διοικείται η «κυανέρυθρη» ομάδα, τυχαία δεν δέχτηκε να επιστρέψει το καλοκαίρι;

Εντυπωσιακή

«Επικίνδυνα καλή» χαρακτηρίστηκε η Εθνική ομάδα μπάσκετ για την απόδοσή της στα δύο τελευταία φιλικά παιχνίδια με την Κροατία και την Ισπανία. H μεταμόρφωσή της προς το καλύτερο είναι εντυπωσιακή και αυτό που μπορεί να ανησυχεί μόνο τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τους συνεργάτες του είναι ποιος μπορεί να είναι ο απρόβλεπτος παράγοντας που θα χαλάσει αυτή την εικόνα στα επίσημα παιχνίδια του Ευρωμπάσκετ. H σιγουριά για την ποιότητα της Εθνικής, αλλά και την ψυχολογία της, είναι δεδομένη.

Σενάρια

Αν η Εθνική μπάσκετ πάρει την πρώτη θέση του ομίλου της, προκριθεί στον προημιτελικό και εν συνεχεία στον ημιτελικό, θα παίξει με τους «οικοδεσπότες» του Ευρωμπάσκετ, τους Σέρβους. Θα έχει «σπάσει» το φράγμα της οκτάδας και θα παίξει στα ημιτελικά, αλλά οι πιθανότητες συμμετοχής της στον τελικό της διοργάνωσης θα μειωθούν. Ενα ωραίο βαθμολογικό σενάριο που θέλει, όμως, υπομονή και αυξάνει την αγωνία μέχρι να υλοποιηθεί, θέλει την Εθνική να βγαίνει τρίτη στον όμιλό της, να παίζει τον χιαστί αγώνα και να νικάει, να συνεχίζει νικηφόρα στον προημιτελικό και στον ημιτελικό να μην αναμετράται με τους Σέρβους. Δηλαδή, μιλάμε για έναν αγώνα περισσότερο, αλλά και μεγαλύτερο κέρδος στο… «βάθος» του Ευρωμπάσκετ και με φόντο το βάθρο…

Κι όμως…

«Εχω δει την κόρη μου, που είναι 2,5 μηνών, μόνο 15 ημέρες. Αγωνίζομαι με την εθνική ομάδα βόλεϊ γιατί την αγαπώ», μας έλεγε ο Ακης Χατζηαντωνίου. Και, όμως, υπήρξαν κάποιοι που υποστήριξαν ότι τα παιδιά δεν ήθελαν να νικήσουν στον αγώνα με τους Ισπανούς.

Δεν είχαν άγχος

Τελικά, η ομάδα βόλεϊ της Ισπανίας παραλίγο να γίνει ο… φονέας των γιγάντων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στον ημιτελικό με την Ιταλία οδήγησε την αναμέτρηση στο τάι μπρέικ και ενώ προηγείτο έχασε εξαιτίας λαθών. Οι Ιβηρες δεν αγωνίστηκαν με κανένα άγχος και ούτε θα τους… έπαιρνε κανένας το κεφάλι εάν τερμάτιζαν τελευταίοι. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που μας έλεγε ο αρχηγός της ομάδας, Ραφαέλ Πασκουάλ, ότι έκανε μόνο 15 ημέρες προετοιμασία…

Τον Μπέο κανείς

Απίθανος ο Αχιλλέας Μπέος. Οταν έφερε τον Τσάπλαρ, τον παρουσίασε σαν… τεράστιο προπονητή. Οπως ακριβώς και τους ποδοσφαιριστές που αγόρασε εφέτος. Ηδη όμως στη δεύτερη αγωνιστική τού έδειξε την πόρτα εξόδου. Πότε πρόλαβε ο Τσέχος τεχνικός να… ξεχάσει την μπάλα δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Οπως ακριβώς και το γιατί ο Μπέος άλλαξε κατά τα 8/11 την περσινή του ομάδα. Ομως βλέπετε κανείς δεν τολμάει να ζητήσει εξηγήσεις από τον «ισχυρό» άνδρα της ΠΑΕ. Αλλά και να ζητούσε, θα μπορούσε να αντιληφθεί και να κατανοήσει τις… αναλύσεις του για το όραμα που έχει για τον Πανιώνιο. Εναν Πανιώνιο που όσοι τον παρακολούθησαν το Σάββατο είδαν μία από τις χειρότερες εμφανίσεις της ιστορικής ομάδος.

Είχε «δεμένα» τα χέρια του ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι

Πέρα από την κλασική πίστωση χρόνου που δικαιούται κάθε ομάδα νέα σε πρόσωπα, συστήματα και νοοτροπία, η ιδιόρρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στον Παναθηναϊκό πριν από το παιχνίδι με τον Ιωνικό, δεν άφηνε κανένα περιθώριο για να βγει στο παιχνίδι εικόνα «ομάδας». Για δέκα μέρες, έλειψαν 14 διεθνείς, τέσσερις εκ των οποίων επέστρεψαν τραυματίες, όπως τραυματίες ήταν κι άλλοι 2-3 που είχαν μείνει στην Παιανία. Αλλοι παίκτες ήταν τιμωρημένοι για το πρωτάθλημα, άλλοι για την Ευρώπη, με λογική συνέπεια ο οποιοσδήποτε προπονητής στη θέση του Μαλεζάνι να είχε δεμένα τα χέρια στην προσπάθειά του να ετοιμάσει με δύο προπονήσεις δύο εντελώς διαφορετικές ενδεκάδες. Το πόσο ιδιόρρυθμη ήταν η κατάσταση, φαίνεται από το εξής: από τους δέκα παίκτες που τελείωσαν τον αγώνα της Νεάπολης, οι τέσσερις [Γκούμας, Νίλσον (φωτ.), Τόργκελε και Δάρλας] έπαιζαν για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι. Ολοι όσοι έπαιξαν, ούτε στην προπόνηση δεν είχαν φτιάξει ξανά ενδεκάδα. Γι’ αυτό, καλό είναι να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στον Μαλεζάνι να δείξει τη δουλειά του. Προπονητής είναι ο άνθρωπος, όχι ταχυδακτυλουργός…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή