Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE WASHINGTON ΡΟSΤ

Πόλη πρωταθλητών

Οι φίλαθλοι της αμερικανικής πρωτεύουσας περίμεναν εδώ και γενεές να δουν την πόλη τους να μετατρέπεται σε πόλη πρωταθλητών, με όλα τα ευχάριστα παρεπόμενα που απολαμβάνουν οι φίλαθλοι της Βοστώνης, της Νέας Υόρκης ή του Λος Αντζελες. Αυτό το Σαββατοκύριακο, όμως, οι ελπίδες του οπαδών της Ουάσιγκτον αναπτερώθηκαν με τη δύσκολη νίκη της ομάδας φούτμπολ της πόλης, των Ρέντσκινς επί των πάντα επίφοβων Μπέαρς του Σικάγο. Το πλήθος των 90.000 που έσπευσε στο στάδιο «ΡΦΚ» για να παρακολουθήσει τον πρώτο αγώνα της σεζόν για τους Ρέντσκινς, δεν κατάφερε ωστόσο να ξεπεράσει εκείνο που αγόρασε εισιτήρια για τον αγώνα μπέιζμπολ των Νάσιοναλς κατά των Μπρέιβς της Ατλάντα, που ξεπέρασε τους 112.000. Την ίδια ακριβώς στιγμή, που οι Ρέντσκινς έσπρωχναν πίσω την άμυνα των Μπέαρς, οι Νάσιοναλς σκοράριζαν τέσσερις κρίσιμους πόντους κατά των Μπρέιβς. H λήξη του αγώνα έφερε, όμως, πίκρα στην Ουάσιγκτον καθώς η τοπική ομάδα ηττήθηκε εν τέλει με 7-9 από τους φιλοξενούμενους. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι, όμως, τα αποτελέσματα μιας αγωνιστικής, αλλά η ελπίδα που γεννιέται για την αγωνιστική εξέλιξη των ομάδων της πρωτεύουσας.

ΜΙRRΟR

Εγώ είμαι αφεντικό!

Επέμεινε ότι συνεχίζει να διοικεί την εθνική Αγγλίας, ο Σουηδός προπονητής της Σβεν Γκόραν Ερικσον, μετά τη σκληρή κριτική που δέχεται εξαιτίας της ταπεινωτικής ήττας της ομάδας από την εθνική Βόρειας Ιρλανδίας, στα πλαίσια των προκριματικών του Μουντιάλ 2006. H έντονη λεκτική αντιπαράθεση, που ξεκίνησε μεταξύ του Ουέιν Ρούνι και του αρχηγού της εθνικής Ντέιβιντ Μπέκαμ μέσα στον αγωνιστικό χώρο, συνεχίσθηκε και στα αποδυτήρια. Αν και ο Ερικσον απέφυγε να σχολιάσει το συγκεκριμένο γεγονός, υποστήριξε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ότι παραμένει επικεφαλής της ομάδας και ότι δεν έχει μεταβάλει το προπονητικό του ύφος. H ηγεσία του Ερικσον δέχθηκε ευθεία αμφισβήτηση, μετά την παραδοχή από μέρους του Σουηδού τεχνικού ότι οι παίκτες του έχασαν το ηθικό τους στο γήπεδο του Ουίνδσορ Παρκ. Ενώ, όμως, ο Ερικσον σχεδιάζει να επανέλθει στον σχηματισμό 4-4-2, χωρίς τον τιμωρημένο Ρούνι, κατά της Αυστρίας τον ερχόμενο μήνα, αποφεύγει να λάβει τη «μεγάλη απόφαση», της απομάκρυνσης ενός εκ των Μπέκαμ, Λάμπαρντ ή Στίβεν Τζέραρντ από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

LΙΒΕRΑΤΙΟΝ

Τα οικονομικά της Ρεάλ

«Η Ρεάλ Μαδρίτης φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος; Αν σκεφτεί κανείς τι χρήματα δαπανά για να αποκτήσει τα αστέρια του ποδοσφαίρου, θα ήταν τρέλα αν δεν κατάφερνε να θεωρείται φαβορί», με αυτά τα λόγια ξεκινάει το κύριο άρθρο της καθημερινής ισπανικής αθλητικής εφημερίδας Μάρκα, αποτυπώνοντας την οικονομική δύναμη του συλλόγου της Μαδρίτης. Γιατί όταν μια ομάδα προσπαθεί να αποκτήσει έναν παίκτη, χρησιμοποιεί κάθε μέσο. Το ποδοσφαιρικό σίριαλ του καλοκαιριού, ήταν η υπόθεση Ρομπίνιο, ανερχόμενου αστέρα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, τον οποίο η ομάδα του η Σάντος αρνείτο να παραχωρήσει. Υποτίμησε όμως την εμμονή του προέδρου του συλλόγου της Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρες, ισχυρό οικονομικό μέγεθος της χώρας, ο οποίος από το 2000 διέθεσε τα χρήματα για την αγορά παικτών όπως τον Φίγκο, τον Ζιντάν και τον Ρονάλντο. Στα τέλη Αυγούστου, μηχανευόμενος χιλιάδες λύσεις, καταθέτοντας μεταξύ άλλων πακτωλούς χρημάτων στο τραπέζι (25 εκατομμύρια ευρώ), κατόρθωσε να φέρει στη Ρεάλ τον Ρομπίνιο, οι τεχνικές ικανότητες του οποίου έχουν εν τω μεταξύ τρελάνει τα 80.000 μέλη του συλλόγου και τα MME. H άφιξη του Ρομπίνιο στη Ρεάλ, η οποία προβλήθηκε υπερβολικά από τα MME, επισκίασε άλλες, ακόμα και ακριβότερες αφίξεις στην ομάδα: εκείνη του Ισπανού λίμπερο, Σέρτζιο Ράμος (31 εκατομμύρια), του Βραζιλιάνου Μπατίστα (24 εκατομμύρια) και εκείνες των δύο μέσων από την Ουρουγουάη. Συνολικά για αυτή τη σεζόν η Ρεάλ Μαδρίτης διέθεσε 91 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση παικτών. Το ποσό αυτό μπορεί να συγκριθεί με το συνολικό ποσό που διέθεσαν οι είκοσι ομάδες της Λίγκα: 206 εκατομμύρια ευρώ. Τη φετινή χρονιά, η κάτοχος του τίτλου Μπαρτσελόνα δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ για μεταγραφές, όντας ικανοποιημένη από το δυναμικό της. «H οικονομική δύναμη των δύο αιωνίων αντιπάλων είναι τέτοια, που δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι συνήθως μοιράζονται τους εθνικούς τίτλους», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της Μάρκα.

LΑ GAZZETTA DELLO SΡΟRΤ

Αποζημιώσεις στις ομάδες

Νοκ Αουτ στην Εθνική; Χρήματα στα σωματεία. Αυτό λέει ο Φάμπιο Καπέλο, ο υπ’ αριθμόν 2 στη διοίκηση της Γιουβέντους. «Δεν υποτιμούμε κανέναν αντίπαλο, κάθε αγώνας έχει τον ίδιο στόχο. Κάποιοι όμως είναι πιο δύσκολοι στην ψυχολογική προετοιμασία, ιδίως όταν οι παίκτες έχουν μόλις γυρίσει από τα παιχνίδια της Εθνικής, ενθουσιασμένοι από τις νίκες και τα γκολ. Ομως στη Γιουβέντους αρκούν 24 ώρες για να διψάσει η ομάδα ξανά για νέα νίκη. Το πρωί του Σαββάτου, στα αποδυτήρια είδα ότι το μυαλό των παικτών ήταν συγκεντρωμένο στην Εμπολι και δεν είχα αμφιβολία για το αποτέλεσμα». Ετσι περιγράφει ο Καπέλο τη διαφορά ανάμεσα στους γιουβεντίνους και στους αντιπάλους τους στο καμπιονάτο, κυρίως την Ιντερ, που αυτή κι αν διψάει για νίκη, όμως γλιστράει στην πρώτη μπανανόφλουδα. «Ξέρουμε ότι αν πας στον αγώνα υποτιμώντας τον αντίπαλο, στη Serie A όλοι μπορούν να σου δημιουργήσουν προβλήματα. Γι’ αυτό προσπαθούμε να μπούμε στον αγώνα και να επιβάλουμε το παιχνίδι μας, διατηρώντας την αυτοσυγκέντρωσή μας ώς το τέλος». Και συνεχίζει, «θα έπρεπε να καθιερωθεί μια αποζημίωση προς τις ομάδες για τους τραυματισμούς των παικτών στην Εθνική», λέει ότι «οι ομάδες πληρώνουν τους παίκτες και αν κάποιος παίκτης τους τραυματιστεί έχουν και οικονομικές απώλειες». Είναι σαφές ότι αναφέρεται στον Τουράμ, που βγήκε νοκ άουτ στον αγώνα με τη Γαλλία. O Καπέλο επισημαίνει ότι η πρόταση δεν είναι καινούρια. «Ηταν μια πρόταση των Κρανιότι, Μπετέγκα και του G-14 (του ομίλου των 14 πλουσιότερων ομάδων της Ευρώπης), αλλά δεν εισακούσθηκε», λέει. Στη συνέχεια, ο Καπέλο καταφέρεται εναντίον της οργάνωσης του ποδοσφαίρου, εντός και εκτός Ιταλίας. «Τα προγράμματα είναι πολύ απαιτητικά, αν δεν ξεκουραστούν όσο χρειάζεται, οι παίκτες φθάνουν στην Εθνική κατάκοποι. Το επόμενο μουντιάλ θα το κερδίσει η ομάδα με τους πιο ξεκούραστους παίκτες, όχι εκείνη με τους καλύτερους. Κι εμείς θα φθάσουμε πολύ κουρασμένοι. Κι έπειτα, υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες, θα έπρεπε να μειωθεί ο αριθμός τους». Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά της Γιουβέντους, ο Καπέλο επιβεβαιώνει ότι ο Ντελ Πιέρο έχει αποθεραπευθεί. Στην Εθνική, ο Ντελ Πιέρο είχε δηλώσει ότι ήθελε περισσότερο σεβασμό και μέσα στην ίδια την ομάδα. «Είναι σημαντικός άνθρωπος και σημαντικός παίκτης για τη Γιουβέντους», λέει ο Καπέλο, «Θα υπάρξει χώρος και για τον Ντελ Πιέρο και για τους άλλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή