Πισω απο τις Καμερες

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O «τρελός Ιταλός» αναμορφωτής

Οταν ο Τζαν Πάολο Μοντάλι ήλθε το 1996 στην Ελλάδα και ανέλαβε την ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού, «έφερε» επανάσταση στον τρόπο εργασίας των προπονητικών «τιμ» του αθλήματος. Αναμόρφωσε την ομάδα του Πειραιά, που, έπειτα από οκτώ συνεχείς κατακτήσεις του πρωταθλήματος (1987-1994) περνούσε κρίση. Ασχέτως δε, του ότι τον πρώτο χρόνο ο «τρελός Ιταλός» (όπως τον αποκαλούσαν οι οπαδοί της ομάδας, οι οποίοι τον λάτρευαν) δεν πήρε το πρωτάθλημα, έθεσε τις βάσεις για την τετραετή κυριαρχία των «ερυθρολεύκων». Πήρε μαζί τους τον τίτλο της περιόδου 1997-98, ενώ ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα ακόμη τρεις φορές με άλλους προπονητές. O Μοντάλι έφυγε για να επιστρέψει μετά δύο έτη, για ν’ αναλάβει την εθνική ομάδα. Απέτυχε να την οδηγήσει στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, σε ένα προολυμπιακό τουρνουά που φαινόταν πολύ εύκολο και απετέλεσε παρελθόν για την Ελλάδα.

Η επιστροφή

Επέστρεψε στην Αθήνα το 2004 με την εθνική Ιταλίας και κατέκτησε το ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο. Τον προηγούμενο χρόνο είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανανέωσε κατά πολύ την εθνική ομάδα και την περασμένη Κυριακή πήρε ξανά το πρωτάθλημα Ευρώπης. Γιατί όλο αυτό το μακρύ ιστορικό; Διότι καλό είναι να θυμόμαστε ότι από την Ελλάδα πολλοί έφυγαν σαν αποτυχημένοι και σε άλλες ομάδες «έδρεψαν δάφνες».

Τηλεθεατές

Περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια Ιταλοί καθηλώθηκαν μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση της Ιταλίας με τη Ρωσία, στον τελικό του ευρωβόλεϊ. Εάν συνέβαινε το θαύμα και προκρινόταν η Εθνική μας στον τελικό της ίδιας διοργάνωσης, οι τηλεθεατές στην καλύτερη περίπτωση θα ανέρχονταν σε κάποιες χιλιάδες. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν έπαιζε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με την Πολωνία για την παγκόσμια λίγκα στο «ΣΕΦ» ήταν εκατοντάδες Πολωνοί και ελάχιστοι Ελληνες.

Οι ανησυχίες της Γαλλίας

Η εικόνα της εθνικής ομάδας στα δύο τελευταία φιλικά παιχνίδια με την Κροατία και την Ισπανία ενίσχυσαν τις… ανησυχίες του προπονητή της Γαλλίας, Μπερζό, που παρακολούθησε τις ελληνικές εμφανίσεις στο βίντεο. O Γάλλος τεχνικός εντυπωσιάστηκε από την απόδοση του Δημήτρη Διαμαντίδη και έδειξε τον πλέι μέικερ της Εθνικής στον σταρ των «τρικολόρ» Τόνι Πάρκερ, του οποίου το μαρκάρισμα θα αναλάβει πιθανότατα ο «Μήτσος». Ομως, ο εγκλιματισμός του Φρεντερίκ Βάις δεν είναι ο αναμενόμενος, αφού ο σέντερ της Μπιλμπάο θα προλάβαινε να παίξει, χθες το βράδυ, σ’ ένα και μοναδικό φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας της Γαλλίας με την Ιταλία. Οι Γάλλοι δείχνουν… ευάλωτοι μέσα στη ρακέτα…

Αισθητή απουσία

Ενας έμπειρος παράγοντας με πολλές γνωριμίες στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία απουσιάζει τώρα που άρχισαν οι υποχρεώσεις του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι αναγκασμένος να βρίσκεται στο Περού, όπου θα διεξαχθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων. O λόγος για τον Θόδωρο Θεοδωρίδη, του οποίου η παρουσία είναι πάντα πολύτιμη στα ευρωπαϊκά ραντεβού. Ξέρει να προλαβαίνει καταστάσεις…

Ολοι καλά

Το μεγαλύτερο κέρδος της εθνικής ομάδας στις 50 ημέρες της προετοιμασίας της για το 34ο Ευρωμπάσκετ είναι η αποφυγή των σοβαρών τραυματισμών. H αποστολή της Εθνικής «πετάει» σήμερα για το Βελιγράδι και είναι υγιέστατη, καθώς ο Γιαννάκης δεν χρειάσθηκε να κάνει αναγκαστικές επιλογές, λόγω απουσιών, αλλά με μοναδικό κριτήριο ποιους παίκτες χρειαζόταν στο Βελιγράδι και με ποιο ρόλο θα παίξει ο καθένας στη σάλα «Πιονίρ».

Ηθη… ολυμπιακά

Εγινε κι αυτό. O Ολυμπιακός απαίτησε από τους δημοσιογράφους που ζήτησαν κάποια εισιτήρια για τον χθεσινό αγώνα να δηλώσουν και το μέσον που εργάζονται, εκτός από το ονοματεπώνυμό τους. H «λίστα» θα περνούσε» από τα γραφεία της ΠΑΕ για… έγκριση. Στους «καλούς» δίνουμε. Στους άλλους, όχι!

«Μέλι στάζει» ο Σόλιντ για τον Τζόρτζεβιτς

Μακάρι να αργήσει η ημέρα που ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς θα κρεμάσει τα παπούτσια του. Βλέπετε, ποδοσφαιριστές της αξίας και της προσφοράς του προικισμένου άσου, δύσκολα συναντάει κάποιος στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ακόμη δυσκολότερο, να έρθει στο μέλλον στη χώρα μας ένα μεγάλο ταλέντο της σχολής των «Πλάβι». Και το πιο δύσκολο όλων, να παραμείνει επί σειρά ετών στην Ελλάδα, κλείνοντας τα αυτιά του στις σειρήνες ομάδων του εξωτερικού. Διότι ο Τζόλε, είχε πέραση στις προηγμένες ποδοσφαιρικά κοινωνίες. Ομως, διάλεξε να παραμείνει στον Ολυμπιακό, απορρίπτοντας την προοπτική μετακόμισης, για παράδειγμα στο Καμπιονάτο. O Τροντ Σόλιντ «στάζει μέλι» για τον αρχηγό και θεωρεί ότι μπορεί να παίζει μπάλα μέχρι τα σαράντα του. Πάει μακριά ο Νορβηγός. O Τζόρτζεβιτς αξίζει να γευθεί τη χαρά της τελικής φάσης ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και θα ανταμειφθεί το καλοκαίρι στη Γερμανία. Αν δώσει το παρόν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της Αθήνας το 2007, τότε θα πάρει πίσω πολλά από όσα μάς έχει προσφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή